Pokaż wyniki od 1 do 10 z 88

Wątek: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...

Mieszany widok

Miasto
    Radomsko

Domyślnie Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...

No to ja jeszcze dorzucę... Wystarczy posiedzieć na forach użytkowników Sony i się przekonać jak, np. w trakcie reportażu aparat potrafi odmówić posłuszeństwa, zawieszki które potrzebują restartu do ustawień fabrycznych... Zaskakująca praca z innymi szkłami niż Sony... No i lądują na Allegro,Olx...
    Zatrzymać chwile, utrwalając je na matrycy.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...

Cytat Zamieszczone przez stanley76rsko Zobacz posta
    No to ja jeszcze dorzucę... Wystarczy posiedzieć na forach użytkowników Sony i się przekonać jak, np. w trakcie reportażu aparat potrafi odmówić posłuszeństwa, zawieszki które potrzebują restartu do ustawień fabrycznych... Zaskakująca praca z innymi szkłami niż Sony... No i lądują na Allegro,Olx...
    Proszę Cię...

Niedawno przez dwa dni non stop robiłem A7 III sesje modową/produktową po 2.000 zdjęć dziennie , bez zwiechy. Na żadnym A7 (miałem trzy) nigdy żadnej zwiechy. Nie powtarzaj czegoś , co nie ma miejsca. Od dawna używam szkieł Sigmy , Tamrona i Canona przez MC-11.

Nigdy nie zdarzyło mi się restartować żadnego używanego przez mnie aparatu do ustawień fabrycznych (Canonie, Sony, Nikonie), tyle w temacie.

ps.
    bądźmy obiektywni, proszę

ps1

A Canona R jak najbardziej warto kupić w obecnej cenie!
    Ostatnio edytowane przez candar ; 03-12-2020 o 09:43
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Re: Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Proszę Cię...

Niedawno przez dwa dni non stop robiłem A7 III sesje modową/produktową po 2.000 zdjęć dziennie , bez zwiechy. Na żadnym A7 (miałem trzy) nigdy żadnej zwiechy. Nie powtarzaj czegoś , co nie ma miejsca. Od dawna używam szkieł Sigmy , Tamrona i Canona przez MC-11.

Nigdy nie zdarzyło mi się restartować żadnego używanego przez mnie aparatu do ustawień fabrycznych (Canonie, Sony, Nikonie), tyle w temacie.

ps.
    bądźmy obiektywni, proszę

ps1

A Canona R jak najbardziej warto kupić w obecnej cenie!
    Nie używam Sony, ale z sympatii do tego co zrobili dla segmentu ML i z ciekawości "co tam za płotem" dodałem się do różnych grup i muszę potwierdzić, że takie wpisy jak "zwiecha", czy "popsuty spust migawki w a9, już drugi raz z rzędu po wymianie, po zrobieni 5-9k zdjęć" zdarzają się dosyć regularnie. Jeśli chodzi o canony i nikony to do tej pory były głównie DSLR-y. Urządzenia prostsze w budowie, produkowane przez tych producentów "od zawsze" - nie ma się co za bardzo psuć. W segmencie ML gdzie większe znaczenie ma elektronika jakieś tam wpisy o zwiechach w serii R się pojawiają, ale raczej bardzo sporadycznie.
    Oczywiście trzeba pamiętać, że jak coś komuś działa bezawaryjnie to o tym nigdzie nie pisze. Odzywają się Ci, którzy mają jakieś problemy. Stąd możemy odnieść wrażenie, że jakiś sprzęt jest bardzo wadliwy a tymczasem to jest jakiś niewielki ułamek użytkowników.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Nie używam Sony, ale z sympatii do tego co zrobili dla segmentu ML i z ciekawości "co tam za płotem" dodałem się do różnych grup i muszę potwierdzić, że takie wpisy jak "zwiecha", czy "popsuty spust migawki w a9, już drugi raz z rzędu po wymianie, po zrobieni 5-9k zdjęć" zdarzają się dosyć regularnie. Jeśli chodzi o canony i nikony to do tej pory były głównie DSLR-y. Urządzenia prostsze w budowie, produkowane przez tych producentów "od zawsze" - nie ma się co za bardzo psuć. W segmencie ML gdzie większe znaczenie ma elektronika jakieś tam wpisy o zwiechach w serii R się pojawiają, ale raczej bardzo sporadycznie.
    Oczywiście trzeba pamiętać, że jak coś komuś działa bezawaryjnie to o tym nigdzie nie pisze. Odzywają się Ci, którzy mają jakieś problemy. Stąd możemy odnieść wrażenie, że jakiś sprzęt jest bardzo wadliwy a tymczasem to jest jakiś niewielki ułamek użytkowników.
    Dokładnie tak. Używam bezlusterkowców różnych firm od 11 lat (Fuji, Sony, Nikon) i nigdy żaden się nie zawiesił, nie musiałem też nigdy w żadnym bezlusterkowcu czegokolwiek wymieniać, a trochę zdjęć jednak robię

Reasumując. Biorąc pod uwagę ilości aparatów określonej marki w użyciu jakiś procent może być wadliwy, ale jak wyżej słusznie napisano - o wadach pisać będą pisać zasadniczo Ci, którym coś nie działa.

Mnie osobiście nigdy nie udało się "zajechać" żadnego aparatu, którego używałem Jeden co prawda utopiłem w morzu, ale przez nieuwagę (nieodżałowany Canon 7D). Na ale tego nie można nazwać "wadą aparatu", raczej beztroską użytkownika
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Daj linki do tych grup, w których członkom A9tki sypią się regularnie co kilka tysięcy zdjęć. Chętnie się dowiem szczegółów tego tematu.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Daj linki do tych grup, w których członkom A9tki sypią się regularnie co kilka tysięcy zdjęć. Chętnie się dowiem szczegółów tego tematu.
    Na FB jest grupa dotycząca serii 7 i 9. Znajdziesz bez problemu.
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Kielce

Ostatnio ktoś tu wklejał linka do dosyć znanej w sieci i środowisku recenzji R6-tki Adama Trzcionki gdzie też o tym wspomina.
    Miłego dnia
    moja www

Nie ma tam wpisów o regularnie padających migawkach w A9 a że ktoś miał taki problem no cóż. Myślisz, że w innych firmach tego nie ma?
    Zobacz https://fotoblogia.pl/10914,koszmar-...rk-ii#comments

Super a teraz sprawdź komentarze. 7DII padła po 2500 klapnięć. W innym modelu poniżej 50k. Czy to jest powód do pisania na forach, że w canonie migawka pada regularnie? Bzdura. Tak tez należy traktować Twój wpis o A9.

Ja zmieniłem Nikona na Pentaxa i potem szybko na Canona w 2009 roku po 4 padniętych migawkach w Nikonie. Na przestrzeni 5-6 lat padły dwie w analogach i dwie w dslr. W Pentaxie, Canonie i Sony nigdy nic nie padło a na bezlustrach zrobiłem pewnie 250-280.000 zdjęć i wiele godzin filmów i nic się nie zawiesiło. Nie potrzebny był reset itp.

Nawiązując do tematu wątku uważam, że jeżeli ktoś nie uprawia dynamicznej fotografii (sport, ptactwo) nie ma co się bać bezluster i jak najbardziej Canona R warto kupić.
    Ostatnio edytowane przez miszak ; 04-12-2020 o 11:28
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Uprawnienia umieszczania postów