Cytat Zamieszczone przez sliwa240 Zobacz posta
Dzięki wielkie za odpowiedź!

https://foto-szop.pl/aparat-canon-eo...edium=referral

Ciekawa uwaga, tego też nigdzie nie wyczytałem, co prawda wole sobie ew. wyczyścić niż coś popsuć przez przypadek, ale warto wiedzieć.
Co do sklepu, jest sprawdzony? Czy jechać osobiście?

Co do porównań samochodowych, jeden woli starego wygodnego mercedesa na sprężynowych fotelach, inny jakiś sportowy wóz nadający się w większości na tor. Co komu na czym zależy, osobiście co mi leży nie leży miedzy RP a A7III

RP Plusy - KOLORY(najważniejszy czynnik), ergonomia, wychylany wyświetlacz 180, lepsza apka na telefon,
Minusy - 1 slot nakarte(najważnieszy minus), bateria, brak programowalnego crop mode, większe szumy w low light

A7III plusy - dobre względnie tanie obiektywy, możliwość sporego customowania, bateria, 2karty
minusy - KOLORY(nie chce aż tyle bawić się w post prod.) wyświetlacz tylko wychylany i jego funkcje dotykowe, gorsza apka na tel(nie idzie ostrzyć telefonem)

nie wymieniłem ani w jednym ani w drugim filowania - bo to dla mnie totalnie nie istotne

Cena, a w sumie różnica miedzy nimi to ok. 2k - czyli żadna mógłbym dołożyć ale ważniejsze plusy widzę w RP

BYŁ JESZCZE NA HORYZONCIE NIKON Z5 KTÓRY MAM WRAŻENIE ŁĄCZY TE DWA ŚWIATY 2 SLOTY, DOBRE KOLORY - ALE JEST PROBLEM Z OBIEKTYWAMI, A Z LUSTROWYMI PRZEZ ADAPTER NIE JEST TAK IDEALNIE JAK W CANONIE
W RP największą wadą jest jego matryca i bateria. Jeśli lubisz zdjęcia prosto z puszko to OK. Rp jak każdy canon ma spoko jpegi i "nieruszane" Rawy. Natomiast zapomnij o wyciąganiu Rawów z RP. Są płaskie i mają słaby DR. O tej matrycy było dużo i to jest poziom 5dIII z troszkę łagodniejszą strukturą szumu. Rka ma dużo lepszą matryce a a7III jeszcze lepszą. RP do cropowania się średnio nada zwłaszcza na trochę wyższych ISO. W obecnych czasach i konkurecnji matryca RP jest najgorsza z możliwych i dla tego nazwałem ją Trabantem - jako relikt przeszłości. Owszem da się robić zdjęcia( jeżdzić) ale w podobnej cenie można mieć fajniejszy obrazek( lepszy komfort jazdy)
100 razy bardziej bym wolał używanego eos R lub coś od konkurencji - jeśli nie masz szkieł Canona.