Cytat Zamieszczone przez qqrq Zobacz posta
Mam aparat Canon 5D Mark III, obiektyw 24-105mm, macro 0,45m/1.5ft.
... W związku z tym mam pytanie, czy jeśli wyostrzę kawałek mojego akwarium na zoom przez live view a później powrócę do długości ogniskowej 24 to zdjęcie powinno być ostre, czy może na zoomie nie powinno sie ostrzyć? Generalnie porobiłem setki zdjęć na różnych ustawieniach i najbardziej podobają mi się te na 6/3 przysłony, 100-ISO i czas ekspozycji 5 sek., te na 25 sekund już są za jasne, generalnie czas ekspozycji robi w moim wypadku bardzo dużą różnicę, takie jakby najważniejsze ustawienie..... Czy do moich celów wystarczy obiektyw jak wyżej? Czy polecicie inny?

obiektyw 24-105 ostrzy inaczej na dlugiej a inaczej na krotkiej ogniskowej.
powinno sie nastawic dokladnie odleglosc na aktualnej ogniskowej.

( jesli nastawisz odleglosc na krokiej ogniskowej , to po przestawieniu na dluga obraz bedzie nieostry , jesli zrobic odwrotnie to rowniez nie bedzie to nastawa prawidlowa , ale blad mniejszy , gdyz zostanie on przykryty duza glebia ostrosci . Gdyby nastawic prawdlowo , obraz bylby ostrzejszy )

ten obiektyw wymaga mikrojustacji AF dla dlugiej i krotkiej ogniskowej , co w Twoim aparacie jest mozliwe .

Jesli robisz w life wiev ( i tak bym sugerowal jesli motyw jest statyczny ) to odleglosc nastawiaj recznie z uzyciem lupy na aktualnej ogniskowej .
( mozna tez ustawiac w detekcji kontrastu czyli automatycznie , ale zawsze na aktualniej ogniskowej - nie nalezy jej po nastatwie odleglosci zmieniac. Automatyczna nastawa odleglosci moze byc mniej pewna)
czasy naswietlenia 5 sekund wydaja mi sie zbyt dlugie.
nie wyobrazam sobie by roslina nie drgnela w wodzie przez 5 sekund.
przy takich czasach musisz takze zadbac o stabilne umocowanie aparatu , to musi byc stabilny i solidny statyw.