puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
nie wiem czy w ogole zdaja sobie sprawe z tego . Taki wynik jest niemozliwy
odpowiedz jest natychmiastowa , krotki szkic:
z punktu o wielkosci "p" polozonego na skraju pola widzenia , na skosnej i plaskiej powierzchni matrycy robi sie punkt o 15% rozciagniety, tzn rozdzielczosc Spada o 15% - i to w przypadku idealnej gemetrii. Jako ze soczewka nie jest idealna , wiec spadek bedzie w rzeczywistosci wiekszy.
w tym pomiarze jest Jakis powazny blad. To sa bajeczki , nie ma sie co nimi sugerowac.
( f/1.4)
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 12-10-2020 o 07:33
g - jaram się że R5 to super sprzęt i już mam go w koszyku w sklepie internetowym, ale przychodzi refleksja, że za tę kasę mogę z całą rodziną pojechać na jakieś fajne wakacje (a dokładając interesujące mnie obiektywy to nawet kilka razy), więc zamykam tę kartę przeglądarki, jadę na wakacje i robię zdjęcia m100. Uff, a mogłem siedzieć w domu z R5 i robić zdjęcia książek/cegieł.
![]()
Mam kolegę , który zawsze mi powtarza z kolejnym zakupem: "tylko pamiętaj! nic nie mów żonie o nowych zakupach!"U nas w domu nie ma tajemnic i mamy ważniejsze wydatki niż topowe aparaty
Zresztą w rodzinie wszyscy fotografują , tak więc żonglujemy szkłami pomiędzy aparatami
![]()
No mnie akurat takowe nie kręcą , podobnie jak wykresy, tabelki i cyferki. Robię wyjątki dla pasjonatów, którzy muszą "naocznie" zobaczyć szkiełko w akcjiW zasadzie 90% zdjęć robię w plenerze i nawet nie studiu
![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 12-10-2020 o 11:04
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Ty to masz szczęście !!!
Zakładam że jesteś sensownym facetem i że masz w najbliższym otoczeniu ludzi starszych.
Więc jesteś świadom że do czasu dostępu do szczepionki na Covid lepiej nie wyjeżdżać na kosztowne, dalekie wakacje
Zazdroszczę Ci zabawą/fascynacją w najbliższym czasie Twoim R5 !!!
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Ciągle pytam Sigmowców kiedy przestaną opierać modelki o betonowy filar i używać statywu. Przecież można normalnie, Canonem.
Miłego dniamoja www
Z całym szacunkiem do Ciebie i do Twoich prac, ale możesz powiedzieć o co w tych zdjęciach chodzi ?
Jak dla mnie te zdjęcia, to poprawne i proste "ABC" laski o wyglądzie call girl, która nie wiem co na tych zdjęciach promuje. Swoją "urodę", ubrania, czy też sigmę pana fotografaBo już na pewno te miniaturki nie pokazują jaki obrazek daje ten obiektyw i uważam, że czy samyangiem czy canonem czy innym czymś byłyby identyczne - w tej formie prezentacji. Pomniejszony obrobiony jpg. A sigma jak to sigma ostro, poprawnie i nudno. Do Twojej pracy wolał bym 1000 razy bardziej coś z wynalazków typu 50 1.1 czy 75/1.25 czy choćby heliosa 85 lub jeden z genialnych voigtlanderów.