Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: Crop - pytanie moze banalne...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    ...zmienia się tak naprawdę tylko kąt widzenia obiektywu ...
    Absolutnie się nie zmienia!
    Kąt widzenia obiektywu to jego stała cecha konstrukcyjna (tak samo jak ogniskowa).
    Obiektyw o danej ogniskowej moze mieć rózny kąt widzenia i to będzie decydowało, do jakiego formatu przeznaczony jest obiektyw (jaką kryje klatkę) na przykład:
    - szerokokątny obiektyw 50mm przeznaczony do średniego formatu ma duzy kąt widzenia,
    - standard 50mm do małego obrazka ma powiedzmy taki "średni" kąt widzenia,
    - tele 50mm przeznaczone tylko do formatu APS-C lub 4/3" ma mały kąt widzenia.

Oczywiście wiem co miałeś na myśli, ale powinieś napisać, ze zmienia się efektywne wykorzystanie kata widzenia posiadanego przez dany obiektyw :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 30-05-2006 o 09:53
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Ma subiektywnie lepszą jakość ponieważ Crop korzysta z najlepszych cząsći soczewki (środka) więcej obiektywów się wyrabia , mniej winiet etc, etc,

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Wpadlem tylko powiedziec, ze sie zmienia
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 30-05-2006 o 09:57

Domyślnie

Kąt widzenia obiektywu to jego stała cecha konstrukcyjna (tak samo jak ogniskowa).
    Obiektyw o danej ogniskowej moze mieć rózny kąt widzenia i to będzie decydowało, do jakiego formatu przeznaczony jest obiektyw (jaką kryje klatkę) na przykład:
    - szerokokątny obiektyw 50mm przeznaczony do średniego formatu ma duzy kąt widzenia,
    - standard 50mm do małego obrazka ma powiedzmy taki "średni" kąt widzenia,
    - tele 50mm przeznaczone tylko do formatu APS-C lub 4/3" ma mały kąt widzenia.
    oczywiście kąt widzenia rzutowany na matrycę (to również pewne uproszczenie) wydaje mi się że po prostu obiektyw świeci po większym obszarze niż matryca i stąd kolejne uproszczenie o kącie widzenia, które to jest bliżej prawdy niż ogniskowa.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kurde, skoro, to juz bylo i zostalo wyjasnione, to powiedzcie mi, dlaczego tyle roznych (sprzecznych) zdan?

ps
    ja jestem glupi i nie rozumiem - dlatego pytam. Ale jak ktos wyjasnia a drugi pisze cos zupelnie innego... ?????

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

oczywiście kąt widzenia rzutowany na matrycę (to również pewne uproszczenie) wydaje mi się że po prostu obiektyw świeci po większym obszarze niż matryca
    Dokładnie o to chodzi i wystarczy tylko dodać, że chodzi o EFEKTYWNIE wykorzystywany kąt widzenia. Wtedy wszystko się zgadza.

stąd kolejne uproszczenie o kącie widzenia, które to jest bliżej prawdy niż ogniskowa.
    IMHO bezpośrednie stwierdzenie, że "zmienia się kąt widzenia" jest tak samo dalekie od prawdy, jak stwierdzenie, ze crop zmienia ogniskową :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

ja tu nie widzę sprzeczności między nami .... jest tylko pogłębiannie tematu gwozdot naisał prawdę tylko na początku napisał że się nie zmienia apotem dokładnie napisał że się zmienia (zmiana wywołana jest oddaleniem od materiału św. jest większe rozproszenie i potrzeba lepszych szkieł), tylko w APSC ten kąt rzutowania zostal zmieniony jakby od "****" strony poprzez zmiejszenie obszaru na który jest rzutowane światło . Ja uzywając szkieł ze średniego formatu mam je oddalone o ok 7cm a i tak jest to właściwe dla 35mm i moja APSC jeszcze bardziej zmiejsza ten kąt poprzez "widzenie" tylko kawałka (1,6) tego co świeci - czyli tylko nalepszej części każdego obiektywu...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

IMHO bezpośrednie stwierdzenie, że "zmienia się kąt widzenia" jest tak samo dalekie od prawdy, jak stwierdzenie, ze crop zmienia ogniskową :-)
    Pojechales Kat widzenia danego obiektywu jest podany dla klatki 35mm. Skad wiesz, ze nie jest wiekszy? Dla "czegos" trzeba go podac.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Nie piszcie o budowie sprzetu, bo to nie o to chodzi.
    Jak na wczesniej zamieszczonym przez DoMiNiQuE obrazku - crop. to "wycinek" z centrum kadru. To jest jasne!!! Ale, jesli jest to wycinek, to wielkoscia odpowiada FF (tylko bez brzegow kadru). A skoro to, to samo tylko z poobcinanymi bokami, to czemu ma byc wieksze???? Wieksze bedzie jak rozciagniemy do wielkosci pelnej klatki - TYLKO WTEDY!
    Ale wtedy bedzie to sztuczne powiekszenie, ktore traci na jakosci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Nie piszcie o budowie sprzetu, bo to nie o to chodzi.
    Jak na wczesniej zamieszczonym przez DoMiNiQuE obrazku - crop. to "wycinek" z centrum kadru. To jest jasne!!! Ale, jesli jest to wycinek, to wielkoscia odpowiada FF (tylko bez brzegow kadru). A skoro to, to samo tylko z poobcinanymi bokami, to czemu ma byc wieksze???? Wieksze bedzie jak rozciagniemy do wielkosci pelnej klatki - TYLKO WTEDY!
    Ale wtedy bedzie to sztuczne powiekszenie, ktore traci na jakosci.

sorry ale ja nie kumam ... spadam Herosy V czekają

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów