Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: 70-200 F4 vs 70-200 F2.8 na 5D

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie 70-200 F4 vs 70-200 F2.8 na 5D

Szukam informacji w tym temacie, ale nigdzie nic konkretnego nie znalazłem. Testy obiektywów z puszkami FF to wciąż rzadkość a mnie mocno interesuje jak na 5D wygląda porównanie tych dwóch obiektywów przy przysłonie 4. Spodziewam się że 2.8 wypadnie lepiej, ale o ile lepiej, czy wineta jest dużo mniejsza ? Za jakiś czas będe stał przed takim wyborem i patrząc z perspektywy cropa nie warto dopłacać do F2.8 róznice są małe. Myśle jednak ze na FF różnica jest większa ale czy mam rację ?
    Czy ktoś z szanownych posiadaczy 5D próbował porównywać zachowanie tych szkieł na pełnej klatce ?

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Przyłaczam się do pytania i dodam jeszcze dwa pytania od siebie. A jak to wszystko ma się do Canona 200/2,8 L i Sigmy 100-300/4 EX ????
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Canon 70-200 f/4 i f/2,8 wypadają niemalże identycznie przy przesłonie f/4, plusem tego pierwszego jest dwa razy mniejsza waga i niska cena, a tego drugiego światło f/2,8.

pozdrawiam
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP
    Canon 70-200 f/4 i f/2,8 wypadają niemalże identycznie przy przesłonie f/4, plusem tego pierwszego jest dwa razy mniejsza waga i niska cena, a tego drugiego światło f/2,8.
    Piszesz o wrażeniach z FF czy kropa ? Że na kropie nie ma róznicy to wiem, ale bardzo mnie ciekawi jak to wygląda na FF, zarówno jeśli chodzi o ostrość jak i winetowanie.

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Choc chetnie zobacze to porownanie, to wydaje mi sie, ze szkla nie dobiera sie chyba ze wzglegu na wage, kolor, czy wielkosc. Jesli potrzebujesz swiatla (koncerty, sport halowy itp.), to swiatlo f/4 odrzucisz na dzien dobry - bez wzgledu na cene, wage czy na to jak zachowuje sie z FF.
    Uwierz - f/4 przydaje sie ale tylko na dworze.
    Jak dla mnie koncerty, sport halowy itp. to 2.8 IS
    F2.8 na FF przy 200mm daje naprawdę małą GO i do wielu zastosowań może być potrzebne F4, dlatego własnie o F4 pytam i bardzo bym chciał wiedzieć jaka jest różnica w zachowaniu tych szkieł na FF, bo jak to wygląda na kropie mniej więcej wiem w oparciu o wiele testów które widzialem.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Jeszcze kilka dni temu mialem dylemat czy nie wejsc w F/2.8, 4 godzinne focenie tym szkiełkiem (dzieki Łukasz :wink: ) wybiło mi ten pomysł z głowy, zdecydowanie wole F/4 glownie ze wzgledu na wage ale F/2.8 przymkniete do F/4 jest ostrzejsze samo F/2.8 w tym szkle jest bardzo dobrej jakosci ale nie chce mi sie targac takiej wagi z 1Ds i 580EX kumpla czułem sie jak na siłowni :smile:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Jeszcze kilka dni temu mialem dylemat czy nie wejsc w F/2.8, 4 godzinne focenie tym szkiełkiem (dzieki Łukasz :wink: ) wybiło mi ten pomysł z głowy, zdecydowanie wole F/4 glownie ze wzgledu na wage
    Cienias . A ja bez zadnej silowni, ot zwykly pracownik biurkowy z dzika radoscia foce 3-4 godziny 70-200 IS lub 100-400 IS (ciezsze od 70-200 2.8 non IS ). Wrecz dopiero taki zestaw daje mi poczucie trzymania zrownowazonego sprzetu w rekach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cienias . A ja bez zadnej silowni, ot zwykly pracownik biurkowy z dzika radoscia foce 3-4 godziny 70-200 IS lub 100-400 IS (ciezsze od 70-200 2.8 non IS ). Wrecz dopiero taki zestaw daje mi poczucie trzymania zrownowazonego sprzetu w rekach.
    Grubas
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Ja się poważnie zastanawiam nad 200/2,8 L stałką. No i niech ktoś to porówna do w/w zoomów. Chodzi mi o optykę a nie o możliwości na spacerze
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi
    Ja się poważnie zastanawiam nad 200/2,8 L stałką. No i niech ktoś to porówna do w/w zoomów. Chodzi mi o optykę a nie o możliwości na spacerze
    200/2,8 z cyfra podobno nie jest rewelacyjna, moze lepiej pomyslec o 135/2?

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    200/2,8 z cyfra podobno nie jest rewelacyjna, moze lepiej pomyslec o 135/2?

czytalem ze 135/2,0 tez nie za specjalnie wypada ... nawet jego cena spadła,
    bo ponoc Canon chce zrobic wersje II
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów