Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Jaka f do krajobrazów..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jaka f do krajobrazów..

RobertOn - Przyznam, że tak się przyzwyczaiłam do manualnych ustawień, że zupełnie nie korzystam z trybów P i AV. Pewnie dlatego, że poprzednio używałam Canona 450d w którym ISO 400 często było dla mnie już nie do przyjęcia, a z niższym ISO z ustawieniami czasu nie można wiele poszaleć, dlatego też wolałam mieć go pod 'ręczna' kontrolą

italy, ogniskowa rzędu 8 dobrze sprawdzała się w moim dawnym Tamronie 17-50mm, dlatego trochę zdziwiło mnie to f16, ale widzę, że przy takim zestawie jaki posiadam nie jest to nic nadzwyczajnego.

W tym poradniku Poradnik: Tworzenie wizualnej głębi w fotografii krajobrazowej - Wersja mobilna - Swiatobrazu.pl autor sporo zdjęć wykonał C 24-105mm. Widzę, że głównie ustawiał wartość przysłony na min. 16 i uzyskiwał mniej więcej taki efekt, jaki mnie interesuje. Może zwiększenie tej wartości i ustawianie na hiperfokalną rozwiąże i mój problem.
    Ostatnio edytowane przez nutshell ; 01-03-2015 o 23:41

Uzależniony Awatar italy

Cytat Zamieszczone przez nutshell Zobacz posta
    Może zwiększenie tej wartości i ustawianie na hiperfokalną rozwiąże i mój problem.
    Nie ma lepszej szkoły niż własne zmagania które później owocują udanymi jakościowo kadrami.
    pozdrawiam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Zgadzam się Oczywiście próbowałam różnych ustawień jednak nigdy nie byłam do końca zadowolona z rezultatu, stąd pytanie. Tak naprawdę jestem prawie pewna, że wina leży po mojej stronie i jest to jednak kwestia praktyki z tym modelem niż wady obiektywu, ale przy okazji czyszczenia matrycy która zbliża się nieuchronnie, poproszę o sprawdzenie tego, coby pozbyć się wątpliwości.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez nutshell ; 02-03-2015 o 00:10

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez nutshell Zobacz posta
    Mam pytanie do użytkowników obiektywu Canon 24-105mm f/4L IS USM, a mianowicie jaka przysłona (lub zakres przysłon) najlepiej się sprawdza u Was w zdjęciach krajobrazowych?
    Chodzi mi o uzyskanie efektu w miarę równo rozłożonej ostrości na zdjęciu, gdzie występuje kilka planów znacznie oddalonych od fotografa np. pierwszy plan rozległa łąka, dalej las i góry.
    Z poprzednim obiektywem nie miałam tego problemu, szybko udało mi się odkryć jego właściwości, jednak tu zaczynam poważnie zastanawiać się nad oddaniem obiektywu do serwisu w celu sprawdzenia czy nie cierpi na ff lub bf lub jeszcze inną wadę, przez którą obszar ostrości jest podejrzanie 'wąski'...
    To rzeczywiście bardzo dziwne. Ja nic takiego nie widzę. Przy jakiej ogniskowej jest wąska GO?

Robiąc rozległe krajobrazy na 24 czy 35 mm nastawiam f/6.3 do f/11 i mam wszystko ostre. Zależy tylko jak blisko jest najbliższy plan, ale przy f/11 może byc bardzo blisko.

Nie ma sensu domykać bardziej niż f/11, chyba że jest coś, co a być ostre w odległosci rzędu 1 m. W zasadzie nie ma też sensu schodzic poniżej f/8, bo ostrzej i tak nie bedzie. Limitem jest rozdzielczość matrycy, nie obiektywu, zwlaszcza z 5D1.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 02-03-2015 o 12:44
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Najczęściej używałam zakresu f8 - f10. Chyba muszę przerobić teorię o hiperfokalnej w praktyce...

Coś już napisał

Z ff używam f8 do f11.

Mocne przymknięcie przysłony skutkuje dużą głębią ostrości i niestety spadkiem jakości. W celu uzyskania bardzo dużej głębi ostrości można też naświetlać dwa (lub więcej) razy ostrząc na pierwszy plan, a następnie na dalszy plan. Potem łączenie w programie graficznym. Przydatne jeśli pierwszy plan jest blisko aparatu. Generalnie nie fotografuję krajobrazu, ale kiedyś zdarzyło mi się pstryknąć kilka widoczków z bliskim pierwszym planem i wtedy wpadłem na taki pomysł. Zapewne nie ja jedyny
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

przy 10mm na cropie max to f11. możecie sobie gdakać o f22, ja nie domykam i nie będę.
    ebe ebe

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez rzep Zobacz posta
    Zapewne nie ja jedyny
    Możliwe ale to jest jakieś rozwiązanie, zwłaszcza, gdy tak jak mówisz, pierwszy plan jest bardzo blisko.

Dziękuję Wam za odpowiedzi
    Rozbieżność między najlepszym zakresem przysłony jaki podaliście, jest spora Pozostaje udać się w jakiś ciekawy plener i próbować do skutku.

Dopiero zaczyna

Witam Wszystkich

Moim ulubionym tematem sa krajobrazy, dlatego pozwolcie ze dolacze sie do tego ciekawego tematu... pisaliscie o przeslonie/przyslonie, ostrosci hiperfokalnej, GO, obiektywach ...itd, zeby juz nie zakladac nowego watku, moze ktos wyjasni ;

- jak poprawnie naswietlac zdjecia z filtremND(soft) polowkowym szarym ?
    - jakiej mocy filtr zastosowac do fotografi wschodow /zachodow slonca `?
    Ostatnio edytowane przez fotoamato ; 30-03-2015 o 11:16

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów