Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: Sony aparaty FF ML kompaktowe C (pierwszy to A7c) oraz obiektywy kompaktowe V

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Sony aparaty FF ML kompaktowe C (pierwszy to A7c) oraz obiektywy kompaktowe V

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Przecież inni pisali (nie ja) że jedną z głównych zalet bezlusterkowców jest ich mniejszy rozmiar (niż lustrzanek). A tu nagle to wada? No wiadomo, że ergonomia wtedy kwiczy, ale coś za coś. Podróżnicy będą zadowoleni.
    Myślę, że Sony tworzy ten segment, bo Canon i Nikon nie będą mieli konkurencyjnego body, mają za duże bagnety jak na takie coś.
    @Jacek_Z
    Sony ma już w ofercie dwa malutkie pełnoklatkowe kompakty z doskonałą matrycą i optyką: Sony RX1 z 24 Mpix i Sony DSC-RX1R II z matrycą 42.4 Mpix https://www.sony.pl/electronics/cybe...owe/dsc-rx1rm2 z doskonałą optyką Zeissa dla "podróżników". Zapewne niedługo wyjdzie 3 wersja tego aparatu (DSC RX1R III). Naprawdę nie widzę jakiegokolwiek sensu premiery A7c z plastikowymi zoomowymi ciemnymi wydmuszkami. Szukając małego pełnoklatkowego kompaktu po wielokroć wybrałbym Sony DSC-RX1R II zamiast A7c, którego jedyną i do tego wątpliwą zaletą (bo jest ww. DSC-RX1R II) jest jak na razie EVF umieszczony w lewym rogu wzorem dalmierzowej stylizacji serii Fuji X-PRO z wymienną optyką i to jego jedyna zaleta i magnes dla klientów nie lubiących szorować nosem po LCD.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 12-09-2020 o 22:00
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Sony aparaty FF ML kompaktowe C (pierwszy to A7c) oraz obiektywy kompaktowe V

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Sony ma już w ofercie dwa malutkie pełnoklatkowe kompakty z doskonałą matrycą i optyką: RX1 i Sony DSC-RX1R II z matrycą 42.4 Mpix https://www.optyczne.pl/327.1-Test_a...st%C4%99p.html z doskonałą optyką Zeissa dla "podóżników". Zapewne niedługo wyjdzie 3 wersja tego aparatu (DSC RX1R III). Naprawdę nie widzę sensu premiery A7c z plastikowymi zoomowymi ciemnymi wydmuszkami.
    No tak, ale statystki sprzedaży pokazują że tylko "rosną" (najmniej spadają) body FF i body ze zmienną optyką.
    No to A7c.
    Zobaczymy.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    @Jacek_Z
    Sony ma już w ofercie dwa malutkie pełnoklatkowe kompakty z doskonałą matrycą i optyką: Sony RX1 z 24 Mpix i Sony DSC-RX1R II z matrycą 42.4 Mpix https://www.sony.pl/electronics/cybe...owe/dsc-rx1rm2 z doskonałą optyką Zeissa dla "podróżników". .
    Bez wymiennej optyki - to dyskwalifikuje te aparaty dla większości bardziej zaawansowanych userów. Ja wiem, że sa osoby co lubią np stałkę 35 mm do streeta, ale wolą te stałkę podczepiać niż być do niej zmuszonym.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Bez wymiennej optyki - to dyskwalifikuje te aparaty dla większości bardziej zaawansowanych userów. Ja wiem, że sa osoby co lubią np stałkę 35 mm do streeta, ale wolą te stałkę podczepiać niż być do niej zmuszonym.
    Koncepcja, którą prezentuje RX1 jest urokliwa. Wywalono dwa całkowicie zbędne w ML elementy: besensowny "pryzmat pentagonalny" oraz (tu może być sprzeciw) dolepioną kluchę czyli grip.
    Jak zaczniemy do kompaktowego body dopinać wielkie szkła FF to czar pryska.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Koncepcja, którą prezentuje RX1 jest urokliwa. Wywalono dwa całkowicie zbędne w ML elementy: besensowny "pryzmat pentagonalny" oraz (tu może być sprzeciw) dolepioną kluchę czyli grip.
    Jak zaczniemy do kompaktowego body dopinać wielkie szkła FF to czar pryska.
    W pełni się zgadzam.
    Sam kiedyś czekałem na RX1R3 jako "zawsze ze sobą", oczekiwałem przycisków programowanych i może IBIS.
    No ale się nie doczekałem, zmieniłem koncepcję

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-09-2020 o 15:07
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

@Jacek_Z Dyskwalifikuje? Zakładasz, że "bardziej zaawansowani userzy" będą chcieli nosić ze sobą jasne , gargantuiczne i ciężkie pełnoklatkowe obiektywy? Szczerze wątpię, podobnie jak w to, że kupią A7c ze świetną matrycą w zestawie z ciemnymi, plastikowymi wydmuszkami/zabawkami typu 28-60mm z f/4-5,6.

BTW - na podstawie czego uważasz, że "bardziej zaawansowani userzy" zamiast obiektywu ZEISS® Sonnar T* 35 mm F2 w RX1 będą woleli plastikowe/zabawkowe obiektywy z f/5,6 z aparatem A7c, które zniszczą całkowicie wyjściowe możliwości matrycy w tym aparacie? Uważasz , że A7c z gargantuicznymi jasnymi szkłami typu 35 mm f/1.4 będzie spełnionym marzeniem "bardziej zaawansowanych userów"?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rx1.JPG
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	52,3 KB
ID:	5033
    Ostatnio edytowane przez candar ; 13-09-2020 o 09:27
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów