Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 78

Wątek: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Postaraj się jeszcze kilka razy przeczytać ze zrozumieniem to, co napisałem.

Niestety Twoja "logika" nie pozwala Tobie zrozumieć tego , co napisałem na temat adapterów do systemu Nikon Z powyżej..
    na temat adapterow nie zabieralem glosu.

to co napisales jest nonsensem.

nawet gdybysmy czysto hipotetycznie zalozyli, ze nikona w stu procentach beda kupowac wylacznie dotychczasowi uzytkownicy canona , to poniewaz Nikon ma ok 1/5 tego kapitalu jaki ma Canon ( czyli ok 1/5 produkcji ) , wiec co najwyzej moze przejsc 1/5 canoniarzy do nikona. Dla pozostalych 4/5 braknie nikona , nie bedzie go mozna dostac , tak wiec beda musieli pozostac przy C . 4/5 to wiecej niz 1/5 . Nikon zeby przeskoczyc canona muasilby 5 razy zwiekszyc kapital obrotowy - bez tego zwiekszanie srednicy adapteru nie bedzie miec wplywu na wzrost produkcji i sprzedazy.

Juz pomiajam pytanie na ile sensownym w ogole jest zakup aparatu innego systemu , po to by uzywac obiektywy z innego. Wiemy , ze z adapterami pod obiektywy innych producentow roznie to bywa - w najlepszym wypadku niekiedy prawie tak dobrze jak dla optyki systemowej , a regula jest ze nie funkcjonuje calosc rownie dobrze.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Canon ma ogromny potencjał techniczny i jakościowy co dziś ma niewielkie znaczenie.
    Nie wiem co tak na prawdę jest decydujące ale tzw. myślący użytkownicy jakoś nie poddali się tej fali hejtu. Gdyby było jak piszesz to po fali, która miała miejsce w ostatnich latach Canon by miał teraz sprzedaż 10%.
    To po prostu w tej branży nie działa tak prosto. Do tego dochodzi niesamowicie ważna kwestia jak posiadane systemowe szkła. Nie wiem czy nie najistotniejsza. Dzięki temu jest możliwa w miarę bezbolesna przesiadka na ML do tego z przekonaniem o potencjalnych możliwościach systemu prezentowanych przez firmę w ostatnich premierach.

BW: kampania hejtu "overheating" - piszesz - to dlaczego nadal ciężko kupić R5? - przecież skoro tak shejtowany to powinni go rozdawać w promocji ... coś tu się nie trzyma kupy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-10-2020 o 16:39
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    Juz pomiajam pytanie na ile sensownym w ogole jest zakup aparatu innego systemu , po to by uzywac obiektywy z innego. Wiemy , ze z adapterami pod obiektywy innych producentow roznie to bywa - w najlepszym wypadku niekiedy prawie tak dobrze jak dla optyki systemowej , a regula jest ze nie funkcjonuje calosc rownie dobrze.
    Otóż to! To jest kompletny nonsens, szczególnie jak w perspektywie istnieje możliwość zakupu bardzo dobrych systemowych korpusów w przyszłości.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    FE 85mm/1.4 : Sigma a Samyang : MTF(50)

Patrząc na prawy wykres widać za co "portreciarze" powinni kochać Sigmę na A7R3, piękna ostrość przy 1.4 (przy małej GO) i duże rozmycie od środka kadru. Widać też dlaczego muszę używać f/4 - f/8 skoro chcę mieć także ostre brzegi kadru

jp

Janie , na lewym rysunku cos sie nie zgadza . Taki wykres nie jest mozliwy w prawidlowym obiektywie. albo blad pomiarowy , albo jakas nietypowosc w obiektywie. ten wykres wyglada tak jakby przyslona sie nie przymykala.

mozna sprawdzic na pomiarach MTF podawanych przez samego producenta- pomiedzy MTF srodek a brzeg kadru , na otwartej przyslonie jest spora roznica - dobre 30 - 40 %.Pomiary sa do znalezienia na stronie samyanga.
    Tutaj na tych slupkach roznicy praktycznie nie ma - to nie jest mozliwe.

nie wyciaglabym z tego rysunku jakichkolwiek wnioskow ogolnych , gdyz jest tutaj jakas nieregularnosc , Jakis blad .

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

EDIT - nie na temat.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Otóż to! To jest kompletny nonsens, szczególnie jak w perspektywie istnieje możliwość zakupu bardzo dobrych systemowych korpusów w przyszłości.
    Oczywiście. Kompletnym nonsensem jest przecież używanie różnych adapterów i obiektywów różnych producentów. Jedyny sens ma przecież kupowanie wyłącznie systemowych szkieł Canona z mocowaniem RF do aparatów z serii RF za miliony monet. To takie proste i oczywiste, że wszyscy oczekujący od Sigmy i Tamrona szkieł z mocowaniem RF powinni się kajać i biczować za to, że choćby przez chwilę pomyśleli o podpinaniu do puszek Canona czegokolwiek innego niż systemowe szkła RF.

Oczywiście całkiem sensowne jest pisanie o bezsensowności używania szkieł innych producentów w aparatach różnych producentów - w tym wątku - w recenzji dotyczącej SIGMY 85/1.4 A DG DN pod mocowanie Sony FE, która nie wiadomo kiedy i czy w ogóle pojawi się w innych mocowaniach.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-11-2020 o 13:46
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Canon ma ogromny potencjał techniczny i jakościowy co dziś ma niewielkie znaczenie. Decydują wyłącznie emocje, marketing, media, influencerzy = woda z mózgu.
    Tutaj Canon leży. Jest nieporadny jak Nikon. Można go opluć na różne sposoby, shejtować a on coś tam wyjaśnia, bełkotliwie powołując się na pomiary, badania i co tam jeszcze. Kampania hejtu pod hasłem "overheating" pokazała siłę tego "potentata".
    Na forum Canona strach się wychylić z jakąś pozytywną opinią o tym sprzęcie.
    Nikon 2 lata, Canon 4 i po temacie.
    zgadzam się w pelni - pod hasłem planowane premiery obiektywow canona na 2021 na znanym zagranicznym portalu też wzbudził się hejt, cytuję - "ciężkie i drogie" - fakt tanio pewnie nie będzie ale co teraz jest tanie - trzeba się oswoić z faktem że wysoką jakośc obrazka dadzą elki tak było i tak będzie - "nadal mało natywnych" - tu jestem zdumiony ile tych szkieł ludzie potrzebują (widzę takich co potrzebują jedno 24-105/4 i po zawodach, a tworzą jakieś karkołomne układanki) - kolejny post - "strategia canona to samobójstwo" - jestem zdumiony bo canon w końcu pokazał coś bezkompromisowego na co miałbym ochotę.
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 11-10-2020 o 17:59

Pełne uzależnienie

To po jakie licho odpowiadasz na mój post, w którym właśnie głównie o nich pisałem? Szukasz słuchacza? Czy nabijasz licznik bezsensownymi postami?
    .
    sorry , ale cos Ci sie znowu myrda.

twierdziles jakoby N wyjdzie na pozycje lidera ze wzgledu na bagnet , dzieki ktoremu mozna podpiac cala optyke innych producentow.

otoz nie .

to jest niemoziwe , dlatego , ze Nikon ma zbyt niski kapital obrotowy by przeskoczyc pod wzgledem produkcji i sprzedazy canona i sony .

To nie ma nic ale to nic wspolnego z bagnetem.

nie ma srodkow na kilkukrotne zwiekszenie produkcji i zwiazny z tym rozwoj oraz badania.
    Bagnet o duzej srednicy tu nic nie pomoze.
    Sony o najmniejszej srednicy bagnetu ma najwyzsza sprzedaz ML - najwiecej zainwestowal , ma odpowiedni kapital obrotowy.

Bez pary nie pojedzie .

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Janie , na lewym rysunku cos sie nie zgadza . Taki wykres nie jest mozliwy w prawidlowym obiektywie. albo blad pomiarowy , albo jakas nietypowosc w obiektywie. ten wykres wyglada tak jakby przyslona sie nie przymykala.

mozna sprawdzic na pomiarach MTF podawanych przez samego producenta- pomiedzy MTF srodek a brzeg kadru , na otwartej przyslonie jest spora roznica - dobre 30 - 40 %.Pomiary sa do znalezienia na stronie samyanga.
    Tutaj na tych slupkach roznicy praktycznie nie ma - to nie jest mozliwe.

nie wyciaglabym z tego rysunku jakichkolwiek wnioskow ogolnych , gdyz jest tutaj jakas nieregularnosc , Jakis blad .
    Też się nad tym wykresem zastanawiałem, wątpię by popełniono "zwykły" błąd, zbyt poważy portal i jest to po prostu "automatyczny" odczyt z Imatestu.
    Wyjaśnieniem może być np. taki fakt że rozdzielczość obiektywu jest duża (i ma przebieg "normalny") a wykres jest wynikiem ograniczenia (brzytwa Ockhama) przez rozdzielczość matrycy, matryca nie przenosi wyższych rozdzielczości niż te które pokazano na wykresie.
    To by tłumaczyło taki kształt.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-10-2020 o 18:57
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto
    Pod Tatrami

Oczywiście. Kompletnym nonsensem jest przecież używanie różnych adapterów i obiektywów różnych producentów. Jedyny sens ma przecież kupowanie wyłącznie systemowych szkieł Canona z mocowaniem RF do aparatów z serii RF za miliony monet. To takie proste i oczywiste, że wszyscy oczekujący od Sigmy i Tamrona szkieł z mocowaniem RF powinni się kajać i biczować za to, że choćby przez chwilę pomyśleli o podpinaniu do puszek Canona czegokolwiek innego niż systemowe szkła RF.

Oczywiście całkiem sensowne jest pisanie o bezsensowności używania szkieł innych producentów w aparatach różnych producentów - w tym wątku - w recenzji dotyczącej SIGMY 85/1.4 A DG DN pod mocowanie Sony FE, która nie wiadomo kiedy i czy w ogóle pojawi się w innych mocowaniach.
    Odniosłem się do tego o czym sam zacząłeś dyskusję pisząc o podpinaniu szkieł niesystemowych do Nikona - że to niby ogromna zaleta i w związku z tym rozpościera się świetlana przyszłość przed Nikonem. Ja tak nie uważam. Po prostu nie ma w tym żadnej wartości dodanej dla posiadacza szkieł Canona. A to przecież oni mieliby stworzyć tę niesamowitą popularność Nikona - bo w jakiej innej grupie znajdziesz chętnych na taką przesiadkę w ilości zapewniającej rzeczywistą sprzedaż?

Spokojnie patrzę na to przykładowo z mojej perspektywy. Jakbym miał teraz kupować pełnoklatkowego bezlusterkowca ML.
    Mając pokaźną kolekcję szkieł EF/EFS mam kupować Nikona - co mi to daje? Nie rozumiem tego toku myślenia.
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do przyszłości to ostatnie dane o sprzedaży (2019) pokazują, że Canon ma tak silną pozycję rynkową że ciężko sobie wymyślić kataklizm który miałby to jakoś radykalnie zmienić. Przy ich obecnej ofensywie będzie to jeszcze trudniejsze.
    W 2019 mało ludzi przewidywało jaki kataklizm musiałby się zdarzyć żeby rynki się pozapadały. Przyszedł 2020 i się kataklizm zdarzył. Poczekam na wyniki sprzedaży z 2020.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów