Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Fotografowanie roślin wodnych

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Fotografowanie roślin wodnych

Cytat Zamieszczone przez qqrq Zobacz posta
    Mam aparat Canon 5D Mark III, obiektyw 24-105mm, macro 0,45m/1.5ft.
    ... W związku z tym mam pytanie, czy jeśli wyostrzę kawałek mojego akwarium na zoom przez live view a później powrócę do długości ogniskowej 24 to zdjęcie powinno być ostre, czy może na zoomie nie powinno sie ostrzyć? Generalnie porobiłem setki zdjęć na różnych ustawieniach i najbardziej podobają mi się te na 6/3 przysłony, 100-ISO i czas ekspozycji 5 sek., te na 25 sekund już są za jasne, generalnie czas ekspozycji robi w moim wypadku bardzo dużą różnicę, takie jakby najważniejsze ustawienie..... Czy do moich celów wystarczy obiektyw jak wyżej? Czy polecicie inny?

obiektyw 24-105 ostrzy inaczej na dlugiej a inaczej na krotkiej ogniskowej.
    powinno sie nastawic dokladnie odleglosc na aktualnej ogniskowej.

( jesli nastawisz odleglosc na krokiej ogniskowej , to po przestawieniu na dluga obraz bedzie nieostry , jesli zrobic odwrotnie to rowniez nie bedzie to nastawa prawidlowa , ale blad mniejszy , gdyz zostanie on przykryty duza glebia ostrosci . Gdyby nastawic prawdlowo , obraz bylby ostrzejszy )

ten obiektyw wymaga mikrojustacji AF dla dlugiej i krotkiej ogniskowej , co w Twoim aparacie jest mozliwe .

Jesli robisz w life wiev ( i tak bym sugerowal jesli motyw jest statyczny ) to odleglosc nastawiaj recznie z uzyciem lupy na aktualnej ogniskowej .
    ( mozna tez ustawiac w detekcji kontrastu czyli automatycznie , ale zawsze na aktualniej ogniskowej - nie nalezy jej po nastatwie odleglosci zmieniac. Automatyczna nastawa odleglosci moze byc mniej pewna)
    czasy naswietlenia 5 sekund wydaja mi sie zbyt dlugie.
    nie wyobrazam sobie by roslina nie drgnela w wodzie przez 5 sekund.
    przy takich czasach musisz takze zadbac o stabilne umocowanie aparatu , to musi byc stabilny i solidny statyw.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Fotografowanie roślin wodnych

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    powinno sie nastawic dokladnie odleglosc na aktualnej ogniskowej.
    Nie rozumie tego, czy to chodzi o to że ustawiam ogniskową a później wędruje (bliżej lub dalej) ze statywem i aparatem?

( jesli nastawisz odleglosc na krokiej ogniskowej....

To jak wyżej, tez nie bardzo to rozumię, no chyba że pomyłka i powinno być "jesli nastawisz OSTROŚĆ na krokiej ogniskowej" ?

Jesli robisz w life wiev ( i tak bym sugerowal jesli motyw jest statyczny ) to odleglosc nastawiaj recznie z uzyciem lupy na aktualnej ogniskowej
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale o co chodzi z ta lupą na aktualnej ogniskowej? Przyznam że jeśli to o czym myślę to takiej opcji mi brakowało, to znaczy ustawiam statyw, aparat na wprost 3 metrowego zbiornika, tak w odległości około 2 metrów od niego, tak żeby objąć cały zbiornik, ustawiam swoje nastawy i zaczynam ostrzyc obraz, tyle że na live view nie widać dokładnie ostrzenia, musze przybliżyć żeby dokładnie widzieć i wyostrzyć, jak to zrobię powracam do pierwotnej odległości, oświeciłeś mnie że tak się nie robi, brakuje mi więc takiej lupki do live view żeby móc objąć cały zbiornik i przybliżać sobie taka lupka obraz na live view.

Mam poradnik, prawie 500 stron do tego aparatu i szukałem tam tej opcji, nie znalazłem. Za to znalazłem informację, że mogę podłączyć widok live view do TV i na dużym ekranie telewizora ostrzenie byłoby łatwiejsze, przede wszystkim wreszcie widoczne, no ale przecież za każdym razem z TV nie moge chodzić a zbiorniki sa w różnych pomieszczeniach.

Aha i bardzo dziekuje za pomoc
    Ostatnio edytowane przez qqrq ; 08-09-2020 o 14:28

Uprawnienia umieszczania postów