Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: jak wyczyścić matrycę??

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leiho
    a po co czyscisz matryce? Masz tam brudy? 100 % ze to wydumany problem, tak samo jak dla 99 % ludzi BF, FF, nieostrzenie, zła bateria, zły format i złe wszystko byle tylko nie robić zdjęc. Zaczyna mnie to forum męczyć, pieprzenie kotka za pomocą młotka. Mili ludzie, ale problemy jak z piaskownicy...

Ja idę robić zdjęcia...
    No panie leiho... jesli Panu nie przeszkadzają syfy na zdjęciach - i to syfy w tym samym miejscu na WSZYSTKICH zdjęciach to ja przepraszam.... to jest jeden- jedyny problem, który męczy fotografów cyfrowych... a ty tu takie żale... nieładnie...
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Bywalec Awatar leiho
    Miasto
    w-wa

Domyślnie

zanussi, ok, jestem nerwowy, ale to jest klepane co 2 dni w kólko. Naprawde nie chcę nikogo urazic, ale to sa wydumane problemy, ktorych nikt powazny nie ma lub miec nie powinien. Tylko głupio sie przyznac, ze zamiast uczyc sie fotograffii, znajdujemy sobie problemy nieistniejace lub błahe. Sam się ciagle ucze i wieeeeeele lat mi brakuje do jakiegos tam poziomu, ale ja nie szukam problemow. Zreszta, dobra, sorry, zamykam paszcze i nic juz nie mowie.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

no niestety czasy fotografii jako dziedziny sztuki już dawno (a moze niedawno) minęły... syfra ma swoje prawa stety/niestety* (niepotrzebne skreślić). kiedyś dyskutowano o kadrze, doborze tematu, świetle, warunkach naśiwetlania, wywołania (w czym, jaka chemia, ile, w jakich stosunkach itp...) teraz czasy się pozmieniały i wielu współczesnych fotografujących nie bardzo wie co to toner, maskownica, rodinal, filty wielogradacyjne... ba niektórzy to nawet nie bardzo wiedzą co to skaner . więc nie dziw się, że człowiek, który dwie pensje wydał na aparat jest przerażony syfkiem na matrycy. jest też druga strona medalu - faktycznie takich zapytań jest stanowczo za dużo a ludzie przeginają zamiast robić zdjęcia.... taki świat dziś nastał i już tego nie zmienisz..... swoje zdanie możesz najtrafniej wyrazić w dobrych fotach.... tak jak wszyscy zresztą...

Bywalec Awatar leiho
    Miasto
    w-wa

Domyślnie

powinnismy te dyskucje kontykuowac na PM, a jesli admin uzna ze tu złe miejsce to wykasuje, ale jeszcze odpowiem.

Fotografia to pojecie dla kazdego inne. Dla jednych to rejestracja rzeczywistosci, dla innych sztuka czy proba uchwycenia ciekawostek tego swiata. Jak zwał tak zwał - dla mnie to JEST sztuka - zrobic dobre zdjecie , ciekawe, przykuwające uwage etc.
    Dla innych fotografia to rozdzielczośc 17-40mm f4 i testowe wyniki w labie - powodzenia .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brodi
    Słyszałem, że taka przyjemność to 500 PLN. Czy tyle samo kosztuje, jeśli sprzęt jest na gwarancji (np. chciałbym sobie przed upływem roku zrobić jakiś przegląd)?
    1) Wymiana migawki:
    - za darmo jesli na gwarancji (polska lub euro, dowod zakupu raczej potrzebny)
    - ok 600 zl jesli poza gwarancja

2) Czyszczenie matrycy - DARMO, niezaleznie czy na gwarancji czy nie, od reki robia.

3) Czyszczenie matowki, wymiana matowki na inna ale dostarczona - DARMO, niezaleznie od gwarancji, nie wiem czy od reki.

Tyle wiem z wlasnych/czytanych doswiadczen.

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    3) Czyszczenie matowki, wymiana matowki na inna ale dostarczona - DARMO, niezaleznie od gwarancji, nie wiem czy od reki.
    200zl robocizna matowka cos 4zl... tyle z moich doswiadczen...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42
    200zl robocizna matowka cos 4zl... tyle z moich doswiadczen...
    To widac ciebie mniej lubia niz mnie .
    Wczoraj odebralem 20D z wymieniona matowka za darmo, po gwarancji, na matowke niestandardowa od Andeego, dostarczona przeze mnie.

Owszem, zaplacilem przy okazji 100zl ale nie za matowke/robocizne... a za wymieniona plytke z punktami AF, ktora tak zapaskudzilem sprezonym powietrzem ze nie dalo sie doczyscic i albo musialbym z tym zyc albo wymiana na nowa - przez telefon przy opisie zgloszenia serwisowego wyraznie pani powiedziala ze bez tej wymiany plytki AF sama wymiane i czyszczenie matowki wykonuja za darmo.

Coś już napisał Awatar Brodi
    Miasto
    Warsaw, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez

Tyle wiem z wlasnych/czytanych doswiadczen.
    Wielkie dzięki za info. Mnie interesuje matówka Drugi dzień użytkowania i już mam paprocha (akurat zawiało ). Nic to. Podjadę w następnym tygodniu na Żytnią.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A gruszką nie schodzi?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Ja miałem paprocha na matówce jeszcze tego samego dnia... i jakoś mnie to nie ruszyło.... przyleciał-poleci i oby nie na matrycę... za częste dmuchanie wkomorę lustra takze nie jest porządane....

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów