Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

  1. #1
    Początki nałogu
    Dołączył
    Jun 2019
    Miasto
    Limerick
    Posty
    274

    Domyślnie Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek. Może dobrze trafiłem może nie.
    Otóż mam ciekawą informację do przekazania. Kiedyś kupiłem telekonwerter Kenko x2, używałem go czasami z Canonem 6DMKII i obiektywem 70-200 2.8 IS II wszystko pięknie działa. Miałem i mam nadal obiektyw 70-300 IS USM II (ten z wyświetlaczem) który z założenia nie działa z telekonwerterem żadnym. I faktycznie po podłączeniu przez telekonwerter z Canonem 6DMKII wyskakiwał błąd komunikacji. I teraz się zdziwiłem bo podłączyłem go przez telekonwerter do R i działa. I to bardzo dobrze działa.
    Dodam tylko, że wszystko jest podłączone do aparatu prze adapter Viltrox z Control ringiem EF-R2. Nie wiem czy przez adapter oryginalny Canona również będzie działał.
    Dla mnie to bardzo dobra wiadomość
    Ostatnio edytowane przez Mohinder ; 13-09-2020 o 14:19
    https://500px.com/kurumadeiku
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar candar
    Dołączył
    Jul 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 818

    Domyślnie Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    Cytat Zamieszczone przez Mohinder Zobacz posta
    Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek. Może dobrze trafiłem może nie.
    Otóż mam ciekawą informację do przekazania. Kiedyś kupiłem telekonwerter Kenko x2, używałem go czasami z Canonem 6DMKII i obiektywem 70-200 2.8 IS II wszystko pięknie działa. Miałem i mam nadal obiektyw 70-300 IS USM II (ten z wyświetlaczem) który z założenia nie działa z telekonwerterem żadnym. I faktycznie po podłączeniu przez telekonwerter z Canonem 6DMKII wyskakiwał błąd komunikacji. I teraz się zdziwiłem bo podłączyłem go przez telekonwerter do R i działa. I to bardzo dobrze działa.
    Dodam tylko, że wszystko jest podłączone do aparatu prze adapter Viltrox z Control ringiem EF-R2. Nie wiem czy przez adapter oryginalny Canona również będzie działał.
    Dla mnie to bardzo dobra wiadomość
    Przeczytaj dokładnie to, co napisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413869 i znajdziesz odpowiedź na swoją "niespodziankę", która w przyszłości może nie być taka słodka.
    Kiedyś A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I/II/III i Fuji obecnie firma od telewizorów i szkiełka Canona http://andcar53.wix.com/andrzejcar / https://35photo.pro/andcar Złote myśli forum: "Problem Sony jest taki, że dali bardzo dużo za niewiele a Canon na drugim miejscu może decydować co dać a czego nie"

  3. #3
    Pełne uzależnienie Awatar aptur
    Dołączył
    Oct 2005
    Posty
    3 783

    Domyślnie Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Przeczytaj dokładnie to, co napisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413869 i znajdziesz odpowiedź na swoją "niespodziankę", która w przyszłości może nie być taka słodka.
    Ale o co chodzi? Trzeba kupować Sony tak jak Ty a Canony do śmietnika?

  4. #4
    Pełne uzależnienie Awatar candar
    Dołączył
    Jul 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 818

    Domyślnie Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    Ale o co chodzi? Gdyż, albowiem nie zawarto żadnej wzmianki na ten temat w powyższej wypowiedzi. Być może Ty tak robisz i mnie nic do tego.
    Kiedyś A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I/II/III i Fuji obecnie firma od telewizorów i szkiełka Canona http://andcar53.wix.com/andrzejcar / https://35photo.pro/andcar Złote myśli forum: "Problem Sony jest taki, że dali bardzo dużo za niewiele a Canon na drugim miejscu może decydować co dać a czego nie"

  5. #5
    Uzależniony
    Dołączył
    May 2018
    Posty
    707

    Domyślnie Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    patrząc na to ze zdroworozsadkowego punktu myślenia to oczywiście dobrze że działa - ale jakość obrazka z telekonwerterem 1.4 na dobrych elkowych zoomach jest akceptowalna (czasem z trudem ale jest), z telekonwerterem 2x moim zdaniem jest słabo na tych świetnych optycznie konstrukcjach - nie używałem nigdy wersji II opisywanego obiektywu więc nie wiem jaki jest, może świetny ale używałem sporo wersji I tego obiektywu i był przeciętny optycznie jak większość (również tych wychwalanych przez internety) tego typu konstrukcji - podpinanie jakiegokolwiek telekonwertera do takiego obiektywu traktowałbym jako ciekawostkę nie mającą zastosowań praktycznych

  6. #6
    Pełne uzależnienie Awatar candar
    Dołączył
    Jul 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 818

    Domyślnie Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    patrząc na to ze zdroworozsadkowego punktu myślenia to oczywiście dobrze że działa - ale jakość obrazka z telekonwerterem 1.4 na dobrych elkowych zoomach jest akceptowalna (czasem z trudem ale jest), z telekonwerterem 2x moim zdaniem jest słabo na tych świetnych optycznie konstrukcjach - nie używałem nigdy wersji II opisywanego obiektywu więc nie wiem jaki jest, może świetny ale używałem sporo wersji I tego obiektywu i był przeciętny optycznie jak większość (również tych wychwalanych przez internety) tego typu konstrukcji - podpinanie jakiegokolwiek telekonwertera do takiego obiektywu traktowałbym jako ciekawostkę nie mającą zastosowań praktycznych
    Czasem lepiej mieć taki wybór i gorsze jakościowo zdjęcia, niż nie zrobić ich wcale.

    BTW - Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II + TC x2 będzie miał wynikowo f/11 , czyli tak samo jak Canon RF 600 mm f/11 IS STM, bez potrzeby wydawania 3,7k zł. Co do jakości obrazka się nie wypowiadam
    Kiedyś A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I/II/III i Fuji obecnie firma od telewizorów i szkiełka Canona http://andcar53.wix.com/andrzejcar / https://35photo.pro/andcar Złote myśli forum: "Problem Sony jest taki, że dali bardzo dużo za niewiele a Canon na drugim miejscu może decydować co dać a czego nie"

  7. #7
    Uzależniony
    Dołączył
    May 2018
    Posty
    707

    Domyślnie Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Czasem lepiej mieć taki wybór i gorsze jakościowo zdjęcia, niż nie zrobić ich wcale.

    BTW - Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II + TC x2 będzie miał wynikowo f/11 , czyli tak samo jak Canon RF 600 mm f/11 IS STM, bez potrzeby wydawania 3,7k zł. Co do jakości obrazka się nie wypowiadam
    może - jeśli to są atakujacy marsjanie lub coś podobnego - w pozostałych przypadkach to żaden wybór i takie zdjęcia są tylko obciążeniem dysku w komputerze i środowiska naturalnego
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 14-09-2020 o 09:17

  8. #8
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 431

    Domyślnie Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    Obiektyw juz ma , TC tez , okazuje sie , ze to dziala z R , a c6 dII nie dzialalo.

    lepiej , ze dziala , niz mialoby nie dzialac.

    co tutaj rozkminiac jeszcze ?

  9. #9
    Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Dołączył
    Mar 2006
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    35
    Posty
    1 833

    Domyślnie Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    @Mohinder a wrzuć jakieś foty. Czasami się zastanawiam nad tym obiektywem do krajobrazu a z tym konwerterem w sumie ciekawa sprawa
    Miłego dnia
    moja www

  10. #10
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Sep 2005
    Miasto
    Wrocław
    Wiek
    40
    Posty
    2 568

    Domyślnie Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

    Telekonwertery mają sens tylko wtedy jak jeszcze po przymknięciu przyslony dodatkowo (żeby zyskać na jakości) nie powoduje wchodzenie na większe iso. No i raczej mają sens tylko przy tele 2.8. Od biedy 4.0.

    Jeśli światła brak to zawsze lepiej robić bez i kadrować. Tak uzyskamy lepsza jakość.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •