Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Statyw, głowica - jaki gwint?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Statyw, głowica - jaki gwint?

Na pewno im cięższy zestaw, tym więcej na niego można włożyć, ale nie słyszałem o żadnych współczynnikach.

Ale - patrząc na zdjęcie - mam uwagi.
    Wygląda jakbyś zamocował głowicę do aparatu. Jeśli tak, to błąd - powinieneś zamocować ją do obiektywu. Kup długą płytkę (minimum 140 mm) i tak skręć wszystko, żeby podparcie było w punkcie ciężkości zestawu aparat+obiektyw. Zdaje się, że Manfroto ma swój własny standard płytek mocujących. Znowu pech, bo jeśli masz głowicę w standardzie Arca-Swiss, to jest łatwiej.
    Do takich zestawów najlepiej stosować głowicę przegubową (inne nazwy: gimbalowa, kardanowa, cardanowa).

--- Kolejny post ---

Skończyłem i przeczytałem, co napisał nasz guru .

Niestety, ale odradzam takie choinki. podnosisz wszystko, przez co zmniejszasz sztywność. A głowice monopodowe (oczywiście moim zdaniem) to pomyłka nawet w monopodach.
    Zależy ile chcesz wydać, polecam w kolejności od najlepszej i - niestety - najdroższej:
    1. głowica gimbalowa,
    2. duża głowica trzykierunkowa,
    3. duża głowica kulowa.

I oczywiście zamocowanie w śroku ciężkości w każdym przypadku.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Statyw, głowica - jaki gwint?

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Na pewno im cięższy zestaw, tym więcej na niego można włożyć, ale nie słyszałem o żadnych współczynnikach.

Ale - patrząc na zdjęcie - mam uwagi.
    Wygląda jakbyś zamocował głowicę do aparatu. Jeśli tak, to błąd - powinieneś zamocować ją do obiektywu. Kup długą płytkę (minimum 140 mm) i tak skręć wszystko, żeby podparcie było w punkcie ciężkości zestawu aparat+obiektyw. Zdaje się, że Manfroto ma swój własny standard płytek mocujących. Znowu pech, bo jeśli masz głowicę w standardzie Arca-Swiss, to jest łatwiej.
    Do takich zestawów najlepiej stosować głowicę przegubową (inne nazwy: gimbalowa, kardanowa, cardanowa).

--- Kolejny post ---

Skończyłem i przeczytałem, co napisał nasz guru .

Niestety, ale odradzam takie choinki. podnosisz wszystko, przez co zmniejszasz sztywność. A głowice monopodowe (oczywiście moim zdaniem) to pomyłka nawet w monopodach.
    Zależy ile chcesz wydać, polecam w kolejności od najlepszej i - niestety - najdroższej:
    1. głowica gimbalowa,
    2. duża głowica trzykierunkowa,
    3. duża głowica kulowa.

I oczywiście zamocowanie w śroku ciężkości w każdym przypadku.
    W przypadku fotografii przyrodniczej raczej się aparatu nie unieruchamia, lecz podążą za obiektem, więc tu są inne wymagania co do sztywności, a bardziej istotna jest płynność ruchu.
    Niskie głowice uchylne o dobrej nośności praktycznie nie istnieją, natomiast głowica kulowa majta się na wszystkie strony i to wcale nie jest wygodne. Ona jest dobra tylko wtedy, gdy się ją zablokuje w konkretnym położeniu.

Najlepszym pod względem funkcjonalnym rozwiązaniem byłby gimbal, bo aparat na nim wisi, a nie stoi, więc można zestaw wyważyć, i nie będzie on leciał sam w żadną stronę. Bardzo dobrej jakości gimbal, dość zwarty i lekki, robi firma Silk, ale nawet on waży ok. 0,8 kg i jest to- mimo wszystko- spory klamot.

Z obrotnicy połączonej z głowicą uchylną sam czasami korzystam i jest to całkiem funkcjonalne.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uprawnienia umieszczania postów