Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 176

Wątek: [Bangi] Filip

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: [Bangi] Filip

3500, szkło z 2018 r. w idealnym stanie.
    Trudno było wynegocjować niżej, a negocjowałem kilka, zależało mi na możliwie "młodym".

Poprawiłem zdjęcia, mam nadzieję że widać.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

A z ciekawości patrzyłeś jeszcze na coś innego? Sigma ma jakąś ciekawą alternatywę? Bo odrzucam Canonowskie EF f1.4 i f1.8 od razu. Miałem i nie chcę. Ewentualnie co jeszcze jest ciekawego 50mm pod bagnet EF?

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Testy nowego nabytku.

R + EF 50/1.2 L

42.
    Załącznik 18109
    Super foty.

Technicznie rzecz biorąc waśnie dlatego unikam ogniskowej 50mm. Tło i bokeh w nieostrościach, jakie generują niektóre 50-tki na pełnym otwarciu jest dla mnie niezjadliwe i tu właśnie mamy przykład strasznie "nerwowego tła" (niektóre szkła systemu Fuji FX cechowała ta sama wada). Osobiście wolę zwykłe delikatne (niektórzy piszą "maślane") rozmycie ze szkieł np: 85mm (przykładowo moja Sigma Art 85 mm f/1.4 DG DN Art ma 11 listków przysłony). Jeśli jednak chcę bardziej "ostry" bokeh na krawędziach obiektów będących w nieostrości to wolę swojego Pentacona 50 mm f/1.8 na M42 (6 listków przysłony).

Jest to również pochodna tego, że Canon EF 50mm f/1.2L USM ma jedynie 8 listków przysłony a najnowsze konstrukcje mają ich 12 (np: Canon RF 50mm f/1.2L USM ma już 10 listków przysłony). Liczba i kształt listków przysłony wpływa tylko i aż na kształt rozproszenia każdego “punktu” będącego poza głębią ostrości. Najmocniej to widać na jasnych punkach będących na ciemnym tle. Do tego dochodzi jeszcze kwestia dyfrakcji czyli załamywania się światła na krawędziach listków.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 09-09-2024 o 09:06
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Ten bokeh jest z d...
    Masełko to jest na poprzednich, z 200/2.8
    Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 09-09-2024 o 09:05
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Co do bokehu - czy przypadkiem przy portrecie w kasku użyto trybu migawki EFCS (czyli pierwszą elektroniczną) ?
    Bywa, że EFCS ma niekorzystny wpływ na bokeh.
    R3 + RF85LDS

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    A z ciekawości patrzyłeś jeszcze na coś innego? Sigma ma jakąś ciekawą alternatywę? Bo odrzucam Canonowskie EF f1.4 i f1.8 od razu. Miałem i nie chcę. Ewentualnie co jeszcze jest ciekawego 50mm pod bagnet EF?
    Nie patrzyłem i za bardzo nie myślałem o niczym innym.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Super foty.

Technicznie rzecz biorąc waśnie dlatego unikam ogniskowej 50mm. Tło i bokeh w nieostrościach, jakie generują niektóre 50-tki na pełnym otwarciu jest dla mnie niezjadliwe i tu właśnie mamy przykład strasznie "nerwowego tła" (niektóre szkła systemu Fuji FX cechowała ta sama wada)
    Pełna zgoda, choć wg moich obserwacji znaczenie ma również samo tło i odległość od niego. Oczywiście w tym przypadku, gdyby użyć 85 (nawet 1.8) czy 135/2, 200/2.8 to nerwowe tło nie miałby znaczenia, bo by się pięknię rozmyło.

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Ten bokeh jest z d...
    Masełko to jest na poprzednich, z 200/2.8
    Racja!

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Co do bokehu - czy przypadkiem przy portrecie w kasku użyto trybu migawki EFCS (czyli pierwszą elektroniczną) ?
    Bywa, że EFCS ma niekorzystny wpływ na bokeh.
    Wszystkie były w trybie EFCS - nie pomyślałem o tej kwestii, spróbuję powtórzyć w pełnej mechanicznej, choć wydaje mi się, że chyba to nie spowoduje dramatycznej zmiany, szczególnie na tym na wodą.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 09-09-2024 o 09:40

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Wszystkie były w trybie EFCS - nie pomyślałem o tej kwestii, spróbuję powtórzyć w pełnej mechanicznej, choć wydaje mi się, że chyba to nie spowoduje dramatycznej zmiany, szczególnie na tym na wodą.
    Różnicy może nie być, jeśli czasy migawki nie były ultrakrótkie.
    R3 + RF85LDS

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

W kasku 1/500, nad wodą 1/400.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    ...11 listków przysłony....6 listków przysłony...8 listków przysłony ....
    Ja się na liściach nie znam, ale z moich skromnych przemyśleń, jasne szkła kupuje się żeby mieć małą głębię.
    Aby mieć małą głębię to pracuje się na w pełni otwartych lub minimalni przymkniętych przysłonach.
    Jakie ma znaczeni ilość listków przy otwartej przysłonie?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Ja się na liściach nie znam, ale z moich skromnych przemyśleń, jasne szkła kupuje się żeby mieć małą głębię.
    Aby mieć małą głębię to pracuje się na w pełni otwartych lub minimalni przymkniętych przysłonach.
    Jakie ma znaczeni ilość listków przy otwartej przysłonie?

Otwór przysłony jest bardziej okrągły co przekłada się na "ładniejszy" bokeh. Z tego powodu im więcej blaszek tym lepiej.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów