Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Wątek: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Też się nad tym wykresem zastanawiałem, wątpię by popełniono "zwykły" błąd, zbyt poważy portal i jest to po prostu "automatyczny" odczyt z Imatestu.
    Wyjaśnieniem może być np. taki fakt że rozdzielczość obiektywu jest duża (i ma przebieg "normalny") a wykres jest wynikiem ograniczenia (brzytwa Ockhama) przez rozdzielczość matrycy, matryca nie przenosi wyższych rozdzielczości niż te które pokazano na wykresie.
    To by tłumaczyło taki kształt.

jp
    nie sadze by to byla kwestia niskiej rozdzielczosci matrycy.
    raczej byla wlaczona korekta obrazu przy pomiarach - to jedna z mozliwych przyczyn.

zobacz tutaj :

https://www.optyczne.pl/482.4-Test_o...ć_obrazu.html

obiektyw na matrycy 45 mpx na 1,4 osiaga w przeliczeniu na lw/ph 2700/1728 lw/ph ( Centrum / brzeg)

wedlug przytoczonych przez Ciebie wykresow na matrycy 24 mpx osiaga ok 2900/2850 lw/px

cos takiego dostaje sie takze jesli jest wlaczona automatyczna korekta obrazu , zostaje ostrosc podnoszona w zaleznosci od przyslony i odleglosci od Centrum. Im gorsza rozdzielczsoc tym korekta wieksza - wynikowo dostaje sie wyrownana charakterystyke w calym zakresei przyslon i na calej powierzchni matrycy , ale to nie poprawia rozdzielczosci obrazowania . Jedynie falszuje wynik pomiaru - wprawdzie rosnie ostrosc , ale rozdzielczsoc nie. to byloby mozliwe wyjasnienie , ale pewnosci nie mam , nie chce mi sie sprawdzac jak dokonuja pomiarow.

Uprawnienia umieszczania postów