Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)
Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)
Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek. Może dobrze trafiłem może nie.
Otóż mam ciekawą informację do przekazania. Kiedyś kupiłem telekonwerter Kenko x2, używałem go czasami z Canonem 6DMKII i obiektywem 70-200 2.8 IS II wszystko pięknie działa. Miałem i mam nadal obiektyw 70-300 IS USM II (ten z wyświetlaczem) który z założenia nie działa z telekonwerterem żadnym. I faktycznie po podłączeniu przez telekonwerter z Canonem 6DMKII wyskakiwał błąd komunikacji. I teraz się zdziwiłem bo podłączyłem go przez telekonwerter do R i działa. I to bardzo dobrze działa.
Dodam tylko, że wszystko jest podłączone do aparatu prze adapter Viltrox z Control ringiem EF-R2. Nie wiem czy przez adapter oryginalny Canona również będzie działał.
Dla mnie to bardzo dobra wiadomość
Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka
Zamieszczone przez Mohinder
Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek. Może dobrze trafiłem może nie.
Otóż mam ciekawą informację do przekazania. Kiedyś kupiłem telekonwerter Kenko x2, używałem go czasami z Canonem 6DMKII i obiektywem 70-200 2.8 IS II wszystko pięknie działa. Miałem i mam nadal obiektyw 70-300 IS USM II (ten z wyświetlaczem) który z założenia nie działa z telekonwerterem żadnym. I faktycznie po podłączeniu przez telekonwerter z Canonem 6DMKII wyskakiwał błąd komunikacji. I teraz się zdziwiłem bo podłączyłem go przez telekonwerter do R i działa. I to bardzo dobrze działa.
Dodam tylko, że wszystko jest podłączone do aparatu prze adapter Viltrox z Control ringiem EF-R2. Nie wiem czy przez adapter oryginalny Canona również będzie działał.
Dla mnie to bardzo dobra wiadomość
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Ale o co chodzi? Gdyż, albowiem nie zawarto żadnej wzmianki na ten temat w powyższej wypowiedzi. Być może Ty tak robisz i mnie nic do tego.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
patrząc na to ze zdroworozsadkowego punktu myślenia to oczywiście dobrze że działa - ale jakość obrazka z telekonwerterem 1.4 na dobrych elkowych zoomach jest akceptowalna (czasem z trudem ale jest), z telekonwerterem 2x moim zdaniem jest słabo na tych świetnych optycznie konstrukcjach - nie używałem nigdy wersji II opisywanego obiektywu więc nie wiem jaki jest, może świetny ale używałem sporo wersji I tego obiektywu i był przeciętny optycznie jak większość (również tych wychwalanych przez internety) tego typu konstrukcji - podpinanie jakiegokolwiek telekonwertera do takiego obiektywu traktowałbym jako ciekawostkę nie mającą zastosowań praktycznych
Zamieszczone przez mirror
patrząc na to ze zdroworozsadkowego punktu myślenia to oczywiście dobrze że działa - ale jakość obrazka z telekonwerterem 1.4 na dobrych elkowych zoomach jest akceptowalna (czasem z trudem ale jest), z telekonwerterem 2x moim zdaniem jest słabo na tych świetnych optycznie konstrukcjach - nie używałem nigdy wersji II opisywanego obiektywu więc nie wiem jaki jest, może świetny ale używałem sporo wersji I tego obiektywu i był przeciętny optycznie jak większość (również tych wychwalanych przez internety) tego typu konstrukcji - podpinanie jakiegokolwiek telekonwertera do takiego obiektywu traktowałbym jako ciekawostkę nie mającą zastosowań praktycznych
Czasem lepiej mieć taki wybór i gorsze jakościowo zdjęcia, niż nie zrobić ich wcale.
BTW - Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II + TC x2 będzie miał wynikowo f/11 , czyli tak samo jak Canon RF 600 mm f/11 IS STM, bez potrzeby wydawania 3,7k zł. Co do jakości obrazka się nie wypowiadam
Zamieszczone przez candar
Czasem lepiej mieć taki wybór i gorsze jakościowo zdjęcia, niż nie zrobić ich wcale.
BTW - Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II + TC x2 będzie miał wynikowo f/11 , czyli tak samo jak Canon RF 600 mm f/11 IS STM, bez potrzeby wydawania 3,7k zł. Co do jakości obrazka się nie wypowiadam
może - jeśli to są atakujacy marsjanie lub coś podobnego - w pozostałych przypadkach to żaden wybór i takie zdjęcia są tylko obciążeniem dysku w komputerze i środowiska naturalnego
[MENTION=60543]Mohinder[/MENTION] a wrzuć jakieś foty. Czasami się zastanawiam nad tym obiektywem do krajobrazu a z tym konwerterem w sumie ciekawa sprawa
Telekonwertery mają sens tylko wtedy jak jeszcze po przymknięciu przyslony dodatkowo (żeby zyskać na jakości) nie powoduje wchodzenie na większe iso. No i raczej mają sens tylko przy tele 2.8. Od biedy 4.0.
Jeśli światła brak to zawsze lepiej robić bez i kadrować. Tak uzyskamy lepsza jakość.
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
Zamieszczone przez sebcio80
Telekonwertery mają sens tylko wtedy jak jeszcze po przymknięciu przyslony dodatkowo (żeby zyskać na jakości) nie powoduje wchodzenie na większe iso. No i raczej mają sens tylko przy tele 2.8. Od biedy 4.0.
Jeśli światła brak to zawsze lepiej robić bez i kadrować. Tak uzyskamy lepsza jakość.
telekonwerter typu kenko itp. x1,4 powoduje wzrost rozdzielczosci liniowej o 40 % a to wskutek wiekszej skali odwzorowania i spadek rozdzielczosci o ok 20 % wskutek dodatkowego ukladu optycznego. Sumarycznie jest wiec uzysk o ok 20 %.
Tego nie da sie osiagnac kadrowaniem. Inaczej mowiac w stosunku do wykadrowanego obrazu bedziesz mial i tak o 20% wyzsza rozdzielczosc.
Wlasnie wowczas stosuje sie TC , jesli kadrowanie jest niewystarczajace.
Gdyby bylo wystarczajace to nikomu do glowy by nie przyszlo stosowac TC - w ogole bylby niepotrzebny.
Ale stosuje sie go tam , gdzie kadrowanie nie wystarczy.
kadrowanie nie zwieksza rozdzielczosci - przeciwnie zmniejsza calkowita , pozostawiajac wzgledna taka sama.
TC zwieksza rozdzielczosc wzgledna ( l/mm)
Zamieszczone przez Bechamot
telekonwerter typu kenko itp. x1,4 powoduje wzrost rozdzielczosci liniowej o 40 % a to wskutek wiekszej skali odwzorowania i spadek rozdzielczosci o ok 20 % wskutek dodatkowego ukladu optycznego. Sumarycznie jest wiec uzysk o ok 20 %.
Tego nie da sie osiagnac kadrowaniem. Inaczej mowiac w stosunku do wykadrowanego obrazu bedziesz mial i tak o 20% wyzsza rozdzielczosc.
Wlasnie wowczas stosuje sie TC , jesli kadrowanie jest niewystarczajace.
Gdyby bylo wystarczajace to nikomu do glowy by nie przyszlo stosowac TC - w ogole bylby niepotrzebny.
Ale stosuje sie go tam , gdzie kadrowanie nie wystarczy.
kadrowanie nie zwieksza rozdzielczosci - przeciwnie zmniejsza calkowita , pozostawiajac wzgledna taka sama.
TC zwieksza rozdzielczosc wzgledna ( l/mm)
Żaden telekonwerter nie zwiększa rozdzielczości. Każdy test pokazuje mocna degradację obrazu. Zależna od rozdzielczości danego obiektywu. Mam kenko 1.4. Nie używam. Bo robie sport najczęściej na większych czułościach.
