Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

  1. #11
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)
    Posty
    2 376

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jesli wylaczysz aparat wylacznikiem glownym na OFF , to aparat nie pobiera pradu
    Dobrze by było, ale nie masz racji.
    Jeśli nie wierzysz, sprawdź: wyłącz aparat wyłącznikiem, wyciągnij kartę, zamknij klapkę karty, włóż akumulator, zamknij klapkę akumulatora. Pewnie mignie dioda aktywności karty (jakim cudem, jeśli "nie pobiera prądu"?). Ciągle na wyłączonym na off otwórz klapkę, włóż kartę, zamknij klapkę karty i obserwuj diodę. Jeśli zaświeci się i trochę pomruga, to nie tylko znaczy, że aparat "pobiera prąd" pomimo "wyłączenia na OFF", ale także to, że komputerek wewnątrz aparatu pracuje, i dokonuje jakichś czynności związanych z kartą (prawdopodobnie odczytuje jakieś dane). Czyli nawet na oryginalnym, niemodyfikowanym firmware aparat nie jest całkowicie odłączony od zasilania. Prawdopodobny powód to marketing. Wiele osób zwracało uwagę na to, jak szybko po włączeniu aparat jest gotowy do robienia zdjęć. Producenci chyba poszli po rozum do głowy, i uznali, że aparat szybciej zrobi pierwsze zdjęcie, jeśli nie będzie musiał się "uruchamiać od zera", tylko od czegoś w stylu "uśpienia", więc wyłącznik nie jest tym, czym się wydaje (odcięciem zasilania), tylko bardziej przełącznikiem "uśpienie-praca". Dlatego powyżej w opisie testowania napisałem, że warto sprawdzić jak aparat się zachowuje na oryginalnym firmware, bez zmian umożliwiających działanie ML, jeśli wtedy też będzie rozładowywał akumulator, może to oznaczać jakieś uszkodzenie elektroniki, nie związane z ML.

  2. #12
    Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Dołączył
    Jun 2006
    Miasto
    Pod Tatrami
    Wiek
    48
    Posty
    17 967

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez canon5dClassic Zobacz posta
    Oczywiście że ma i wszystkim polecam bo jest super, użyj googla przed napisaniem czegokolwiek, bo tylko mieszasz prosty temat

    https://youtu.be/EHQ7jdmKOiE


    reszty posta nawet nie komentuje, bo nie masz pojęcia o temacie i mylisz podstawy, a się wypowiadasz. Posta zgłosiłem wprowadzasz użytkowników w błąd i łamiesz regulamin.
    Zgłosiłeś i co? Tu na forum nie ma cenzury, a jak masz zamiar się bawić w moderatora to lepiej sam się zapoznaj z regulaminem .....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

  3. #13
    Coś już napisał
    Dołączył
    Feb 2012
    Posty
    67

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Według serwisówki od EOS 5D prąd pobierany z akumulatora przy wyłączonym aparacie wynosi 0,1 mA lub mniej.
    Znaczy to że wyłączony aparat rozładuje akumulator w 19 miesięcy(orientacyjnie).Pobór ten jest więc b.mały.
    Natomiast standardowo przy standbay jest całkiem spory i wynosi 150 mA lub mniej. A to daje jedynie 9 godzin aby rozładować akumulator nie robiąc żadnego zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez steamhammer ; 20-09-2020 o 18:54

  4. #14
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Sep 2020
    Miasto
    Londyn
    Posty
    19

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Jest tak jak pisze R_M. Niestety problem występuje po wyłączeniu przełącznika na całkowite OFF. Z tego co piszą w zagranicznych zródłach, ML potrzebuje czasu żeby się wyłączyć i jak się wyjmie karte za szybko to rozładowuje baterie. Dlatego problem nie jest oczywisty bo to się dzieje tylko czasami.

    Tutaj wklejam jedno z wielu wyjaśńień:
    According to the guys at Magic Lantern, when you open the SD card door and the light flashes while it accesses the SD card, you should wait until several seconds after the light stops flashing as it is still accessing the card (which is silly, because that light has one job!) or you can cause the camera to lock up and drain the battery.

    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zgłosiłeś i co? Tu na forum nie ma cenzury
    Zgłosiłem łamanie regulaminu. Czyli można łamać regulamin? mam prośbę możesz pisać na temat i nie spamować? dalsze wiadomości proszę kieruj na priv jeśli nie tyczą się tematu. Bo łamiesz 2 punkt regulaminu. Nie interesują mnie wasz prywatne sprawy. Stosuj się do regulaminu niczego więcej nie wymagam
    Ostatnio edytowane przez canon5dClassic ; 22-09-2020 o 02:29

  5. #15
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 431

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Dobrze by było, ale nie masz racji.
    Jeśli nie wierzysz, sprawdź: wyłącz aparat wyłącznikiem, wyciągnij kartę, zamknij klapkę karty, włóż akumulator, zamknij klapkę akumulatora. Pewnie mignie dioda aktywności karty (jakim cudem, jeśli "nie pobiera prądu"?). Ciągle na wyłączonym na off otwórz klapkę, włóż kartę, zamknij klapkę karty i obserwuj diodę. Jeśli zaświeci się i trochę pomruga, to nie tylko znaczy, że aparat "pobiera prąd" pomimo "wyłączenia na OFF", .
    starsze canony DSLR FF bez GPS i wifi w stanie OFF pobieraja prad porownywalny z pradem samorozladowania baterii , nieznacznie tylko wiecej - ok 2 - 3 razy wiecej. Jest to spowodowane glownie uplywami pradowymi , czyli skonczona ( nie nieskoczoenie wysoka ) rezystancja.

    to jest pomijalne , w kazdym razie niezauwazalne jako rozladowanie na przestrzeni kilku dni.


    inaczej w ostatnich modelach , ktore w stanie OFF pobieraja znaczaca ilosc pradu .

    --- Kolejny post ---

    Cytat Zamieszczone przez canon5dClassic Zobacz posta
    Jest tak jak pisze R_M. Niestety problem występuje po wyłączeniu przełącznika na całkowite OFF. Z tego co piszą w zagranicznych zródłach, ML potrzebuje czasu żeby się wyłączyć i jak się wyjmie karte za szybko to rozładowuje baterie. Dlatego problem nie jest oczywisty bo to się dzieje tylko czasami.

    Tutaj wklejam jedno z wielu wyjaśńień:



    wyjasnieni mowi o czyms zupelnie innym - zeby nie wyjmowac karty natychmiast po otwarciu dekielka a chwile odczekac.

    natomiast nie mowi , ze jesli wylaczyc calkowicie aparat , to nadal bedzie wystepowal istotny pobor pradu .

    wedlug mojej wiedzy i obserwacji , ML powoduje szybkie rozladowanie baterii , jesli zostawic aparat w stanie uspionym , to kwestia pojedynczych dni , natomiast w stanie OFF nie rozladowuje lub w stopniu niezauwazlanym na przestrtzeni tygodni.

  6. #16
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)
    Posty
    2 376

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    starsze canony DSLR FF bez GPS i wifi w stanie OFF pobieraja prad porownywalny z pradem samorozladowania baterii , nieznacznie tylko wiecej - ok 2 - 3 razy wiecej. Jest to spowodowane glownie uplywami pradowymi
    O, fajnie, że zmieniłeś zdanie
    Według mnie jest różnica między "aparat nie pobiera pradu" a "w stanie OFF pobieraja prad".
    Nie mam na myśli wielkości pobieranego prądu, tylko to, że aparat faktycznie cały czas jest włączony i reaguje na zdarzenia, takie jak np. włożenie karty i zamknięcie klapki (wtedy wykonuje jakieś czynności, do których musi pobierać znacznie większy prąd, niż "w spoczynku"). Jeśli normalnie tak się zachowuje, przy oryginalnym firmware, to przy zmodyfikowanym w tle może dziać się więcej, wpływając na pobór prądu.
    Jednak jeśli po sprawdzeniu z "oryginałem" też szybko rozładowuje akumulator, to sugerowałbym serwis i sprawdzenie co jest powodem, bo tak nie powinno się dziać.

  7. #17
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 431

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    ten aparat nie pobiera pradu w stanie off w celu utrzymania swoich funkcji.
    procesor nie dziala.

    nastepuje jakies samorozladowanie baterii , wystepuje prad uplywu , ktory jest porownywalny z pradem samorozladowania baterii.
    to jest bez znaczenia w perspektywie tygodni i miesiecy.

    to nie jest tak , ze w stanie OFF aparat sie rozladuje w ciagu dni jesli jest zainstalowana ML.

    Natomiast rozladuje sie z ML szybko w stanie samouspienia.

    Tak pisze od pierwszego postu , nic sie nie zmienilo.
    Uzupelnilem jedynie dla unikniecia nieporozumienia , ze jesli ma sie ML , to lepiej jest aparat wylaczyc na OFF , jeli nie ma - mozna spokojnie pozwolic na samouspienie , rozladownie nie nastapi szybko w ciagu pojedynczych dni.

    w stanie OFF aparat nie pobiera pradu - nastepuje uplyw i samorozladowanie , ktore sa praktycznie bez znaczenia.

  8. #18
    Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Dołączył
    Jun 2006
    Miasto
    Pod Tatrami
    Wiek
    48
    Posty
    17 967

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    Cytat Zamieszczone przez canon5dClassic Zobacz posta
    Zgłosiłem łamanie regulaminu. Czyli można łamać regulamin? mam prośbę możesz pisać na temat i nie spamować? dalsze wiadomości proszę kieruj na priv jeśli nie tyczą się tematu. Bo łamiesz 2 punkt regulaminu. Nie interesują mnie wasz prywatne sprawy. Stosuj się do regulaminu niczego więcej nie wymagam
    Nie nie można. Zgłoszony post regulaminu nie łamał. Ty robisz to już po raz drugi, dalsza kontynuacja w tym kierunku skończy się urlopem .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

  9. #19
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2009
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)
    Posty
    2 376

    Domyślnie Odp: Canon 5d rozładowuje baterie wyłączony

    @Bechamot - obawiam się, że nie do końca masz rację.
    ten aparat nie pobiera pradu w stanie off w celu utrzymania swoich funkcji.
    procesor nie dziala.

    Zrób proszę opisaną wyżej próbę. Wyłącz aparat na OFF, wyciągnij kartę, zamknij klapkę, otwórz klapkę, włóż kartę, zamknij klapkę (cały czas na OFF).
    Jeśli dioda sygnalizująca dostęp do karty pamięci zamruga, to znaczy, że procesor cały czas był "pod prądem", prawdopodobnie w stanie jakiegoś "głębokiego uśpienia", a włożenie karty pamięci spowodowało jego "obudzenie" i wykonanie jakiegoś fragmentu programu, oraz uaktywnienie diody dostępu do karty pamięci. Według mnie aparat ciągle pobiera prąd w celu podtrzymania stanu "głębokiego uśpienia", które w każdej chwili może zostać przerwane jakimś zdarzeniem, np. włożeniem karty pamięci. Technicznie procesor faktycznie może "nie działać", ale może się uaktywnić nawet jeśli wyłącznik jest w pozycji OFF.
    Jeśli Ty masz rację, to w takiej sytuacji nie mrugałaby dioda.

    nastepuje jakies samorozladowanie baterii , wystepuje prad uplywu , ktory jest porownywalny z pradem samorozladowania baterii.
    to jest bez znaczenia w perspektywie tygodni i miesiecy.

    Nie piszemy tu o normalnym działaniu aparatu, z niemodyfikowanym firmware - wtedy aparat "praktycznie nie pobiera prądu".
    Piszemy o opisanym problemie, czyli o pobieraniu prądu przez "wyłączony" aparat. Dlatego zaproponowałem procedurę sprawdzenia, która może dać odpowiedź czy powodem jest modyfikowane oprogramowanie, czy uszkodzenie elektroniki aparatu. Niestety, kolega obecnie piszący jako "canon5dClassic" nie napisał, czy wykonał tych kilka prób i jakie były efekty, więc nie da się mu pomóc. Podejrzewam, że wszystkie problemy znikną, jeśli w końcu przestanie się męczyć z kolejnym Canonem, i przejdzie na najlepsze na świecie bezlusterkowce Sony, ale to już temat na inną dyskusję.

    w stanie OFF aparat nie pobiera pradu - nastepuje uplyw i samorozladowanie , ktore sa praktycznie bez znaczenia
    Zakładasz, że aparat jest w pełni sprawny technicznie. Ja nie mam takiej pewności, więc nie napiszę z pełną odpowiedzialnością, że to "upływ", i że to nie ma znaczenia dla rozładowania akumulatora.

    --- Kolejny post ---

    Chciało mi się
    Jeśli masz czytnik:
    - wyczyść kartę w komputerze, usuń wszystkie pliki i foldery, tak, żeby nic na niej nie było, zero plików, zero folderów, zero bajtów zajętego miejsca
    - wyłącz aparat na OFF i go nie włączaj
    - włóż kartę
    - zamknij klapkę
    - poczekaj, aż skończy migać
    - otwórz klapkę i wyciągnij kartę
    - włóż kartę do czytnika, sprawdź co na niej jest
    W moim przypadku aparat wyłączony wyłącznikiem na pozycję OFF, bez włączania, tylko po włożeniu karty i zamknięciu klapki, stworzył na tej karcie foldery DCIM a w nim 100EOS5D.
    Jeśli procesor nie pracował, to co spowodowało stworzenie tych folderów?
    Tak więc widać, że aparat wyłączony do pozycji OFF nadal może pracować, a więc może pobierać więcej prądu niż jakiś "prąd upływu", a modyfikacja firmware może zmienić sposób jego pracy, wpływając na zużycie energii. I nadal pozostaje w mocy to co napisałem, że nie mam pewności, czy aparat kolegi jest w pełni sprawny.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •