Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: 70-200 F4 vs 70-200 F2.8 na 5D

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Szukam informacji w tym temacie, ale nigdzie nic konkretnego nie znalazłem...
    Czy ktoś z szanownych posiadaczy 5D próbował porównywać zachowanie tych szkieł na pełnej klatce ?
    Choc chetnie zobacze to porownanie, to wydaje mi sie, ze szkla nie dobiera sie chyba ze wzglegu na wage, kolor, czy wielkosc. Jesli potrzebujesz swiatla (koncerty, sport halowy itp.), to swiatlo f/4 odrzucisz na dzien dobry - bez wzgledu na cene, wage czy na to jak zachowuje sie z FF.
    Uwierz - f/4 przydaje sie ale tylko na dworze.

ps
    wiem, wiem... sa wyjatki :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Tylko lepiej nie schodzić poniżej 1/250 dla 100 mm (po cropie) by nie poruszyć.
    Na szczęście swojego cropa już sprzedaję

Bo właśnie jadę obejrzeć pewne szkło 100-300/4 sigmy.... gdy juzje zobaczę będę wszystko wiedział.... do takiego szkłą to ja od razu podepnę monopod i już go nie odczepię chyba
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP
    Canon 70-200 f/4 i f/2,8 wypadają niemalże identycznie przy przesłonie f/4, plusem tego pierwszego jest dwa razy mniejsza waga i niska cena, a tego drugiego światło f/2,8.
    Piszesz o wrażeniach z FF czy kropa ? Że na kropie nie ma róznicy to wiem, ale bardzo mnie ciekawi jak to wygląda na FF, zarówno jeśli chodzi o ostrość jak i winetowanie.

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Choc chetnie zobacze to porownanie, to wydaje mi sie, ze szkla nie dobiera sie chyba ze wzglegu na wage, kolor, czy wielkosc. Jesli potrzebujesz swiatla (koncerty, sport halowy itp.), to swiatlo f/4 odrzucisz na dzien dobry - bez wzgledu na cene, wage czy na to jak zachowuje sie z FF.
    Uwierz - f/4 przydaje sie ale tylko na dworze.
    Jak dla mnie koncerty, sport halowy itp. to 2.8 IS
    F2.8 na FF przy 200mm daje naprawdę małą GO i do wielu zastosowań może być potrzebne F4, dlatego własnie o F4 pytam i bardzo bym chciał wiedzieć jaka jest różnica w zachowaniu tych szkieł na FF, bo jak to wygląda na kropie mniej więcej wiem w oparciu o wiele testów które widzialem.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Ja ci mogę powiedzieć o zauważonych różnicach jesli chodzi o winietę na przykłądzie innych szkieł. A więć na 10 D winiety nie było a na 5D winieta jest - taką różnicę zauważyłem w przypadku szkła EF 70-210/3,5-4,5. Winieta pojawiała siętylko na max otwartej przysłonie. Efekt ten (jeśli go ktoś jeszcze pamięta... ach te cropy) nie przeszkadza zbytnio. Mnie tam nawet bardziej podobają się zdjęcia z małą winietką, efekt ten dodaje fotce lekkiego sznytu.... ja bym sie winietą nie przejmował... na filmach była więc dlaczego tera nagle ma nie być???

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    200/2,8 z cyfra podobno nie jest rewelacyjna, moze lepiej pomyslec o 135/2?

czytalem ze 135/2,0 tez nie za specjalnie wypada ... nawet jego cena spadła,
    bo ponoc Canon chce zrobic wersje II
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf
    czytalem ze 135/2,0 tez nie za specjalnie wypada ... nawet jego cena spadła,
    bo ponoc Canon chce zrobic wersje II
    o masz!!! zaraz okaże się, ze canon nie ma dobrych szkieł... stałki są wporzo, ale wygoda i szybkość fotografowania leży po stronie zoomów.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

zanussi: i tak bym nie schodził poniżej 1/200 - to szkło naprawdę jest ciężkie.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi
    o masz!!! zaraz okaże się, ze canon nie ma dobrych szkieł... stałki są wporzo, ale wygoda i szybkość fotografowania leży po stronie zoomów.
    Oj... czuje burze
    Zoom i stalka to szkla z innym przeznaczeniem i juz. Jedno sprawdza sie lepiej w innych warunkach niz drugie i tyle. A jakosc lepsza w stalakach i nic tego nie zmieni.

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Jak dla mnie koncerty, sport halowy itp. to 2.8 IS
    F2.8 na FF przy 200mm daje naprawdę małą GO
    Zapewniam Cię, że przy 200mm GO będzie identyczna zarówno dla FF jaki dla cropa, przy każdej innej ogniskowej zreszta też.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista
    Zapewniam Cię, że przy 200mm GO będzie identyczna zarówno dla FF jaki dla cropa, przy każdej innej ogniskowej zreszta też.
    Tak wiem

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów