Przesiadka z N na C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • g69
    Początki nałogu
    • 2020
    • 312

Odp: Przesiadka z N na C

to znaki szczególne kolegi Candara...zły system wybrałeś ) witaj na forum..

A tak na poważnie,jakie bys jeszcze róznice zaznaczył oprócz af miedzy z6 a R-ką z praktyki?

Komentarz

• Ketchup
      Bywalec
      • 2021
      • 157

Zamieszczone przez g69
      to znaki szczególne kolegi Candara...zły system wybrałeś ) witaj na forum..

A tak na poważnie,jakie bys jeszcze róznice zaznaczył oprócz af miedzy z6 a R-ką z praktyki?
      AF dałoby się jakoś jeszcze ogarnąć np. na piłce jak widziałem że będzie rzut karny to blokowałem ostrość na słupku czy poprzeczce - problem wszystkich Zetek jest lag wizjera na najwyższym trybie seryjnym. Jak ktoś nie używa najwyższego trybu H+ to opóźnienia są mniejsze i przy wolniejszym sporcie/akcji da się coś działać.
      Jeśli chodzi różnice mogę być nieobiektywny przez prawie 12 lat z Nikonem a R5 mam kilka godzin poza kilkoma godzinami na lotnisku od znajomych.
      Jak na razie menu pionowe Zetek jest bardziej przemyślane niż poziomo kolorowe R5 - ale to kwestia przyzwyczajenia.
      Układ przycisków w R5 od razu lepiej mi podszedł niż w Nikonie (chodzi o te przednie w pobliżu bagnetu w N vs lepsze rozwiązanie w C przycisków ala gwiazdka, tryb AF oraz pokrętło na tyle).
      Z pewnością gorzej obsługuje się własne nastawy w R5 gdzie w Z6 mam fizyczne pokrętło i mogę to palcem przestawić z wyraźnym klikiem bez patrzenia się a tutaj "mode" i ekranik trochę słabo.

Generalnie ktoś może napisać że Z6 to było 3 lata przed R5 - prawda ale Z6 II gdzie dołożono 2xCPU i slot a tak poza tym w budowie nic nie zmieniono jest świeżo wydaną wersją. Mając większe ręce lepiej mi się R5 trzyma bo uchwyt jest większy. Do szału w R5 mnie na razie doprowadza główne pokrętło przy spuście ale to pewnie przejdzie.

Jeśli chodzi o obrazek to Z6 w mojej opinii od początku super wyciągała detale z niedoświetlonych partii obrazu, czasami na ciemnej hali po obróbce wychodziły naprawdę ciekawe kadry. W Canonie trudno mi na razie coś powiedzieć ale wydaje mi się ze jest na tyle ile mogłem na szybko sprawdzić trochę gorzej jest. Za to kolorystyka w R5 wydaje mi się bardziej naturalna chodź Z6 mi się podobała. Jeśli chodzi o balans bieli Z6 bardzo dobrze sobie radzi - wydaje mi się że lepiej od R5 ale muszę iść na swoja ulubioną halę z oświetleniem sodowym gdzie mam profile porobione pod Z6 zobaczymy co R5.
      Generalnie Z6 a szczególnie wersje II gdzie poprawiono problemy z pracą w słabym oświetleniu z mocnymi punktowymi światłami typu klub/knajpa są super na studio/eventy/kotlety/wesela i to widać że był to ulubiony sprzęt ślubniaków. Dużo było ich na rynku wtórnym i można za małe pieniążki fajne body kupić dla ludzi którzy nie potrzebują max szybkiego i pewnego AF. Bardzo przyjemnie "szumi" gdzie łatwo to opanować obróbce, dobra stabilizacja - to są zdjęcia robione w podziemiach z ręki bez statywu nie żadna sesja tylko w ogonie wycieczki gdzie trzeba było doganiać iso 20 000 i więcej : https://flic.kr/p/2jsgKPn czy to https://flic.kr/p/2jskSj . Niestety po 2 latach stwierdziłem że to bez sensu żeby po dniu pokazów miał 6000 zdjęć a z tego może 100 jako takich do obróbki . Gdzie kolega stojący z R6 czy R5 miał na podobnym szkle 8 na 10 .
      Wszystko się da zrobić nawet na Z6 udawało mi się robić na 1/40 ostry samolot https://flic.kr/p/2maiwG4 ale chodzi o powtarzalność i przewidywalność.

Jak porobię teraz kilka imprez nadchodzących to będę mógł więcej napisać ale to co robi AF R5 z Sigmami to jak dla mnie jest wart pieniędzy.

ps. A jedna rzecz mi się od razu w Canonie spodobała jak Z6 kupiłem to musiałem kupić czytnik XQD żeby zrobić uaktualnienia softu (krytyczne uaktualnienia bez którego chodziła Z6 bardzo słabo) bo przez kabel wgrywając się nie dało czyli kolejne 200 zł na start a w R5 zainstalowałem EOS Utility i bez problemu najnowsza wersja została zainstalowana.

ps1. Nikon użytkowników Z6 pierwszej generacji zrobił w ... niby potrzeba było 2xCPU żeby poprawić AF ale ludzie pisali żeby ograniczyć wide AF do małego wycinka matrycy tak jak w R5 jest i wtedy można celować ręcznie i procesor wspomaga. Przecież jak się ogranicza do 10 % matrycy myszkowanie po czujnikach ostrości to chyba potrzeba mniej mocy obliczeniowej a nie więcej i nie trzeba dokładać kolejnego procesora .

ps2. Ceny szkieł Canona są jakieś chore - Nikkor 200-500 f/5.6 z jedną najlepszych stabilizacji acz lekko oleistym AF można za 5000-6000 kupić gdzie Canon 100-400 to wydatek x2 już nie mówię o 100-500. Całe szczęście z tego co widzę Canon nie robi specjalnie akcji z utrudnianiem życia producentom trzecim jak Nikon Sigmie czy Tamronowi.

Proszę brać to przez pryzmat lekko zagubionego Nikoniarza który już nie miał siły i czasu czekać na Z9 które niby miało być na 4 kwartał 2021 ale pewnie jak znam życie dopłynie do PL w 2022 już. Nie chciałem się cofać do lustrzanek z 2016/2017 więc tracąc na zmianie systemu przeszedłem na bladą stronę Canona jak zawsze się śmiałem z kolegów .
      Ostatnio edytowany przez Ketchup; 67751.

Komentarz

• g69
        Początki nałogu
        • 2020
        • 312

Dzieki za obszerny i merytoryczny wpis chyba dla innych moze okazać się bardzo pomocny

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4089

Na dzień dzisiejszy R5 jest dość dobrym aparatem do wszystkiego. Bardzo udana konstrukcja.
          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Ketchup
            Bywalec
            • 2021
            • 157

Przesiadka z N na C

Zamieszczone przez g69
            Dzieki za obszerny i merytoryczny wpis chyba dla innych moze okazać się bardzo pomocny
            Nie ma problemu coś więcej napiszę po kilku imprezach - każdy aparat ma swoje plusy i minusy, zależy do czego chcemy go wykorzystać zastosowania. Nie tak dawno rozmawiałem z gościem Z7 robi zdjęcia przyrodnicze - piękne orły itp. ale co się okazało, czatownia do tego głowica gimbala za cenę używanej Z6 prawie i szkło stało ogniskowy telezoom za cenę kompaktowego auta - plus jego doświadczenie - dlatego mu się udaje .

Zamieszczone przez zdebik
            Na dzień dzisiejszy R5 jest dość dobrym aparatem do wszystkiego. Bardzo udana konstrukcja.
            Jakby było z8 z dobrodziejstwem z7 II plus Af R5 nie byłoby mnie na tym forum .

Komentarz

• robertskc7
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1513

A czemu nie sony a7 III ? Przecież tam jest wg wielu opinii najlepszy Af
              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Ketchup
                Bywalec
                • 2021
                • 157

Przesiadka z N na C

Zamieszczone przez robertskc7
                A czemu nie sony a7 III ? Przecież tam jest wg wielu opinii najlepszy Af
                Nie wydaje nie się ze a7 III jest lepsze - w Lesznie na pokazach Sony wystawiło stanowisko testowe i A1 wcale w porównaniu z R5 nie wypadł aż tak dobrze jak kosztuje. Kolega który robi zdjęcia lustrem D850 i miał testowy R6 twierdził że lepszy Canon lepszy - ja po Z6 i tak byłem oczarowany A1.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Komentarz

• Jacek_Z
                  Moderator
                  • 2005
                  • 2726

W bezlustrach bardzo ważna jest konfiguracja. Ciekawe czy sobie wyłączyliście podgląd zdjęć w wizjerze.
                  Fps zależne od obiektywu. Kto to widział w lustrzankach?
                  Była mowa o Z6 i R6 a tu nagle porównujecie Z6 do R5. Czyli body starsze o 3 lata i 3x tańsze do topowego modelu Canona.
                  Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Ketchup
                    Bywalec
                    • 2021
                    • 157

Zamieszczone przez Jacek_Z
                    W bezlustrach bardzo ważna jest konfiguracja. Ciekawe czy sobie wyłączyliście podgląd zdjęć w wizjerze.
                    Fps zależne od obiektywu. Kto to widział w lustrzankach?
                    Była mowa o Z6 i R6 a tu nagle porównujecie Z6 do R5. Czyli body starsze o 3 lata i 3x tańsze do topowego modelu Canona.
                    FPS evf zależą od obiektywu - rozumiem - szczególnie np. jak testowałem to na topowym natywnym 24-70 2.8 oraz na stałce PF 500mm f/4 - i lag był taki sam jak na 200-500 5.6 Nikkora za jedyne 5 tys zł . Rozumiem też że wykonałem ponad 60 000 zdjęć na Z6 nie wiedząc jak ją skonfigurować - myślę że kończymy temat Nikona Z .

Odnośnie Canona z tego co wiem R6 ma porównywalne AF do R5 a może ciut lepsze przez mniejszą matrycę, po drugie mowa była ogólnie o Zetkach ponieważ Z6 II i Z7 II czyli najnowsze bezlustra Nikona mają dalej ten sam wizjer co z Z6 więc cudownie on nie zniknął co pokazuje recenzja - mogę kilka innych podać gdzie też jest to wskazane . Po trzecie wrzucałem filmik gdzie pokazywali objawy laga wizjera i pracę AF dla Z7 II które jak wcześniej pisałem jest topem a z mojej perspektywy do zadań które ja robię nic nie zmieniono względem Z6. Kolejna sprawa R6 kosztuje mniej niż Z7 II z tego co pamiętam - więc argument o latach i kwocie się nie trzyma i myślę że należy zakończyć drążenie sprawy.
                    Generalnie Nikon na tą chwilę nie ma szybkiego bez lustra z pewnym AF żeby zabrać na lotnisko czy boisko i robić to co się chce robić a nie co przez przypadek wpadnie z serii .

ps. Porównaj sobie R6 za 13 tys zł ustawienia AF w tym wide poziomy (który do panoramowania się nadaje) z topowym droższym Nikonem Z7 II jakie on ma nastawy AF - ewidentnie widać który producent zakłada tylko pieski i kotlety a który bierze pod uwagę też sportowe wykorzystanie . Zetki są super do wolniejszych akcji tutaj nie ma dwóch zdań ale nie ma co bronić w przypadku szybkich akcji - zrób to samo na któreś z Z6 II czy Z7 II z Sigmą 70-200 co tutaj pokazał "włochasz" nie żadnym natywnym 70-200 Nikkora to porozmawiamy https://youtu.be/okeedXcuCjI?t=263

Komentarz

• Jacek_Z
                      Moderator
                      • 2005
                      • 2726

1. Piszesz o doświadczeniu z Z6, a nie z Z6 II.
                      2. Co to znaczy ten sam wizjer? Tyle samo punktów? To nieważny parametr. Ważne co na niego podaje procesor.
                      Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 5119

Zamieszczone przez Ketchup
                        [MENTION=18138]candar[/MENTION]
                        Nie wiesz co robię ale lepiej dosrać od razu że pewnie przez 2 lata nie nauczyłem się robić Z6.
                        Ta czapla co ma udowodnić że co lata szybciej niż np. to :
                        W przypadku poruszających się obiektów istotna jest ich prędkość kątowa, a nie bezwzględna liniowa. Spróbuj sfotografować startującą sikorkę z trzech metrów ;-)
                        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Ketchup
                          Bywalec
                          • 2021
                          • 157

Zamieszczone przez Jacek_Z
                          1. Piszesz o doświadczeniu z Z6, a nie z Z6 II.
                          2. Co to znaczy ten sam wizjer? Tyle samo punktów? To nieważny parametr. Ważne co na niego podaje procesor.
                          Myślę, że temat wyczerpałem - dałem przykłady Z 7 II vs D850 gdzie tak samo zachowuje się Z6/Z7 pierwszej generacji, bez sensu to ciągnąć dalej. Dla mnie się liczy, że po wyjęciu z pudła Canona, naładowaniu aku pierwsze zdjęcia dały mi uśmiech od ucha do ucha. Gdzie w podobnych warunkach wcześniej była walka.

Komentarz

• Ketchup
                            Bywalec
                            • 2021
                            • 157

Zamieszczone przez atsf
                            W przypadku poruszających się obiektów istotna jest ich prędkość kątowa, a nie bezwzględna liniowa. Spróbuj sfotografować startującą sikorkę z trzech metrów ;-)
                            Na pokazach dynamicznych samoloty stoją w powietrzu -a jaskółki jeszcze szybciej latają i tak można dalej brnąc.
                            Dlaczego nikt nie odniesie się do tego fragmentu wcześniej wrzuconego testu D850 vs Z7 II gdzie zetka wygrała wszystko poza właśnie robieniem zdjęć ptaków? Gdzie pokazano jak AF lata po całym niebie i mewy nie może złapać gdzie widać przy tym opóźnienia a scenę dalej na plaży jeszcze lepiej to widać ?

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3410

Jak wyjdzie na jesieni Nikon Z9 (“Stunning” AF tracking (better than the D6)) https://abfoto.pl/nikon-z9-zapowiedz...cQAvD_BwE#read to wrócisz do Nikona, czy zmienisz R5 na R3? http://blog.jeffcable.com/2021/07/ye...-my-hands.html
                              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Ketchup
                                Bywalec
                                • 2021
                                • 157

Zamieszczone przez candar
                                Jak wyjdzie na jesieni Nikon Z9 (“Stunning” AF tracking (better than the D6)) https://abfoto.pl/nikon-z9-zapowiedz...cQAvD_BwE#read to wrócisz do nikona, czy zmienisz aparat na R3?
                                A czemu R3 ? Poczekam na R1 .
                                Skończmy temat bo coś mi wydaję że kolega ma jakiś "palący" problem z pewną częścią ciała - bo ktoś śmiał napisać źle o jego aparacie a do tego jeszcze miał czelność i środki na zmianę systemu .

Komentarz

Pracuję...