Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

  1. #1
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Sep 2020
    Miasto
    Londyn
    Posty
    20

    Domyślnie Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    Co myślicie o obróbce w digital photo professional od canona zapisaniu do pliku tiff i później w photoshopie?
    Będzie miało to ręce i nogi?

    Powód trywialny digital photo professional ma redukcje szumu i wyostrzanie według algorytmu canona co mi się bardziej podoba i jest szybsze od tego algorytmu w photoshopie.

    Inspiracja pochodzi z oficjalnej dokumentacji od ADOBE:
    https://helpx.adobe.com/pl/x-product...l-raw-cr2.html
    Ostatnio edytowane przez canon5dClassic ; 15-09-2020 o 20:27

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar aptur
    Dołączył
    Oct 2005
    Posty
    3 783

    Domyślnie Odp: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    Jeżeli masz czas to dlaczego nie. Co do powodów to te które wymieniłeś dla mnie są mało ważne. Dużo ważniejsze byłoby dla mnie odwzorowanie kolorów bo takie wychodzą z DPP są trudno do uzyskania w LR czy PS.

  3. #3
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Sep 2020
    Miasto
    Londyn
    Posty
    20

    Domyślnie Odp: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Jeżeli masz czas to dlaczego nie. Co do powodów to te które wymieniłeś dla mnie są mało ważne. Dużo ważniejsze byłoby dla mnie odwzorowanie kolorów bo takie wychodzą z DPP są trudno do uzyskania w LR czy PS.
    z kolorami nie ma problemu ładujesz profil canona i on działa.

    Czemu czasu? klikam importuj wszystko i jednym kliknięciem się konwertuje, fakt trwa chwile ale to zostawiam komputer na 10 min i jak wracam jest gotowe

    Jedyny problem jaki napotkałem to rozmiar plików konwertuje do 16bit tiff i plik zajmuje 160MB

  4. #4
    Pełne uzależnienie Awatar aptur
    Dołączył
    Oct 2005
    Posty
    3 783

    Domyślnie Odp: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    Cytat Zamieszczone przez canon5dClassic Zobacz posta
    z kolorami nie ma problemu ładujesz profil canona i on działa.
    Albo u mnie to tak nie działa albo Tobie się wydaje że to tak działa. DPP daje inne odwzorowanie kolorów. Tego nie da się uzyskać ładując odpowiedni camera profile w LR.

  5. #5
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    38
    Posty
    3 762

    Domyślnie Odp: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    Czasami tak robię jak mi zależy na zachowniu kolorów, użyciu DLO lub nie potrafię osbie poradzić z plikiem dng.
    Jest to dość czasochłonne, dlatego też nie robię tego często.

    Mimo wszystko odszumiam Dfine w PS i wyostrzam na końcu w PS.

  6. #6
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Sep 2020
    Miasto
    Londyn
    Posty
    20

    Domyślnie Odp: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Jest to dość czasochłonne, dlatego też nie robię tego często.
    ale dlaczego czasochłonne? otwierasz dpp zapisujesz do tiff i tyle

  7. #7
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    38
    Posty
    3 762

    Domyślnie Odp: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    Bo DPP nie jest demonem prędkości

  8. #8
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Sep 2020
    Miasto
    Londyn
    Posty
    20

    Domyślnie Odp: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    to zostawiasz komputer, wracasz za 10 minut i masz zmielone 500 zdjęć

  9. #9
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    38
    Posty
    3 762

    Domyślnie Odp: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    Cytat Zamieszczone przez canon5dClassic Zobacz posta
    to zostawiasz komputer, wracasz za 10 minut i masz zmielone 500 zdjęć
    500 zdjęć to raczej kilkadziesiąt minut

  10. #10
    Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    wieś, nie miasto
    Posty
    1 272

    Domyślnie Odp: Obróbka najpierw w programie canona a później w photoshopie czy to ma sens?

    Jak tak robię. Akurat drugim programem jest Corel PhotoPAINT, ale to nie ma znaczenia.
    Trochę dziwne Twoje pytanie - po prostu zrób to i zobacz jak działa.
    "Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •