Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
Patrzysz na wybór puszki za przeproszeniem, jak klienci wybierający ten telewizor, w którym obsługa zapętla filmy przyrodnicze, bo na nich ładnie pokazane są wszystkie barwy oraz ładne zwierzątka w tle.
Może i tak jest, tak się składa, że kupowałem niedawno TV i obok siebie stał Oled i nie oled, wybrałem zwykły ze względu na to, że obraz był zbyt przesycony, ostry i dokładny. I tu jest podobnie mam wrażenie, że te obrazy z sonych są takie jak w porównaniu oled, a mi po prostu coś takiego nie leży(dlaczego? nie wiem.)

Co do profili przejrzałem pół youtuba - z rozwiązaniami "how to make canon colors on sony" i nikt nie osiągnął podobnego efektu najbliżej był płaty EOSHD, ale to nadal nie to. Nie zraziłem się, dalej szukałem usprawiedliwienia dla sony. Obejrzałem masę galerie sampli na dpreview i z puszek i po obiektywach, później kopałem w porfilach na insta fotografów w S. później to samo zrobiłem dla C i N i 90% bardziej leży mi C i N

Niekoniecznie z tymi JPGami - zdjęcia robiłem zawsze w rawach + JPG - i 80% i tak obrabiałem w LR. I też myślałem, że nie powinno być różnicy ale pobrałem darmowe sample RAWY z S. C. i N. i wynik taki jak wcześniej wole konkurentów S.

Może też napiszę, że głownie skupiałem się na zdjęciach portretowych w plenerze - gdzie przesadna ostrość nie jest, aż tak ważna? I to jakby ukształtowało moje postrzeganie.

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
W RP największą wadą jest jego matryca i bateria. Jeśli lubisz zdjęcia prosto z puszko to OK. Rp jak każdy canon ma spoko jpegi i "nieruszane" Rawy. Natomiast zapomnij o wyciąganiu Rawów z RP. Są płaskie i mają słaby DR. O tej matrycy było dużo i to jest poziom 5dIII z troszkę łagodniejszą strukturą szumu. Rka ma dużo lepszą matryce a a7III jeszcze lepszą. RP do cropowania się średnio nada zwłaszcza na trochę wyższych ISO. W obecnych czasach i konkurecnji matryca RP jest najgorsza z możliwych i dla tego nazwałem ją Trabantem - jako relikt przeszłości. Owszem da się robić zdjęcia( jeżdzić) ale w podobnej cenie można mieć fajniejszy obrazek( lepszy komfort jazdy)
100 razy bardziej bym wolał używanego eos R lub coś od konkurencji - jeśli nie masz szkieł Canona.
Brzmi bardzo sensownie i logicznie! w skrócie co proponujesz R czy jaki inny model ?