Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Mam oba, Sigmę i Samyanga.

Na A7R3, przy f/5.6, na brzegach kadru, na "cegłach" Sigma jest ostrzejsza ale nieznacznie

jp
    Janusz, ale Ty tak serio to piszesz ?

Z całym szacunkiem! "Testujesz" dwa bardzo jasne obiektywy stricte portretowe 85 mm o jasności f/1.4 na przysłonie roboczej f/5.6 i twierdzisz, że któryś z testowanych obiektywów Sigmy i Samyanga jest ostrzejszy na f/5.6

A czemu nie na np. f/11 , albo na f/16 ? Temat ściany z cegieł pomijam.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-10-2020 o 17:51
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Janusz, ale Ty tak serio to piszesz ?

Z całym szacunkiem! "Testujesz" dwa bardzo jasne obiektywy stricte portretowe 85 mm o jasności f/1.4 na przysłonie roboczej f/5.6 i twierdzisz, że któryś z testowanych obiektywów Sigmy i Samyanga jest ostrzejszy na f/5.6

A czemu nie na np. f/11 , albo na f/16 ? Temat ściany z cegieł pomijam.
    To bardzo proste, mnie to ta przesłona interesuje, zdecydowania większość moich zdjęć to właśnie f/4 - f/5.6.
    Nie robię portretów robię ulice, krajobrazy, nocne i jestem fanem ostrości (niektórych) zdjęć, np
    https://www.dpreview.com/galleries/5...813/santorini1

Sporo zdjęć zrobiłem na 70mm (z 70-200) i mi "przypasowało"
    Postanowiłem że gdy się odkoronowirusujemy będę zabierał na wyjazdy do plecaka tylko dwa aparat+obiektyw w tym jeden to Sigma A 85/1.4, reszta obiektywów na sprzedaż.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 10-10-2020 o 18:35
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To bardzo proste, mnie to ta przesłona interesuje, zdecydowania większość moich zdjęć to właśnie f/4 - f/5.6.
    Nie robię portretów robię ulice, krajobrazy, nocne i jestem fanem ostrości (niektórych) zdjęć, np
    https://www.dpreview.com/galleries/5...813/santorini1

Sporo zdjęć zrobiłem na 70mm (z 70-200) i mi "przypasowało"
    Postanowiłem że gdy się odkoronowirusujemy będę zabierał na wyjazdy do plecaka tylko dwa aparat+obiektyw w tym jeden to Sigma A 85/1.4, reszta obiektywów na sprzedaż.

jp
    Aha

Czyli kupujesz drogi najnowszy obiektyw portretowy o dużej jasności f/1.4 po to tylko, aby używać go wyłącznie na przysłonach "f/4 - f/5.6" (bo tylko takie Cię interesują) i dlatego testujesz go na przysłonie f/5.6 porównując ostrość z innym obiektywem , nazywając to "testem ostrości". Dodatkowo w ogóle nie fotografując nim portretów a jedynie "ulice, krajobrazy",itp.na przysłonach "f/4 - f/5.6". Teraz już wszystko rozumiem. Całkiem fajnie jest kupić Ferrari i jeździć nim na zakupy do sklepu obok uliczkami osiedlowymi z prędkością 30 km/h.

ps.
    Jak lubisz dużą "ostrość" , bo napisałeś: "jestem fanem ostrości" to pomyśl też o nowej Sigmie A 105 mm f/2.8 DG DN Macro. Ostrzejszego szkła raczej od niej nie będzie na rynku.

Miłego wieczoru życzę.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 10-10-2020 o 19:29
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

@candar

A do moich Rawów się odniesiesz, czy to już Cię nie interesuje bo wietrzysz tu spisek ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    @candar

A do moich Rawów się odniesiesz, czy to już Cię nie interesuje bo wietrzysz tu spisek ?
    Wierzę na słowo Serio, serio! Żadnych teorii spiskowych

Próbowałem otworzyć, ale mój antywir powiedział , że lepiej nie Wolę mu nie wchodzić w drogę

Zakładając, że Samyang będzie wyselekcjonowany przez Ciebie ze 100 sztuk pod względem ostrości zapewne da podobny obrazek

Kwestie opisane przez Ciebie typu: "Ale Samyang ma swoje bolączki, czasem AF zawodzi, brunatny zafarb, itp. Zresztą, wszystko opisałem w recenzji. Zawsze najbardziej obiektywnie jak się da, mimo, że czasem dostaję za to po głowie od dystrybutorów" są w tym przypadku całkiem pomijalne

Wilk syty i owca cała
    Załączone miniatury Załączone miniatury nie możan.JPG  

Ostatnio edytowane przez candar ; 10-10-2020 o 19:52

Aha

Czyli kupujesz drogi najnowszy obiektyw portretowy o dużej jasności f/1.4 po to tylko, aby używać go wyłącznie na przysłonach "f/4 - f/5.6" (bo tylko takie Cię interesują) i dlatego testujesz go na przysłonie f/5.6 porównując ostrość z innym obiektywem , nazywając to "testem ostrości". Dodatkowo w ogóle nie fotografując nim portretów a jedynie "ulice, krajobrazy",itp.na przysłonach "f/4 - f/5.6". Teraz już wszystko rozumiem. Całkiem fajnie jest kupić Ferrari i jeździć nim na zakupy do sklepu obok uliczkami osiedlowymi z prędkością 30 km/h.

ps.
    Jak lubisz dużą "ostrość" , bo napisałeś: "jestem fanem ostrości" to pomyśl też o nowej Sigmie A 105 mm f/2.8 DG DN Macro. Ostrzejszego szkła raczej od niej nie będzie na rynku.

Miłego wieczoru życzę.
    Dość mam wielogodzinnego/wielodniowego targania w plecaku wielu obiektywów, wymiany w trudnych warunkach itd.
    Postanowiłem że w plecaku tylko 2 aparaty każdy z przypiętym "na stałe" obiektywem.

Jako "długi" to Sigma A 85/1.4.
    A "krótki" to albo FE 24/1.4 albo FE 16-35/2.8, są wady i zalety każdego z tego wyboru

Mam jednak nadzieję że nie cierpisz zbytnio z tego powodu że ktoś kupuje obiektyw/samochód/..... taki jaki mu pasuje i używa tak jak chce, tak jak mu sprawia radochę

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 10-10-2020 o 20:43
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Aha

To nie do końca jest takie proste. Po pierwsze zawsze jest lepiej mieć i nie użyć niż się zastanawiać skąd wziąć, a po drugie AF "korzysta" z jasności obiektywów nawet wtedy gdy końcowo robimy zdjęcie na większej przysłonie. Dlatego jak kogoś stać to ma to sens .

Co do przyszłości to ostatnie dane o sprzedaży (2019) pokazują, że Canon ma tak silną pozycję rynkową że ciężko sobie wymyślić kataklizm który miałby to jakoś radykalnie zmienić. Przy ich obecnej ofensywie będzie to jeszcze trudniejsze.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-10-2020 o 15:37
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do przyszłości to ostatnie dane o sprzedaży (2019) pokazują, że Canon ma tak silną pozycję rynkową że ciężko sobie wymyślić kataklizm który miałby to jakoś radykalnie zmienić. Przy ich obecnej ofensywie będzie to jeszcze trudniejsze.
    Canon ma ogromny potencjał techniczny i jakościowy co dziś ma niewielkie znaczenie. Decydują wyłącznie emocje, marketing, media, influencerzy = woda z mózgu.
    Tutaj Canon leży. Jest nieporadny jak Nikon. Można go opluć na różne sposoby, shejtować a on coś tam wyjaśnia, bełkotliwie powołując się na pomiary, badania i co tam jeszcze. Kampania hejtu pod hasłem "overheating" pokazała siłę tego "potentata".
    Na forum Canona strach się wychylić z jakąś pozytywną opinią o tym sprzęcie.
    Nikon 2 lata, Canon 4 i po temacie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Canon ma ogromny potencjał techniczny i jakościowy co dziś ma niewielkie znaczenie. Decydują wyłącznie emocje, marketing, media, influencerzy = woda z mózgu.
    Tutaj Canon leży. Jest nieporadny jak Nikon. Można go opluć na różne sposoby, shejtować a on coś tam wyjaśnia, bełkotliwie powołując się na pomiary, badania i co tam jeszcze. Kampania hejtu pod hasłem "overheating" pokazała siłę tego "potentata".
    Na forum Canona strach się wychylić z jakąś pozytywną opinią o tym sprzęcie.
    Nikon 2 lata, Canon 4 i po temacie.
    To niestety ma duże prawdopodobieństwo, nie rozumiem strategii produktowej/marketingowej Canona

Canon zrobił bardzo, bardzo dobry aparat foto R5, ale po co na siłę wepchnął i agresywnie reklamował go jako objawienie 8k ?
    I teraz co z prestiżem u aktualnych i ewentualnych użytkowników Canona ?

jp

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Canon ma ogromny potencjał techniczny i jakościowy co dziś ma niewielkie znaczenie.
    Nie wiem co tak na prawdę jest decydujące ale tzw. myślący użytkownicy jakoś nie poddali się tej fali hejtu. Gdyby było jak piszesz to po fali, która miała miejsce w ostatnich latach Canon by miał teraz sprzedaż 10%.
    To po prostu w tej branży nie działa tak prosto. Do tego dochodzi niesamowicie ważna kwestia jak posiadane systemowe szkła. Nie wiem czy nie najistotniejsza. Dzięki temu jest możliwa w miarę bezbolesna przesiadka na ML do tego z przekonaniem o potencjalnych możliwościach systemu prezentowanych przez firmę w ostatnich premierach.

BW: kampania hejtu "overheating" - piszesz - to dlaczego nadal ciężko kupić R5? - przecież skoro tak shejtowany to powinni go rozdawać w promocji ... coś tu się nie trzyma kupy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-10-2020 o 16:39
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów