Pokaż wyniki od 1 do 10 z 176

Wątek: [Bangi] Filip

Widok wątkowy

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: [Bangi] Filip

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    A z ciekawości patrzyłeś jeszcze na coś innego? Sigma ma jakąś ciekawą alternatywę? Bo odrzucam Canonowskie EF f1.4 i f1.8 od razu. Miałem i nie chcę. Ewentualnie co jeszcze jest ciekawego 50mm pod bagnet EF?
    Nie patrzyłem i za bardzo nie myślałem o niczym innym.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Super foty.

Technicznie rzecz biorąc waśnie dlatego unikam ogniskowej 50mm. Tło i bokeh w nieostrościach, jakie generują niektóre 50-tki na pełnym otwarciu jest dla mnie niezjadliwe i tu właśnie mamy przykład strasznie "nerwowego tła" (niektóre szkła systemu Fuji FX cechowała ta sama wada)
    Pełna zgoda, choć wg moich obserwacji znaczenie ma również samo tło i odległość od niego. Oczywiście w tym przypadku, gdyby użyć 85 (nawet 1.8) czy 135/2, 200/2.8 to nerwowe tło nie miałby znaczenia, bo by się pięknię rozmyło.

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Ten bokeh jest z d...
    Masełko to jest na poprzednich, z 200/2.8
    Racja!

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Co do bokehu - czy przypadkiem przy portrecie w kasku użyto trybu migawki EFCS (czyli pierwszą elektroniczną) ?
    Bywa, że EFCS ma niekorzystny wpływ na bokeh.
    Wszystkie były w trybie EFCS - nie pomyślałem o tej kwestii, spróbuję powtórzyć w pełnej mechanicznej, choć wydaje mi się, że chyba to nie spowoduje dramatycznej zmiany, szczególnie na tym na wodą.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 09-09-2024 o 09:40

Uprawnienia umieszczania postów