Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mohinder
    Uzależniony
    • 2019
    • 580

Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka :)

Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek. Może dobrze trafiłem może nie.
    Otóż mam ciekawą informację do przekazania. Kiedyś kupiłem telekonwerter Kenko x2, używałem go czasami z Canonem 6DMKII i obiektywem 70-200 2.8 IS II wszystko pięknie działa. Miałem i mam nadal obiektyw 70-300 IS USM II (ten z wyświetlaczem) który z założenia nie działa z telekonwerterem żadnym. I faktycznie po podłączeniu przez telekonwerter z Canonem 6DMKII wyskakiwał błąd komunikacji. I teraz się zdziwiłem bo podłączyłem go przez telekonwerter do R i działa. I to bardzo dobrze działa.
    Dodam tylko, że wszystko jest podłączone do aparatu prze adapter Viltrox z Control ringiem EF-R2. Nie wiem czy przez adapter oryginalny Canona również będzie działał.
    Dla mnie to bardzo dobra wiadomość
    Ostatnio edytowany przez Mohinder; 60543.
    https://www.photographer-limerick.com/
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3410

Odp: Canon R, telekonwerter i Canon 70-300 IS USM II - niespodzianka

Zamieszczone przez Mohinder
    Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek. Może dobrze trafiłem może nie.
    Otóż mam ciekawą informację do przekazania. Kiedyś kupiłem telekonwerter Kenko x2, używałem go czasami z Canonem 6DMKII i obiektywem 70-200 2.8 IS II wszystko pięknie działa. Miałem i mam nadal obiektyw 70-300 IS USM II (ten z wyświetlaczem) który z założenia nie działa z telekonwerterem żadnym. I faktycznie po podłączeniu przez telekonwerter z Canonem 6DMKII wyskakiwał błąd komunikacji. I teraz się zdziwiłem bo podłączyłem go przez telekonwerter do R i działa. I to bardzo dobrze działa.
    Dodam tylko, że wszystko jest podłączone do aparatu prze adapter Viltrox z Control ringiem EF-R2. Nie wiem czy przez adapter oryginalny Canona również będzie działał.
    Dla mnie to bardzo dobra wiadomość
    Przeczytaj dokładnie to, co napisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413869 i znajdziesz odpowiedź na swoją "niespodziankę", która w przyszłości może nie być taka słodka.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez candar
      Przeczytaj dokładnie to, co napisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413869 i znajdziesz odpowiedź na swoją "niespodziankę", która w przyszłości może nie być taka słodka.
      Ale o co chodzi? Trzeba kupować Sony tak jak Ty a Canony do śmietnika?

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3410

Ale o co chodzi? Gdyż, albowiem nie zawarto żadnej wzmianki na ten temat w powyższej wypowiedzi. Być może Ty tak robisz i mnie nic do tego.
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• mirror
          Pełne uzależnienie
          • 2018
          • 1535

patrząc na to ze zdroworozsadkowego punktu myślenia to oczywiście dobrze że działa - ale jakość obrazka z telekonwerterem 1.4 na dobrych elkowych zoomach jest akceptowalna (czasem z trudem ale jest), z telekonwerterem 2x moim zdaniem jest słabo na tych świetnych optycznie konstrukcjach - nie używałem nigdy wersji II opisywanego obiektywu więc nie wiem jaki jest, może świetny ale używałem sporo wersji I tego obiektywu i był przeciętny optycznie jak większość (również tych wychwalanych przez internety) tego typu konstrukcji - podpinanie jakiegokolwiek telekonwertera do takiego obiektywu traktowałbym jako ciekawostkę nie mającą zastosowań praktycznych
          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3410

Zamieszczone przez mirror
            patrząc na to ze zdroworozsadkowego punktu myślenia to oczywiście dobrze że działa - ale jakość obrazka z telekonwerterem 1.4 na dobrych elkowych zoomach jest akceptowalna (czasem z trudem ale jest), z telekonwerterem 2x moim zdaniem jest słabo na tych świetnych optycznie konstrukcjach - nie używałem nigdy wersji II opisywanego obiektywu więc nie wiem jaki jest, może świetny ale używałem sporo wersji I tego obiektywu i był przeciętny optycznie jak większość (również tych wychwalanych przez internety) tego typu konstrukcji - podpinanie jakiegokolwiek telekonwertera do takiego obiektywu traktowałbym jako ciekawostkę nie mającą zastosowań praktycznych
            Czasem lepiej mieć taki wybór i gorsze jakościowo zdjęcia, niż nie zrobić ich wcale.

BTW - Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II + TC x2 będzie miał wynikowo f/11 , czyli tak samo jak Canon RF 600 mm f/11 IS STM, bez potrzeby wydawania 3,7k zł. Co do jakości obrazka się nie wypowiadam

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1535

Zamieszczone przez candar
              Czasem lepiej mieć taki wybór i gorsze jakościowo zdjęcia, niż nie zrobić ich wcale.

BTW - Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II + TC x2 będzie miał wynikowo f/11 , czyli tak samo jak Canon RF 600 mm f/11 IS STM, bez potrzeby wydawania 3,7k zł. Co do jakości obrazka się nie wypowiadam
              może - jeśli to są atakujacy marsjanie lub coś podobnego - w pozostałych przypadkach to żaden wybór i takie zdjęcia są tylko obciążeniem dysku w komputerze i środowiska naturalnego
              Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Bechamot
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2512

Obiektyw juz ma , TC tez , okazuje sie , ze to dziala z R , a c6 dII nie dzialalo.

lepiej , ze dziala , niz mialoby nie dzialac.

co tutaj rozkminiac jeszcze ?
                Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

[MENTION=60543]Mohinder[/MENTION] a wrzuć jakieś foty. Czasami się zastanawiam nad tym obiektywem do krajobrazu a z tym konwerterem w sumie ciekawa sprawa
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Telekonwertery mają sens tylko wtedy jak jeszcze po przymknięciu przyslony dodatkowo (żeby zyskać na jakości) nie powoduje wchodzenie na większe iso. No i raczej mają sens tylko przy tele 2.8. Od biedy 4.0.

Jeśli światła brak to zawsze lepiej robić bez i kadrować. Tak uzyskamy lepsza jakość.
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

Zamieszczone przez sebcio80
                      Telekonwertery mają sens tylko wtedy jak jeszcze po przymknięciu przyslony dodatkowo (żeby zyskać na jakości) nie powoduje wchodzenie na większe iso. No i raczej mają sens tylko przy tele 2.8. Od biedy 4.0.

Jeśli światła brak to zawsze lepiej robić bez i kadrować. Tak uzyskamy lepsza jakość.
                      telekonwerter typu kenko itp. x1,4 powoduje wzrost rozdzielczosci liniowej o 40 % a to wskutek wiekszej skali odwzorowania i spadek rozdzielczosci o ok 20 % wskutek dodatkowego ukladu optycznego. Sumarycznie jest wiec uzysk o ok 20 %.
                      Tego nie da sie osiagnac kadrowaniem. Inaczej mowiac w stosunku do wykadrowanego obrazu bedziesz mial i tak o 20% wyzsza rozdzielczosc.
                      Wlasnie wowczas stosuje sie TC , jesli kadrowanie jest niewystarczajace.
                      Gdyby bylo wystarczajace to nikomu do glowy by nie przyszlo stosowac TC - w ogole bylby niepotrzebny.
                      Ale stosuje sie go tam , gdzie kadrowanie nie wystarczy.

kadrowanie nie zwieksza rozdzielczosci - przeciwnie zmniejsza calkowita , pozostawiajac wzgledna taka sama.
                      TC zwieksza rozdzielczosc wzgledna ( l/mm)
                      Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Zamieszczone przez Bechamot
                        telekonwerter typu kenko itp. x1,4 powoduje wzrost rozdzielczosci liniowej o 40 % a to wskutek wiekszej skali odwzorowania i spadek rozdzielczosci o ok 20 % wskutek dodatkowego ukladu optycznego. Sumarycznie jest wiec uzysk o ok 20 %.
                        Tego nie da sie osiagnac kadrowaniem. Inaczej mowiac w stosunku do wykadrowanego obrazu bedziesz mial i tak o 20% wyzsza rozdzielczosc.
                        Wlasnie wowczas stosuje sie TC , jesli kadrowanie jest niewystarczajace.
                        Gdyby bylo wystarczajace to nikomu do glowy by nie przyszlo stosowac TC - w ogole bylby niepotrzebny.
                        Ale stosuje sie go tam , gdzie kadrowanie nie wystarczy.

kadrowanie nie zwieksza rozdzielczosci - przeciwnie zmniejsza calkowita , pozostawiajac wzgledna taka sama.
                        TC zwieksza rozdzielczosc wzgledna ( l/mm)
                        Żaden telekonwerter nie zwiększa rozdzielczości. Każdy test pokazuje mocna degradację obrazu. Zależna od rozdzielczości danego obiektywu. Mam kenko 1.4. Nie używam. Bo robie sport najczęściej na większych czułościach.

W swoich rozwazaniach nie bierzesz pod uwagę szumów. Po użyciu 1.4 musisz iść jedna działkę iso w górę. Np z 1600 na 3200. W tym wypadku biorąc pod uwagę szumy i gorsza ostrość z konwerterem lepsza jakość uzyskasz kadrując 1600. Już nie wspominjac o gorszym AF.
                        Moje wątki na forum: sport | fashion
                        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

to jest tak...

zapialem ten 70-300II przez TC Kenko MC 1.5x (taki o: https://www.bhphotovideo.com/c/produ...Converter.html ) do 6D2 i do 70D. w obu zestaw dziala nastawianie ostroci w tych samych ukladach AF, ktore ma Canon R. czyli przez CDAF w LV. w klasycznym PDAF przez celownik (ktorego EOS R nie jest w stanie zrobic) wyklada sie toto, niezaleznie od ogniskowej.

co ciekawe po zapieciu 70-300L przez ten sam TC praca przez LV jest gorsza. na krotkich ogniskowych wszystko gra, na nieco dluzszych aparat zamiast lapac ostrosc wylacza LV. tak w 6D2 jak i w 70D.

nie mialem nigdy TC 2x wiec sie nie wypowiem. ale te wnioski typu "lo matko, to nowe to wszystko potrafi a te stare (DSLR) to panie, nic kompletnie, vanitas vanitatum... " ponownie uwazam za naciagane. it works on my machine(s)
                          Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Bechamot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2512

Zamieszczone przez sebcio80
                            Żaden telekonwerter nie zwiększa rozdzielczości..
                            to po co w ogole stosowac ?

telekonwerter powoduje powiekszenie obrazu czyli zwieksza rozroznialnosc szczegolow na obrazie , czyli zwieksza rozdzielczosc obrazowania.

rozdzielczosc z jaka zostaje przedmiot zobrazowany na zdjeciu to rozdzielczosc optyki mierzona po stronie obrazowej * skala odwzorowania

jesli masz obiektyw o rozdzielczsoci np 50 lp/mm ( mierzone na obrazie, tak jak to robia np optyczne) i skale obrazownia np 1:100 to przedmiot moze zostac zobrazowany z rozdzielczoscia 50*0,01= 0,5 lp/mm - tzn najmniejszy obiekt jaki mozna zarejestrowac na zdjeciu = 1/0,5= 2 mm. wszystko mniejsze bedzie nierozroznialne - zleje sie w jedna mase.

zakladajac TC 1,4 masz skale odzorowania z tej samej odleglosci 1,4:100= 0,014. powiedzmy , ze rozdzielczosc optyczna ukladu z TC spadla o 20 % ( tak wykazuja pomiary rzeczywistych TC ) czyli wynosi teraz 40 lp/mm po stronie obrazowej.

obiekt nasz zostanie sfotografowany w rozdzielczosci 40*0,014= 0,56 lp/mm = 1,78 mm ( 1/0,56) . Najmniejszy obiekt rozpoznawalny na zdjeciu bedzie wiec wielkosci 1,78 mm

rozdzielczosc obrazowania wzrosla , obraz jest bardziej szczegolowy a to dlatego, ze obraz jest odwzorowany w wiekszej skali mimo gorszej rozdzielczosci optycznej ukladu .

tak to dziala - TC przynosi uzysk w stosunku do kadrowania , o ile procentowy spadek rozdzielczosci optycznej jest mniejszy od krotnosci przedluzenia ogniskowej - a tak jest , jak wykazuja pomiary . Dla TC 1,4 spadek rozdzielczosci optycznej to ok 10 - 20 %
                            Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4605

Mój "konwerter" to M50 .
                              Krotność 1,6
                              Nie zmienia jasności szkła.
                              Wycina brzegi o lekko gorszej jakości.
                              Nie obniża prędkości AF.
                              Cena jak za EF TC 1.4 III, który nie działa z C70-300L

PS
                              Przemilczałem jeden drobiazg
                              Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...