Dzięki
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS
Witam po kilkunastoletniej przerwieJeśli ktoś ma ten obiektyw to proszę o podzielenie się doświadczeniem z używania. Planuje go kupić głównie do fotografowania zwierząt w ZOO z puszką R6. Zdarzają się zdjęcia przez szyby itp. Będę wdzięczny za każdą sugestie.
Ostatnio edytowane przez BuRton ; 16-01-2023 o 11:11
ciężko nie polubić tego szkła, fociłem kiedyś w zoo starym 70-200 f4 IS, i jakkolwiek była to przyjemność, to często brakowało zakresu
weź pod uwagę, że nowe RF 70-200 nie są kompatybilne z żadnym konwerterem (niestety)
Zawsze są dylematy i mniejsze lub większe kompromisy. Fotografią już nie zarabiam. Obecnie fotografuję (pożyczonym) zestawem EOS 60D i EFs 55-250 + EFs 18-135. Zdarzało się, że brakowało dłuższego zakresu ale częściej fotografowałem na krótszych ogniskowych. Bywały dni, że tele nawet nie zakładałem. Separacja samych portretów mniej mnie kręci. Bardziej interesuje mnie kontekst danego gatunku, plany "szersze". Miałem stare 70-200/4. Krótko i w innych zastosowaniach. Kompaktowość, praca i obrazek pozytywne. Chwilę myślałem nad cropową puszką R7 ale już wolę mieć FF i cropować softowo lub w postprodukcji.
W Twojej Sigmie od jakiej ogniskowej zaczyna się f/6,3 ? I jak praca AF w całym zakresie ? Szybkość, celność, powtarzalność.
Z Sigmy jestem bardzo zadowolony, nie mam żadnych problemów z R6, ostrzy błyskawicznie i pewnie. Gdy robi się ciemno sprawność już spada, ale uważam to za normalne. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to AF trochę słychać, co nieco przeszkadza w nagraniach wideo, a zewn. mikrofon nie pomógł dużo niestety.
Ogólnie myślałem, że tego szkła będę używał kilka razy w roku, a jak się okazało użyłem go już kilkadziesiąt razy i mam masę udanych kadrów, a nawet w tym roku planuję go zabrać zagranicę![]()
no ale to już zupełnie inny obiektyw.. a 70-200 jest w kręgu zainteresowań też
Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
https://500px.com/p/photo_travel_shoot