Cytat Zamieszczone przez Adriano95 Zobacz posta
Hejka! Mam pytanie bo chce kupić nowy aparat ale ciągle stoję przed wyborem. W skrócie potrzebuje go do grafiki zależy mi na ładnych kolorach i dużej ilości detali szczegółów żeby potem móc to przetwarzać w programach graficznych. Czy ta matryca sobie poradzi, widzę najwięcej olków i lumixow w przystępnej cenie. Czy do takich zastosowań musi być APS-C koniecznie i duża rozdzielczość matrycy?
na niskich czulosciach ISO matryca m43 bedzie trzymac podobny poziom szumow co APSC, wiec przy podobnej ilosci Mpix da podobna ilosc szczegolow.

dopiero przy wyzszych czulosciach (zdjecia sportowe albo w slabym swietle bez statywu) APSC pokaze przewage.

przy czym wszystko sprowadza sie w duzym stopniu do optyki. czy m42 czy APSC nijak nie wykorzysta swoich 20~30Mpix jesli mu zapiac taki sobie zoom. to nadal moze byc wystarczajaco do twoich potrzeb (bo to jest nadal calkiem duzo szczegolow) ale mniej niz da sie uzyskac z danej matrycy.

Jaka jest największa wada tego systemu jeśli chodzi o jakość zdjęć?
jw. przy wyzszych czulosciach ISO szum m43 odstaje od APSC

Widzę że np. w optyczne.pl to em10 i em5 przy ostatecznej jakości jpegow i rawow to wysoko je oceniają nawet potrafią przewyższać matryce APS-C w alfach, nexach, samsungach i w starszych Fuji jak to w końcu jest? Bo zgłupiałem całkiem. Będę wdzięczny za odpowiedź. Chciałem kupić albo a6000 albo którego Olka lub lumixa

P.S chodzi mi głównie o bezlustra jakby co
proponuje tak: zacznijmy jak nalezy, a nie od du*y strony. opisz w miare szczegolowo jakie tematy chcesz focic: widoki, przedmioty, ludzi pozujacych (statycznie) czy ruchomych? w swietle dziennym czy rowniez przy zarowkach.

potem jak zamierzasz tych zdjec uzywac (jak rozumiem chcesz JPEGi, w pliki RAW nie bedziesz sie bawic)

a do tego wymysli sie jaki(e) obiektyw(y) bylyby potrzebne

i dopiero do nich wybierze korpus

w odwrotna strone to jest kompletnie bez sensu. to tak jakbym komus polecal kupic mlot pneumatyczny do zrobienia dziury. tylko ze on mial dziure w zebach na mysli. nie w scianie