Cytat Zamieszczone przez jetchan
Czy w dobie ogólnego wyostrzania fotek z programach graficznych nie lepiej robić zdjęć przy maksymalnej przysłonie i ze statywu? Ostatnio tak fotografowałem,miałem czasy rzędu 1/25...oczywiście trawa powiewająca na wietrze była nieostra..
Teraz dopiero wyczytałem dokładnie, więc dopisuję...
Zawsze lepiej jest robić ze statywu, a zwłaszcza krajobrazy, które z natury rzeczy są raczej obiektem statycznym. Przy czasie rzędu 1/25 nawet na szerokim kącie jest ryzyko, że poruszenie ręką ujawni się na zdjęciu, a ponieważ fotografowany obiekt jest taki, jaki jest, nie ma usprawiedliwienia dla braku statywu
Zasadniczo w krajobrazach zależy nam na uzyskaniu jak największej GO, dlatego przymykamy silnie przysłonę i ostrzymy na hiperfokalną. Sprawdź sobie różnicę w GO (np. przy pomocy programu fcalc) dla różnych ustawień przesłony i odległości ostrzenia, a zobaczysz...
Żadne wyostrzenie w PS nie naprawi poruszonego zdjęcia ani nie zwiększy Ci GO (zasada Garbage In, Garbage Out). Wprawdzie PS CS2 zawiera nowy filtr o nazwie "Smart Sharpen" (ulepszona wersja Unsharp Mask), który teoretycznie pozwala zlikwidować poruszenie (Sharpen - Remove - Motion Blur), ale w praktyce akurat to nie daje satysfakcjonujących efektów (aczkolwiek sam filtr z ustawionym Remove - Lens Blur jest na prawdę bardzo dobry do wyostrzania ogólnego)