Witam
Jak w temacie, czy ktoś ma doświadczenie. Działa ?
Witam
Jak w temacie, czy ktoś ma doświadczenie. Działa ?
Pierwszy z brzegu wynik z google:
"adapter bagnetowy Canon EOS RF (korpus) - Leica M
Adapter umożliwia stosowanie obiektywów systemu Leica oraz wszystkich obiektywów innych marek z mocowaniem Leica M (m.in. Leica, Voigtlander) z korpusami Canon RF (EOS). Adapter montowany jest na bagnecie korpusu Canon w podobny sposób w jaki montuje się obiektywy.
Ostrość oraz przysłonę (w większości obiektywów) ustawia się manualnie na obiektywie, natomiast czas naświetlania może być ustawiany w aparacie ręcznie (w trybie manualnym), lub automatycznie (w trybie Av) w zależności od modelu aparatu.
Adapter jest całkowicie bezpieczny dla obiektywów jak i aparatu, nie powoduje zwarcia styków w korpusie aparatu. Jego instalacja jest bardzo prosta i szybka. Wykonany z wytrzymałego aluminium.
W przypadku większości obiektywów ostrzenie na nieskończoność może być niemożliwe. Wynika to ze zmiany odległości obiektywu od matrycy spowodowanej dystansem na pierścieniu. Taki obiektyw pracuje tylko w pewnej skali odległości.Obiektyw nie posiada żadnych styków, nie umożliwia komunikacji z korpusem."
Ostatnio edytowane przez candar ; 31-10-2020 o 21:39
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Z Google oczywiście korzystałem i wiem, że są adaptery.
Szukam informacji z pierwszej ręki. Jak to w praktyce działa.
W praktyce działa dokładnie tak, jak napisali w opisie tego adaptera. Gdyby działał lepiej to by to też napisali.
BTW - wytłumacz mi bardzo proszę jaki jest sens kupowania puszki za 20, lub 12k zł + adapter w postaci kawałka metalu z dziurą, jeśli można na kupić puszki za 2k zł ,które działać będą ze szkłami Leica M poprzez adapter bagnetowy z autofocusem Techart PRO LM-EA7 + (w bonusie) szkła Canona z mocowaniem FD https://blog.interfoto.eu/2019/01/17...echart-lm-ea7/.
Ostatnio edytowane przez candar ; 01-11-2020 o 00:09
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
W ofercie BHPhoto jest kilka:
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...1596%3Aleica-m
Przy większości jest podane, że gwarantują ustawienie na nieskończoność.
Niestety bardzo mało opinii klientów.
Kiedyś przymierzałem się do zakupu adaptera Leica M do EF-M i dobre opinie miał Fotodiox Pro. Krytyczna jest jakość mocowania po stronie Leici bo tam sądząc po opiniach bywają luzy u niektórych producentów.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
7Artisans Leica M canon EoS R tego radzę poszukać. Jest też wersja close focus. Podobno znakomicie spasowane.
Myślę, że skoro to na sony działa to na R będzie działało równie dobrze. Tu większej filozofii nie ma.
Świetnie, dzięki za rady.
Mało kto stosuje takie obiektywy na RF. Spróbuje zamówić taki adapter.
Gdzieś na forach zagranicznych znalazłem informacje, że szkła M nie zachowują dobrych właściwości optycznych na Rf. Ale to tyle, nic więcej. Żadnych szczegółów.
@candar
Ja tu mam na myśli RP, a nie body za kilkanaście kzł.
Poza tym chcę kupić zeissa M, który trochę kosztuje, wiec lepiej podpytać bardziej doświadczone osoby.
Nie odbierz tego przypadkiem złośliwie (tu chyba każda wypowiedź niezgodna z oczekiwaniami pytającego jest tak traktowana![]()
Pytam po prostu z ciekawości jaki cel ma kupowanie topowej referencyjnej optyki Zeissa z rekordową rozdzielczością i podpinanie jej do aparatu z archaiczną matrycą sprzed 7 lat (mógłby być dowolny aparat, ale mowa o RP z najgorszą matrycą w systemie RF). Zastanawia mnie cel takiego działania. Równie dobrze można podpiąć amatorskiego zooma z podobnym efektem końcowym. Sens owszem miałoby podpinanie tej optyki do R5 i R6, których świetne matryce odwzorują rozdzielczość tego szkła i pozwolą zobaczyć różnice w jakości zdjęć.
Ostatnio edytowane przez candar ; 01-11-2020 o 21:31
Ogólnie to wygląda tak, że szeroki kąt daje ponoć jakiś zafarb w rogach.
Dyskutanci sugerują, że to ogólnie kwestia tego, że mamy matrycę zamiast filmu ale stosują adaptery i focą:
https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1621762/0
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Oknie odebrałem jako złośliwe. Każda rada dobra.
RP ma świetne wyjściowo zdjęcia. Wiem, że dr nie ten co w sony czy Nikonie ale odpada mi dłubanie przy laptopie a tego nie lubię. Już kilka tysięcy klatek i porzuciłem rawy. Tzn dalej robię w podwójnym zapisie ale nie widzę potrzeby dłubania.
Znam wady tej puszki ale zalet tez jest sporo.
--- Kolejny post ---
Dzięki
Wszystko jasne. Już wiem jakie wady są możliwe.