Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Canon RP - pare pytań

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Canon RP - pare pytań

Cytat Zamieszczone przez sliwa240 Zobacz posta
    Może i tak jest, tak się składa, że kupowałem niedawno TV i obok siebie stał Oled i nie oled, wybrałem zwykły ze względu na to, że obraz był zbyt przesycony, ostry i dokładny. I tu jest podobnie mam wrażenie, że te obrazy z sonych są takie jak w porównaniu oled, a mi po prostu coś takiego nie leży(dlaczego? nie wiem.)

Co do profili przejrzałem pół youtuba - z rozwiązaniami "how to make canon colors on sony" i nikt nie osiągnął podobnego efektu najbliżej był płaty EOSHD, ale to nadal nie to. Nie zraziłem się, dalej szukałem usprawiedliwienia dla sony. Obejrzałem masę galerie sampli na dpreview i z puszek i po obiektywach, później kopałem w porfilach na insta fotografów w S. później to samo zrobiłem dla C i N i 90% bardziej leży mi C i N

Niekoniecznie z tymi JPGami - zdjęcia robiłem zawsze w rawach + JPG - i 80% i tak obrabiałem w LR. I też myślałem, że nie powinno być różnicy ale pobrałem darmowe sample RAWY z S. C. i N. i wynik taki jak wcześniej wole konkurentów S.

Może też napiszę, że głownie skupiałem się na zdjęciach portretowych w plenerze - gdzie przesadna ostrość nie jest, aż tak ważna? I to jakby ukształtowało moje postrzeganie.

Brzmi bardzo sensownie i logicznie! w skrócie co proponujesz R czy jaki inny model ?
    Niesamowite to co piszesz, bo cały świat jednogłośnie stwierdził, że matryca i obrazek z sony a7III jest obecnie najlepszy w stosunku jakość/detal/DR/cena i ja się w tym pełni zgadzam. Jeśli jednak twierdzisz że nie leżą Ci Rawy z sony, wolisz i chcesz canona to jedynym rozsądnym zakupem będzie eos R lub canon 5dIV. Z tym że ja bym kupował tylko i wyłącznie używane aparaty. Za poł roku, jak się sytuacja z covidem ustabilizuje i wszyscy rzucą się na r6 to R i 5dIV będzie można kupić za grosze lub sprzedać z ogromną stratą.

Mam dwa eosy R pracuję nimi w plenerze i na ślubach, praktycznie od momentu premiery aparatu. Moja żona katuje je w studio. To fajny aparat z plastyczną matrycą. Do ISO 3200 daje fajny obrazek. Później Sony a7III rozkłada go na łopatki, pod względem szumu, ale da się z tym żyć. Genialny wyświetlacz dzięki któremu praktycznie przestałem używać dobrego EVF ( tu sony kuleje względem R) W portrecie sprawdza się świetnie Af trzyma się oka, a na niskich ISO da się wyciągnąć bardzo dużo. Kolor pomiar światła i balans bieli git. Obrabiam w C1.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kasiapiotr.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	1,22 MB
ID:	5317
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 01-11-2020 o 10:54

Uprawnienia umieszczania postów