Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 88

Wątek: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...

Cytat Zamieszczone przez Arius74 Zobacz posta
    Nie wiedzieć czemu korpus za 12 000 tys. jest gorzej wykonany,....
    A jakieś konkrety? Co jest gorzej wykonane? Jakieś realne problemy ktoś zgłaszał?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A jakieś konkrety? Co jest gorzej wykonane? Jakieś realne problemy ktoś zgłaszał?
    To co mi się nie podobało w R6, moje prywatne odczucia. Obudowa bardziej plastikowa (to czułem trzymając aparat w ręku), ocierający się ekran przy odchylaniu o górna część korpus. Reszta była lepsza czy warta swojej ceny, każdy sobie sam odpowie. Ja wybrałem R i jestem zadowolony. Oby dwa dobre korpusy każdy wybierze coś dla swoich potrzeb i wymagań.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...

Cytat Zamieszczone przez Arius74 Zobacz posta
    To co mi się nie podobało w R6, moje prywatne odczucia. Obudowa bardziej plastikowa (to czułem trzymając aparat w ręku), ocierający się ekran przy odchylaniu o górna część korpus. Reszta była lepsza czy warta swojej ceny, każdy sobie sam odpowie. Ja wybrałem R i jestem zadowolony. Oby dwa dobre korpusy każdy wybierze coś dla swoich potrzeb i wymagań.
    Co poniektórzy w tym wątku lubią trzeszczące obudowy w nowych i drogich aparatach i obiektywach. Ale ja z tego również dawno wyrosłem.

https://dariuszbres.pl/pojedynek-85/
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-11-2020 o 11:56
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

W Canon R6 może nie do końca jest plastik.
    "Body Materials:
    Magnesium Alloy chassis, outer panels are polycarbonate resin with glass fiber".
    Ale ja za bardzo nie znam język angielski.
    Sorki za OT.
    Ostatnio edytowane przez parman ; 17-11-2020 o 13:12

Miasto

Cytat Zamieszczone przez parman Zobacz posta
    "Body Materials:
    Magnesium Alloy chassis, outer panels are polycarbonate resin with glass fiber".
    Sorki za OT.
    Czyli R6 w budowie podobne jest do RP: "R6 still has a decent (but very lightweight) Magnesium Alloy frame beneath those Polycarbonate panels. "

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dz0xMjAwJmg9OTAw_src_176849-chassis.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	143,1 KB
ID:	5393

Canon EOS R zdecydowanie ma lepsze wykonanie: "The EOS R has a magnesium alloy chassis, providing a rigid and protective yet lightweight structure for the camera. All dials and buttons have a quality feel with good haptic feedback."

Nazwa:	WMJYMw3.jpg
Wyświetleń:	145
Rozmiar:	57,7 KB
ID:	5394

Poniżej obudowa R5

Nazwa:	pNxjtnK.jpg
Wyświetleń:	144
Rozmiar:	32,6 KB
ID:	5395

Reasumując

Pod względem jakości obudowy (jakkolwiek to brzmi) Canon R6 = RP. A Canon R = R5. Jeśli komuś naprawdę zależy na korpusie, który przetrwa dekadę, albo i dwie - to wybierze R, albo R5.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 17-11-2020 o 19:08
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez parman Zobacz posta
    "Body Materials:
    Sorki za OT.
    Tak jest zbudowane R6:
    https://www.the-digital-picture.com/...on-EOS-R6.aspx

Nazwa:	cf3d1a6cadfc42daaa0db274fc8d3080.jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	29,5 KB
ID:	5396

Chyba nie ma powodów do dramatyzowania.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Tak jest zbudowane R6:

Prawda jest taka, że 95% ludzi wymieni go po jakimś czasie nie dlatego, że się zniszczył, czy zużył, ale są już nowsze i lepsze technologicznie rozwiązania. 40% osób go wymieni już przy premierze kolejnego modelu. Równie dobrze mógłby być cały z plastiku. Wiadomo, że miło jest posiadać, używać coś co jest pięknie i dokładnie wykonane, ale mam wrażenie, że to bardziej siedzi w naszej głowie niż jest realnie potrzebne.
    Miłego dnia
    moja www

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Prawda jest taka, że 95% ludzi wymieni go po jakimś czasie nie dlatego, że się zniszczył, czy zużył, ale są już nowsze i lepsze technologicznie rozwiązania. 40% osób go wymieni już przy premierze kolejnego modelu. Równie dobrze mógłby być cały z plastiku. Wiadomo, że miło jest posiadać, używać coś co jest pięknie i dokładnie wykonane, ale mam wrażenie, że to bardziej siedzi w naszej głowie niż jest realnie potrzebne.
    Dokładnie. Od dłuższego czasu cała ta dyskusja o trwałości obudowy to zawracanie głowy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto

Domyślnie Re: Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Tak jest zbudowane R6:

Serio? Dajesz zdjęcie obudowy R5 twierdząc, że to R6 Prosty chwyt, ale niestety bardzo łatwo sprawdzić od jakiego aparatu ta obudowa pochodzi

Nazwa:	RCJbQb6.jpg
Wyświetleń:	213
Rozmiar:	28,4 KB
ID:	5397

ps.
    musisz postarać się bardziej Powtórzę się , ale co tam Nie wierz we wszystko co piszą i pokazują w testach

Już nawet na dpreview o tym pisali https://www.dpreview.com/forums/post/64396594
    "that image is from the Canon R5, as it's only published under the R5's canon page. The R6 has magnesium parts but doesn't have a complete magnesium body frame like the R5."

Powtórzę: R6 ma identyczną budowę jak RP.

Nazwa:	dP6WVAG.jpg
Wyświetleń:	221
Rozmiar:	125,4 KB
ID:	5398

Tak właśnie oszukuje się konsumenta. O ile ktoś da sobą manipulować.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-11-2020 o 13:37

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Moim zdaniem to zwykłe czepialstwo odnośnie jakości wykonania. Najważniejsze to po prostu cieszyć się hobby, a nie oglądać aparat na półce. No, chyba, że ktoś lubi. I cieszy fakt, że każdy może coś dla siebie wybrać ze sprzętu foto. Niezależnie od producenta. Wszystko zależy od jego potrzeb i możliwości finansowych.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów