Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W kwestii porównania tej Sigmy do Samyanga, ostrości w rogach. Pytanie czy Cichy i candar wywołując RAWy zastosowali "polepszacze" obrazu, tzn automatyczną korekcję winiety, dystorsji itp.

Oczywiście, że nie. Zresztą nie mam profilu tego szkła w LR jeszcze. Zresztą, jesli przeczytasz mój test i obejrzysz zdjęcia, to dostrzeżesz wszystkie wady tego szkła - np. tutaj spójrz na chodnik, który z każdego innego szkła - czy to SY85, czy Viltrox, Sony czy Sigma "duża" byłby płaski:

Nie stosowałem ani korekty winietowania, ani dystorsji. Ostrość, co pewnie byłoby bardziej widać na matrycy A7R4 - jest odrobinę lepsza w Sigmie DN, zarówno na środku i na brzegach, a co już wykazałem przy teście Samyanga porównując go do dużej Sigmy - ta ostatnia na brzegach kadru jednak jest ciut lepsza od SY, więc wydaje mi się , że "mała" Sigma od starej wcale pod względem ostrości nie jest gorsza.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    @Cichy którą 85mm sobie zostawisz Samyang, czy ta Sigma?
    Jednak Sigma. Jest bardziej pewna - szybsza i celniejsza. Choć są bardzo zbliżone optycznie (moim zdaniem).
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 13-10-2020 o 00:20
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uprawnienia umieszczania postów