Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
zastanawiam się nad zastąpieniem mojego systemu opartego na posiadanym Fuji X-T2 przez ML Canona (Zastanawiam się między R i R6, odrzuciłem RP).
Być może ktoś ma doświadczenia z podobną zmianą systemu i jest w stanie powiedzieć czy gra jest warta świeczki.
Generalnie znam różnice między aparatami, znam też różnicę między APS-c i FF.
Motorem zmian jest chęć posiadania lepszego AF i wyższego używalnego ISO.
Może też trochę większego wyboru szkieł.
W fuji używam najczęściej manualnych obiektywów w Canonie zastanawiam się nad dobraniem do któregoś z w/w body zestawu:
24-105 (wycieczkowe, wyjazdowy)
85 pewnie f2 rf (portrety bo lubię)
poczekam na 50 f1.8 w rf
oraz 70-200 f4 albo sigma 100-400 na adapterze.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Pozwolę sobie dopytać bo może pochopnie skreśliłem RP.
Uważasz, że ogólnie warto zrobić przesiadkę czy sporą różnice na plus odczuje wchodząc w R i wyżej?
Uważasz, że ogólnie warto zrobić przesiadkę czy sporą różnice na plus odczuje wchodząc w R i wyżej?
RP jest wybitnie dla początkujących. Odradzam dla byłego posiadacza Fuji.
R jest amatorskim body, R5 i R6 mają cechy sprzętu pro no i cenę nowości.
Uważam, że na dziś optymalne jest R przy spadającej cenie i posiadanych możliwościach. AF i obrazek dostarczy satysfakcji na miarę FF.
Co do szkieł to RF 24-105/4L jest zaskakująco dobrym optycznie i mechanicznie szkłem.
RF 85/2 pewnie będzie bardzo ostre ale klimatu 85/1.2 nie stworzy.
Co do tele-zoomów to Canon oferuje tak dobre szkła, że nie warto eksperymentować: C70-200L (kilka wersji), C70-300L, C100-400LII no i nowe RF70-200L genialnie kompaktowe.
Przez adapter, bez utraty funkcjonalności podepniesz do R każde szkło EF a jest tego masa.
Tak szczerze. To po X-T2 RP i R szału nie zrobią. Tak więc raczej R6.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Tak szczerze. To po X-T2 RP i R szału nie zrobią. Tak więc raczej R6.
A czy warto, to już sam sobie musisz odpowiedzieć. Przedostatnią sesję robiłem o 17-ej w lesie prawie po ciemku przy ISO 2000. Tak więc dlatego właśnie zrezygnowałem z X-T2, bo tu mocno odstawał jakością.
Mam ostastnio podobne przemyślenia, ale przechodzę z X-T30 gdzie AF jest już lepszy niż w X-T2. Dlatego na boju pozostał już chyba tylko R6.. ale to może za rok lub dwa, jak zniknie podatek od nowości.
5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |
Ja się skłaniam póki co do Rki licząc na jakieś promocje bo rynek foto dostaje dość mocno rykoszetem epidemiologicznym. Na R6 promocji nie ma się co spodziewać bo to produkt zaprezentowany ale póki co jego dostępność jest mocno ograniczona.
Może to się wydać dziwne ale wolałbym mieć w nowym systemie na początek słabszy aparat natomiast lepsza szkła, bo te zostaną ze mną na dłużej. Podchodzę do tego długofalowo, nie kupię wszystkiego co bym chciał w tydzień.
Przez pewien czas żeby się nie spieszyć i nie odczuwać, że w nowym czegoś nie mam będę miał pewnie dwa systemy.
Ostatnio edytowany przez robcio; 65394.
Powód: Niepotrzebna duplikacja
Ja się skłaniam póki co do Rki licząc na jakieś promocje bo rynek foto dostaje dość mocno rykoszetem epidemiologicznym. Na R6 promocji nie ma się co spodziewać bo to produkt zaprezentowany ale póki co jego dostępność jest mocno ograniczona.
Nie przeczytasz tego tutaj, ale R-ka w porównaniu do X-T2 może Cię rozczarować. Nie radzę pochopnie kupować jej w ciemno i jeśli masz możliwość - to wypożycz ją oraz sprawdź w dłuższym realnym użytkowaniu. Jedyną rzeczą , która nie pasowała mi w X-T2 było słabe wysokie ISO.
Zamieszczone przez robcio
Może to się wydać dziwne ale wolałbym mieć w nowym systemie na początek słabszy aparat natomiast lepsza szkła, bo te zostaną ze mną na dłużej. Podchodzę do tego długofalowo, nie kupię wszystkiego co bym chciał w tydzień.
No jest to bardzo dziwne, biorąc pod uwagę że za cenę R-ki możesz kupić dużo lepsze lepsze aparaty z dużo większymi możliwościami (nie tylko IBIS, ale DR, ilość FPS i AF). Osobiście z X-T2 przeszedłem na A7 III i a z 5D III na Nikona Z6 (używane są za 5k zł).
Mnie szkła nie trzymają w żadnym systemie, zawsze można je zmienić, lub wykorzystać przez adapter w innym systemie. Tak więc "długofalowo" to skup się raczej na dobrej puszce, która na dzień obecny powinna posiadać to , co ma już konkurencja , bo ani R, ani RP tego nie mają. Zostaje tylko R6 i R5, którego ja nie kupię ze względu na cenę, ale Ty możesz.
BTW - na dzień obecny , aby szkła "uciągnęły" wyżyłowane matryce kupowanie słabych szkieł i tak mija się z celem. No chyba, że zamierzasz kupić słaby korpus i słabe szkła
ps.
zakup R-ki w większości przypadków nie polepszy jakości zdjęć, które były z X-T2. Ale to oczywiście moje zdanie (byłego użytkownika X-E1, X-T1 i X-T2 z topowymi szkłami XF Fujinona).
Nie przeczytasz tego tutaj, ale R-ka w porównaniu do X-T2 może Cię rozczarować. Nie radzę pochopnie kupować jej w ciemno i jeśli masz możliwość - to wypożycz ją oraz sprawdź w dłuższym realnym użytkowaniu. Jedyną rzeczą , która nie pasowała mi w X-T2 było słabe wysokie ISO.
Dziękuje za ten komentarz i za postscriptum.
Z tym żeby wypożyczyć na „jazdę próbna” to bardzo trafny pomysł.
Dziękuje za ten komentarz i za postscriptum.
Z tym żeby wypożyczyć na „jazdę próbna” to bardzo trafny pomysł.
Jedyne wyjście moim zdaniem Przestrzelasz R-kę np. na jakiś zawodach sportowych, koncercie i ciemnym kościele na wysokich ISO, przy fotach pod światło (postać w oknie) i będziesz wiedział , czy to ma sens.
Wcale nie "dziwne". Aparaty się zmienia szkła zostają - przynajmniej u mnie tak jest . Po za tym co ci po najlepszym korpusie jak nie będzie co do niego podpiąć?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
zastanawiam się nad zastąpieniem mojego systemu opartego na posiadanym Fuji X-T2 przez ML Canona (Zastanawiam się między R i R6, odrzuciłem RP).
Spokojnie możesz kupić R-kę, bo to nadal znakomity aparat (wbrew opinii tych, którzy go nigdy nie używali). R-ka będzie z pewnością do dostania w dobrej cenie w czasie listopadowych promocji. Zawsze lepiej zainwestować w szkła, bo sprzedając za pół roku, czy rok R-kę, stracisz mniej kasy, niż kupując dzisiaj R6 w aktualnej cenie. Dobre ceny na R6 pojawią się pewnie na wiosnę i wtedy możesz zdecydować czy R-ka Ci wystarcza i czy potrzebujesz R6. Moim zdaniem, biorąc pod uwagę te rodzaje fotografii, którymi się zajmujesz, R-ka jest lepszym wyborem niż R6. R-kę możesz kupić w kicie z 24-105/4, a wtedy cena jest jeszcze bardziej atrakcyjna.
Komentarz