Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nikon Z6 vs Canon 5D III / seria R vs Sony A7 II i III
Odp: Nikon Z6 vs Canon 5D III / seria R vs Sony A7 II i III
Zamieszczone przez jinks
W pierwszych Z-tkach wszyscy chwalili wygodę i przyjemność z użytkowania w fotografii. Jedyne uwagi jakie mi się rzucały w oczy to AF odstający od tego z konkurencji, czyli głównie Sony, bo w tym czasie mieli najlepszy w ml-ach. Nawet po aktualizacji firmware ludzie oceniali go jako gorszy. Choć to tyczyło się chyba głównie eyeAF. Podejrzewam, że przy pojedynczym punkcie było ok. W nowych Z-tkach są dwa procesory więc jest szansa na znaczną poprawę.
Ogólnie Nikon jest bardzo Ok. Problemem jest chyba głównie szklarnia te adaptery są dobre w dobrych warunkach oświetleniowych i statycznych scenach. Jak się robi ciemniej i szybciej to już pewnie af nie wyrabia. Zaletą Nikona są na pewno niezłe obiektywy natywne f1.8 w normalnych pieniądzach.
Ogólnie Nikon jest bardzo OK. Szklarnia też nie jest jakimś wielkim problemem, bo tak samo przez adapter podpinasz szkła Nikonowe F jak "własne". Natomiast jakbyś poczytał wątki na nikoniarzach to być stracił ten optymizm, bo z nich wynika że to jedna wielka gigantyczna kicha - tak samo jak tutaj Canony .....
Realnie z tych wszystkich biadoleń wynika że największą bolączką tego body są drogie/inne karty i kulejący (w niektórych sytuacjach) AF. Coś jest na rzeczy bo Nikon nie brylował ze sprzedażą tych body - ploty mówią że trochę wtopili i stąd szybko następcy i duże zjazdy cenowe.
Co do cen jeszcze, to teraz można eRkę dorwać w cyfrowe.pl z rabatem 1300 zeta .....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Ogólnie Nikon jest bardzo OK. Szklarnia też nie jest jakimś wielkim problemem, bo tak samo przez adapter podpinasz szkła Nikonowe F jak "własne". Natomiast jakbyś poczytał wątki na nikoniarzach to być stracił ten optymizm, bo z nich wynika że to jedna wielka gigantyczna kicha - tak samo jak tutaj Canony .....
Realnie z tych wszystkich biadoleń wynika że największą bolączką tego body są drogie/inne karty i kulejący (w niektórych sytuacjach) AF. Coś jest na rzeczy bo Nikon nie brylował ze sprzedażą tych body - ploty mówią że trochę wtopili i stąd szybko następcy i duże zjazdy cenowe.
Co do cen jeszcze, to teraz można eRkę dorwać w cyfrowe.pl z rabatem 1300 zeta .....
Co do cen to Nikona Z6 kupiłem za 5k zł w dużym zestawie. Po premierze Z6 II i Z7 II takich okazji będzie jeszcze więcej. A AF po aktualizacji 3.10 i 3.11 działa całkiem sprawnie - to praktycznie inny aparat niż w chwili wejścia na rynek.
Z kolei Canon R mnie w ogóle nie zachwycił (testowałem go). Przy dużej migracji jego użytkowników na R6 i R5 ceny "starej" R-ki mocno spadną , tak więc cena 5k zł za R jest MZ realna. Kwestia tego, czy warto go kupować pozostaje w gestii jego zakupowiczów
ps.
czytając wątki na Nikoniarzach to odniosłem dokładnie odwrotne wrażenie
ps. 2
wybór dobrych aparatów obecnie jest tak duży, że nie jest się już zdanym na łaskę jednego producenta
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Zamieszczone przez jan pawlak
Dobrze jednak jest rozumieć co się wie/pisze.
W pikselach matrycy zapisana jest także informacja o kolorach wynikająca z pozycji pikseli matrycy w stosunku filtra "RGB" przez który przechodzi światło padające na piksele.
Różne firmy stosują "różne" filtry i różne algorytmy tworzenia kolorów (w obrazie wynikowym) z tej informacji
jp
chlopie co ty wypisujesz.
niezaleznie jaki balans bieli nastawisz w aparacie , raw bedzie zawsze Taki sam.
Nastawa balansu bieli w aparacie nie ma zadnego wplywu na to jak obraz zostanie zapisany.
Te wszystkie zabiegi czy filtry barwne stosowane sa juz po demozaikowania na obrazie RGB.
nic innego w Raw nie masz zapisane jak poziom jasnosci, czyli luminancje , czyli stopien szarosci.
fotodiody nie sa w stabnie zapisac czestosci fali swietlnej , tylko jej Amplitude - wlasciwie energie.
na podstawie zapisanych wartosci luminancji mozna interpolowac wartsci R,G,B w kazdym punkcie matrycy , i tutaj dopiero jest ingerencja w kolor np przez tzw balans bieli.
mysle , za jako Autor roznych tutaj testow czy ostatnio rewolucyjnej "wlasnej procedury" oceny rozdzielczosci ( czyli na oko) specjalnie nic odkrywczego nie powiesz.
Zamieszczone przez aptur
Nie da się kupić tego apartu w cyfrowe.pl za cenę którą podałeś. Jeżeli miałeś na myśli kod festiwaloptyczne to on nie działa.
Ciekawe bo rano jeszcze to było.... nawet chwilę się zastanawiałem ale nie bardzo wiem po co mi taki aparat ....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Zamieszczone przez Bechamot
nic innego w Raw nie masz zapisane jak poziom jasnosci, czyli luminancje , czyli stopien szarosci.
Janowi chodziło o to, że jeszcze jest zapisane który kolor R,G czy B dany piksel rejestruje (bo rejestruje jeden z nich), jeśli nie jest to zapisane eksplicite w danym pliku, to jest zapisane w specyfikacji danego formatu raw.
Zamieszczone przez michalab
Janowi chodziło o to, że jeszcze jest zapisane który kolor R,G czy B dany piksel rejestruje (bo rejestruje jeden z nich), jeśli nie jest to zapisane eksplicite w danym pliku, to jest zapisane w specyfikacji danego formatu raw.
to nie wystarcza. do tego konieczne jest przypisanie przestrzenie barwnej. a to dzieje sie na zewnatrz oprogramowaniem zewnetrzym, w raw nie ma informacji na ten temat. Raw nie ma zadnej konkretnej przestrzeni barwnej ( wiadomo jedynie ze jest robiony pod filtrami RGB) .
nie ma dla koloru zadnego znaczenia jaki Balans bieli nastawimy w aparacie , to jest tylko informacja dla wolarki w aparacie jak wywolac raw.
W aparacie podaje sie rowniez przestzen barwna , wlasnie na uzytek obrazu RGB z aparatu . Ta nastawa rowniez nie zmienia obrazu zapisanego jako raw. Przestrzen barwna to nic inego jak przypisanie konkretnym wartosciom luminacji okreslonych fizycznych kolorow ( chrominancji)
ten sam raw mozna wywolac pod wzgledme barwy calkiem inaczej.
Zmiany nastawy balansu bieli w aparacie nie zmieniaja raw-u.
bez znaczenia co nastawimy o ile nie robimy jpegow z aparatu.
Nastawe WB zawsze mozna skorygowac post factum , jesli robimy w raw.
to byly rzeczy ktore dyskutowalo sie 15 lat temu , gdy aparaty cyfrowe z RAW byly nowoscia
[MENTION=45969]Bechamot[/MENTION] [MENTION=45158]jan pawlak[/MENTION] - Długo jeszcze bezsensownie i nie na temat będziecie pitolić w tym wątku o RAWach Jeszcze kolejnych 100 stron, czy dłużej
Autor testu (do którego się odnosicie - przypomnę, bo za kolejnych 100 stron nikt już nie będzie pamiętał o co chodziło) Rafał Mazur wyraźnie napisał nad zdjęciami, że są to jpgi prosto z puszki: "(...) Zobaczcie kilka przykładów, te same warunki, te same ustawienia, po lewej Nikon, po prawej Sony. Czyste zdjęcia prosto z aparatów."
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Zamieszczone przez candar
[MENTION=45969]Bechamot[/MENTION] [MENTION=45158]jan pawlak[/MENTION] - Długo jeszcze bezsensownie i nie na temat będziecie pitolić w tym wątku o RAWach Jeszcze kolejnych 100 stron, czy dłużej
Autor testu (do którego się odnosicie - przypomnę, bo za kolejnych 100 stron nikt już nie będzie pamiętał o co chodziło) Rafał Mazur wyraźnie napisał nad zdjęciami, że są to jpgi prosto z puszki: "(...) Zobaczcie kilka przykładów, te same warunki, te same ustawienia, po lewej Nikon, po prawej Sony. Czyste zdjęcia prosto z aparatów."
1.
Na Twoim przykładzie widać że do robienia fajnych zdjęć nie jest potrzebna matematyka nawet na poziomie 2 klasy szkoły podstawowej.
Napisałem 1 (słownie jedno) sprostowanie błędnej informacji.
2.
Ponadto informuję (uprzejmie !!!) że moja wypowiedź : W pikselach matrycy zapisana jest także informacja o kolorach wynikająca z pozycji pikseli matrycy w stosunku filtra "RGB" przez który przechodzi światło padające na piksele.
Różne firmy stosują "różne" filtry i różne algorytmy tworzenia kolorów (w obrazie wynikowym) z tej informacji
dotyczy sposobu zapisywania informacji o kolorze i informuje dlaczego są inne kolory w zależności od producenta aparatów. Zarówno w plikach RAW jak i wprost jpg z aparatu.
jak ongis 3 czarnobiale negatywy , tak w rawie sa zapisane 3 "czarnobiale " obrazy.
cudzyslow nie jest przypadkowy.
nie ma watpliwosci ze 3 negatywy nie byly kazdy z nich barwnym , zapisaly tylko jasnosc, identycznie jest w raw.
nastawy w aparacie jakichkolwiek wartosci WB sa dla raw bez jakiegokoliwek znaczenia.
roznice odwzorowania barwy pomiedzy aparatami nie wynikaja z balansu bieli.
przy takim samym balansie , moze byc rozne odwzorowanie koloru czego przykladem sa a wlasciwie byly Canon i Nikon.
aktualnie roznice sa znacznie mniejsze niz przed laty.
Pierwsze wrażenie znakomite. Nikon Z6 + Sony FE 70 – 200 mm F4 G OSS tworzy kompaktowy zestaw do wszystkiego. No i jest możliwość żonglowania różnymi szkłami między puszkami. AF i Eye AF działa.
Dokupując Nikona czyżby Sony rozczarowywał? Masz zamiar rozwijać szklarnie pod zetke? Jakbyś porównał ilość czasu spedzonego nad obróbką plików Sony Nikon i starszego Canona?
Re: Odp: Nikon Z6 vs Canon 5D III / seria R vs Sony A7 II i III
Zamieszczone przez g69
Dokupując Nikona czyżby Sony rozczarowywał? Masz zamiar rozwijać szklarnie pod zetke? Jakbyś porównał ilość czasu spedzonego nad obróbką plików Sony Nikon i starszego Canona?
Nikon , ani Sony nie rozczarowały mnie w żaden sposób. Potrzebowałem drugiego aparatu i drugiej matrycy 24 Mpix o doskonałym DR i mam! Zarówno Sony, jak Nikon produkują świetne foty, tyle że Sony ma ciutkę lepszy AF. Porównania A7 III i Z6 do Canona 5D III nawet nie będę robił, bo nijak nie da się tego porównać, a i tak zaraz ktoś przyleci , że przecież Canon najlepszy (R6 i R5 z pewnością są najlepsze, ale nie na moją kieszeń). Szklarni pod Z-tkę nie mam zamiaru rozwijać, bo wszystko co potrzebuję mam już na stanie z bagnetem Canona EF, Sony FE i podpinam przez adaptery MC-11 oraz Techart TZE-01 zamienne do obu aparatów (np. nową Sigmę 85 f/1.4 DG DN z moc. FE). Co do czasu spędzonego nad obróbką zdjęć, to zasadnicza przyczyna przesiadki, ale jak ktoś lubi siedzieć i dłubać tydzień przy jednym zdjęciu, to czemu nie
Zamieszczone przez candar
Nikon nie rozczarował mnie w żaden sposób. Potrzebowałem drugiego aparatu i drugiej matrycy 24 Mpix o doskonałym DR i mam! Zarówno Sony, jak Nikon produkują świetne foty, tyle że Sony ma ciutkę lepszy AF. Porównania A7 III i Z6 do Canona 5D III nawet nie będę robił, bo nijak nie da się tego porównać, a i tak zaraz ktoś przyleci , że przecież Canon najlepszy (R6 i R5 z pewnością są najlepsze, ale nie na moją kieszeń). Szklarni pod Z-tkę nie mam zamiaru rozwijać, bo wszystko co potrzebuję mam już na stanie z bagnetem Canona EF, Sony FE i podpinam przez adaptery MC-11 oraz Techart TZE-01. Co do czasu spędzonego nad obróbką zdjęć, to zasadnicza przyczyna przesiadki, ale jak ktoś lubi siedzieć i dłubać tydzień przy jednym zdjęciu, to czemu nie
Sorki, ale w powszechnym rozumieniu pytanie pytanie wyżej brzmi: czyś aby nie rozczarował się Sony, a nie Nikonem? Też jestem ciekaw czemu nie drugie Sony?
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez totamten
Sorki, ale w powszechnym rozumieniu pytanie pytanie wyżej brzmi: czyś aby nie rozczarował się Sony, a nie Nikonem? Też jestem ciekaw czemu nie drugie Sony?
W międzyczasie zamieściłeś odpowiedź, pytanie nieaktualne
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez totamten
W międzyczasie zamieściłeś odpowiedź, pytanie nieaktualne
Komentarz