W swoich rozwazaniach nie bierzesz pod uwagę szumów. Po użyciu 1.4 musisz iść jedna działkę iso w górę. Np z 1600 na 3200. W tym wypadku biorąc pod uwagę szumy i gorsza ostrość z konwerterem lepsza jakość uzyskasz kadrując 1600. Już nie wspominjac o gorszym AF.
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
to jest tak...
zapialem ten 70-300II przez TC Kenko MC 1.5x (taki o: https://www.bhphotovideo.com/c/produ...Converter.html ) do 6D2 i do 70D. w obu zestaw dziala nastawianie ostroci w tych samych ukladach AF, ktore ma Canon R. czyli przez CDAF w LV. w klasycznym PDAF przez celownik (ktorego EOS R nie jest w stanie zrobic) wyklada sie toto, niezaleznie od ogniskowej.
co ciekawe po zapieciu 70-300L przez ten sam TC praca przez LV jest gorsza. na krotkich ogniskowych wszystko gra, na nieco dluzszych aparat zamiast lapac ostrosc wylacza LV. tak w 6D2 jak i w 70D.
nie mialem nigdy TC 2x wiec sie nie wypowiem. ale te wnioski typu "lo matko, to nowe to wszystko potrafi a te stare (DSLR) to panie, nic kompletnie, vanitas vanitatum... " ponownie uwazam za naciagane. it works on my machine(s)
Zamieszczone przez sebcio80
Żaden telekonwerter nie zwiększa rozdzielczości..
to po co w ogole stosowac ?
telekonwerter powoduje powiekszenie obrazu czyli zwieksza rozroznialnosc szczegolow na obrazie , czyli zwieksza rozdzielczosc obrazowania.
rozdzielczosc z jaka zostaje przedmiot zobrazowany na zdjeciu to rozdzielczosc optyki mierzona po stronie obrazowej * skala odwzorowania
jesli masz obiektyw o rozdzielczsoci np 50 lp/mm ( mierzone na obrazie, tak jak to robia np optyczne) i skale obrazownia np 1:100 to przedmiot moze zostac zobrazowany z rozdzielczoscia 50*0,01= 0,5 lp/mm - tzn najmniejszy obiekt jaki mozna zarejestrowac na zdjeciu = 1/0,5= 2 mm. wszystko mniejsze bedzie nierozroznialne - zleje sie w jedna mase.
zakladajac TC 1,4 masz skale odzorowania z tej samej odleglosci 1,4:100= 0,014. powiedzmy , ze rozdzielczosc optyczna ukladu z TC spadla o 20 % ( tak wykazuja pomiary rzeczywistych TC ) czyli wynosi teraz 40 lp/mm po stronie obrazowej.
obiekt nasz zostanie sfotografowany w rozdzielczosci 40*0,014= 0,56 lp/mm = 1,78 mm ( 1/0,56) . Najmniejszy obiekt rozpoznawalny na zdjeciu bedzie wiec wielkosci 1,78 mm
rozdzielczosc obrazowania wzrosla , obraz jest bardziej szczegolowy a to dlatego, ze obraz jest odwzorowany w wiekszej skali mimo gorszej rozdzielczosci optycznej ukladu .
tak to dziala - TC przynosi uzysk w stosunku do kadrowania , o ile procentowy spadek rozdzielczosci optycznej jest mniejszy od krotnosci przedluzenia ogniskowej - a tak jest , jak wykazuja pomiary . Dla TC 1,4 spadek rozdzielczosci optycznej to ok 10 - 20 %
Mój "konwerter" to M50 .
Krotność 1,6
Nie zmienia jasności szkła.
Wycina brzegi o lekko gorszej jakości.
Nie obniża prędkości AF.
Cena jak za EF TC 1.4 III, który nie działa z C70-300L
Komentarz