niewolnictwo systemowe istnieje zawsze nawet jak zmieniamy kropa na fulfrejma, ba nawet jak zmieniamy lustrzankę na ML trzeba ten fakt zaakceptować i podejmować racjonalne decyzje, oczywiscie jeśli mamy już powyżej uszu aktualnie używanego systemu to nie ma problemu - możemy zostać miewolnikiem innego systemu- tak naprawdę człowiek zwykle używa jednego lub dwóch szkieł reszta to dodatek czasem istotny ale tylko dodatek (zapchajdziura ognisowych bo się mam wydaje, szkło "a jak bym chciał zrobić coś z małą głebia ostrości", "u mnie na jeziorze widziałem ptaka z 300 metrów, ewentualnie sikorkę na podwórku - zrobię takie zdjęcia jakie się pojawiają w galerii na nikoniarzach", czy coś podobnego) - ale oczywiscie zawsze warto zmienić optykę na lepszą szczególnie tą optykę którą używamy, a system - gdybym był nikoniarzem to przy takich cenach kupiłbym D810 lun D850 i cieszyłbym bym sie fotografowaniem (co nie oznnacza że aktualnie używając canona mam jakieś obrzydzenie fotografując - wręcz przeciwnie)