"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ok. Masz różne różne bardzo fajne szkła Canona EF pod pełną klatkę. Masz 10 letni DSLR APS-C/FF, którym jak piszesz na forum "nie potrafisz już zrobić ostrych zdjęć". R i RP wykluczasz ze względu na na podobną specyfikację techniczną (zmiana nic nie wniesie do jakości twoich zdjęć). R5 i R6 są poza Twoim zasięgiem cenowym, bo musiałbyś wyprzedać wszystko co masz, aby kupić nową puszkę . Ale to jest bezsens, bo na nowe szkła RF również nie będzie Cię stać.
Co robisz ?
A - zostajesz do śmierci z wiekowym DSLR
b - oddajesz nerkę
c - czekasz na prezenty gwiazdkowe pod choinką
d - sprzedajesz samochód, rower, motorówkę, jacht i helikopter oraz zastawiasz dom , aby dozbierać kasę na R5
e - piszesz na CB i oczekujesz sensownej porady, ale piszą że masz poczekać kolejnych 10 lat na obniżenie cen R5 i R6
f - idziesz z kolegą na piwo
Ostatnio edytowane przez candar ; 11-10-2020 o 20:05
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
nie sadze by to byla kwestia niskiej rozdzielczosci matrycy.
raczej byla wlaczona korekta obrazu przy pomiarach - to jedna z mozliwych przyczyn.
zobacz tutaj :
https://www.optyczne.pl/482.4-Test_o...ć_obrazu.html
obiektyw na matrycy 45 mpx na 1,4 osiaga w przeliczeniu na lw/ph 2700/1728 lw/ph ( Centrum / brzeg)
wedlug przytoczonych przez Ciebie wykresow na matrycy 24 mpx osiaga ok 2900/2850 lw/px
cos takiego dostaje sie takze jesli jest wlaczona automatyczna korekta obrazu , zostaje ostrosc podnoszona w zaleznosci od przyslony i odleglosci od Centrum. Im gorsza rozdzielczsoc tym korekta wieksza - wynikowo dostaje sie wyrownana charakterystyke w calym zakresei przyslon i na calej powierzchni matrycy , ale to nie poprawia rozdzielczosci obrazowania . Jedynie falszuje wynik pomiaru - wprawdzie rosnie ostrosc , ale rozdzielczsoc nie. to byloby mozliwe wyjasnienie , ale pewnosci nie mam , nie chce mi sie sprawdzac jak dokonuja pomiarow.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 11-10-2020 o 20:25
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pozwolę sobie grzecznościowo podpiąć pod wątek Kuby i napisac kilka swoich przemyśleń o tej Sigmie. Generalnie szkło Sigma A 85 F1.4 DG DN bezbłędnie i szybko ostrzy z EYE AF. Nie marudzi, nie doostrza, od razu trafia tam, gdzie powinna. Ostrość niektórym osobom może przeszkadzać o ile wcześniej używali lekko mydlanych szkieł. Bokeh mi bardzo odpowiada, jest delikatny i nie ma ostrych krawędzi , które nieco mnie denerwowały w Sony FE 85 1.8, no i jest ta ostrość, której bardzo brakowało w Canonie 85 1.2 L USM II na pełnym otwarciu przysłony.
Szybkie foty z dzisiaj. W użyciu Sigma A 85 F1.4 DG DN / Klaudia
i kilka wcześniejszych Sigma A 85 F1.4 DG DN (poz. Dorota)
![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 11-10-2020 o 22:03
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Pytanie czy samyangiem byłoby dużo gorzej?
Na pewno przy 1:1 Sigma.
Luknij sobie na Rawy z tego posta: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1415166
O obiektywach wiem prawie wszystko
A ja lubię tattoo , kolorowe nawet bardziej o ile jest ciekawy motyw (de gustibus non est disputandum). Zupełnie mi to nie przeszkadza wizualnie, choć utrudnia życie fotografom w postprodukcji. Nie mogę za to patrzeć na "modne" ostatnio operacje plastyczne u polskich gwiazd.