Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

  1. #1

    Domyślnie Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    temat oklepany na zagranicznych forach, jakiś pomysł na naprawę?

    rozwiązania:
    1.wymiana wewnętrznej baterii. nie wiem jak to zrobić w
    2.czekanie na wyłączenie aparatu przed wyjęciem karty, robię teraz zobaczymy czy coś da
    3.wkładam starą baterię jak nie używam, a nową na sesji, dzieki temu tylko jedna jest rozładowana
    Ostatnio edytowane przez canon5dClassic ; 11-09-2020 o 20:12

  2. #2
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)
    Posty
    2 376

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez canon5dClassic Zobacz posta
    1.wymiana wewnętrznej baterii. nie wiem jak to zrobić w
    Chodzi o baterię zegara, podtrzymującą ustawienia, gdy główna jest wyciągnięta?
    Jest dostępna z zewnątrz. Od dołu, po lewej stronie, poniżej gniazdek. Mieści się w "szufladce", wysuwanej na zewnątrz, jeśli pamiętam, na obudowie od dołu jest to opisane, ze strzałką. Nie pamiętam tylko, czy szufladka jest blokowana "na wcisk", czy trzeba odkręcić jakąś jedną śrubkę. Może ten rysunek coś Ci powie: http://www.strappe.com/pics/manuals/...ts_Catalog.pdf - str. 4, część CB3-2675.

  3. #3

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Chodzi o baterię zegara, podtrzymującą ustawienia, gdy główna jest wyciągnięta?
    Jest dostępna z zewnątrz. Od dołu, po lewej stronie, poniżej gniazdek. Mieści się w "szufladce", wysuwanej na zewnątrz, jeśli pamiętam, na obudowie od dołu jest to opisane, ze strzałką. Nie pamiętam tylko, czy szufladka jest blokowana "na wcisk", czy trzeba odkręcić jakąś jedną śrubkę. Może ten rysunek coś Ci powie: http://www.strappe.com/pics/manuals/...ts_Catalog.pdf - str. 4, część CB3-2675.
    dzięki zanalazłem, po 12 latach i tak musze wymienić jest jedna śrubka

    https://www.ifixit.com/Guide/Canon+E...lacement/31531

    Ogólnie kwestia softu ML, teraz przeleżał całą noc i bateria pełna, nie mam czasu na zgłębianie tematu.

    Obecnie jedynym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch baterii, jedna którą wsadzam jak nie używam aparatu, druga do sesji nie ma tragedji

    najgorsze że kupiłem nową baterie i prawie ją zwróciłem a to wina softu canona

  4. #4
    Coś już napisał
    Dołączył
    Feb 2012
    Posty
    67

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    A co tam - Przepraszam że zadam wyjątkowo głupie pytanie. Dlaczego musisz mieć w aparacie baterię
    w czasie gdy go nie używasz?

  5. #5

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez steamhammer Zobacz posta
    A co tam - Przepraszam że zadam wyjątkowo głupie pytanie. Dlaczego musisz mieć w aparacie baterię
    w czasie gdy go nie używasz?
    Zrobiłem tak i aparat umarł nie dało się go włączyć:
    https://youtu.be/pEGk63nyCPo
    Miałem ten problem wielokrotnie w różnych aparatach canona, problem znany i bardzo typowy
    Ostatnio edytowane przez canon5dClassic ; 15-09-2020 o 20:18

  6. #6
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)
    Posty
    2 376

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    @canon5dClassic - najpierw było
    Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony
    potem
    Canon+EOS+5D+Mark+II+Clock+Battery+Replacement
    jeszcze dalej
    Ogólnie kwestia softu ML
    i wniosek
    to wina softu canona

    Tylko to wszystko się nie klei, bo
    - 5d o którego pytałeś nie ma ML
    - ML to nie soft Canona
    więc zmieniłbym wniosek: "użyłem na swoją odpowiedzialność zhackowanej, niefirmowej wersji firmware aparatu, i mam pretensje do producenta aparatu, że zaczęły się dziać cuda"
    Myślę, że nie tędy droga - jeśli chcesz sprawdzić co jest powodem wróć do oryginalnego firmware (wcześniejsza wymiana bateryjki i tak nie zaszkodzi), zostaw naładowany akumulator w aparacie, wyłącz go wyłącznikiem (a nie tylko "na uśpieniu"), i sprawdź, czy nadal jest problem.
    Jeśli nadal będzie, to sugeruję serwis.
    Jeśli problem zniknie, wgraj znowu ML, znowu włóż pełny akumulator, wyłącz aparat wyłącznikiem, sprawdź, czy problem się pojawił.
    Jeśli tak, to masz powód: ML.
    Jeśli nie, to super, możesz korzystać z dodatkowych funkcji.

    PS: Czy nie miałeś lub nie masz 6d, sprawiającego same problemy i odstającego o lata świetlne od podobnego sprzętu innych producentów? Jeśli nie, to przepraszam za podejrzenie, ale tak mi się skojarzyło z pewnym (niedawno bardzo aktywnym) użytkownikiem forum

  7. #7
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 420

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez canon5dClassic Zobacz posta

    Ogólnie kwestia softu ML, teraz przeleżał całą noc i bateria pełna, nie mam czasu na zgłębianie tematu.
    ML powoduje pobor pradu nawet jesli aparat jest wylaczona.

    jesli wyjmiesz karte , tym samym wyjmiesz ML , tym samym nie bedzie rozladowania.

    trzeba od razu pisac , ze byl zainstalowany ML.

    TRudno skojarzyc , ze po wlozeniu karty z ML nastepuje szybsze rozladowanie baterii - czyli powodem jest ML ?

    aby uprzedzic nastepne pytanie - powoduje rowniez nieco dluzsze wybudzenie aparatu ze stanu wyspienia - jakies 2 sek.

  8. #8

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    - 5d o którego pytałeś nie ma ML
    Oczywiście że ma i wszystkim polecam bo jest super, użyj googla przed napisaniem czegokolwiek, bo tylko mieszasz prosty temat

    https://youtu.be/EHQ7jdmKOiE


    reszty posta nawet nie komentuje, bo nie masz pojęcia o temacie i mylisz podstawy, a się wypowiadasz. Posta zgłosiłem wprowadzasz użytkowników w błąd i łamiesz regulamin.
    Ostatnio edytowane przez canon5dClassic ; 17-09-2020 o 21:08

  9. #9
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)
    Posty
    2 376

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Masz rację, nie sprawdziłem, jest ML dla pierwszej wersji, kojarzyłem to rozszerzenie z możliwości filmowych w późniejszych aparatach (w sumie zamiast pisać o tym, że bateria jest dostępna z zewnątrz też mogłem Cię odesłać do google).

    Jednak czy twierdzisz, że ML to jest oryginalny soft Canona?

  10. #10
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 420

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    zeby nie bylo nieporozumienia.

    jesli wylaczysz aparat wylacznikiem glownym na OFF , to aparat nie pobiera pradu mimo ML.
    jesli aparat wylaczy sie sam, a wylacznik pozostaje w pozycji ON , to aparat pobiera prad. Zeby tak nie bylo , to nalezy wyjac karte , albo przelaczyc na OFF.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •