3500, szkło z 2018 r. w idealnym stanie.
Trudno było wynegocjować niżej, a negocjowałem kilka, zależało mi na możliwie "młodym".
Poprawiłem zdjęcia, mam nadzieję że widać.
3500, szkło z 2018 r. w idealnym stanie.
Trudno było wynegocjować niżej, a negocjowałem kilka, zależało mi na możliwie "młodym".
Poprawiłem zdjęcia, mam nadzieję że widać.
A z ciekawości patrzyłeś jeszcze na coś innego? Sigma ma jakąś ciekawą alternatywę? Bo odrzucam Canonowskie EF f1.4 i f1.8 od razu. Miałem i nie chcę. Ewentualnie co jeszcze jest ciekawego 50mm pod bagnet EF?
Super foty.
Technicznie rzecz biorąc waśnie dlatego unikam ogniskowej 50mm. Tło i bokeh w nieostrościach, jakie generują niektóre 50-tki na pełnym otwarciu jest dla mnie niezjadliwe i tu właśnie mamy przykład strasznie "nerwowego tła" (niektóre szkła systemu Fuji FX cechowała ta sama wada). Osobiście wolę zwykłe delikatne (niektórzy piszą "maślane") rozmycie ze szkieł np: 85mm (przykładowo moja Sigma Art 85 mm f/1.4 DG DN Art ma 11 listków przysłony). Jeśli jednak chcę bardziej "ostry" bokeh na krawędziach obiektów będących w nieostrości to wolę swojego Pentacona 50 mm f/1.8 na M42 (6 listków przysłony).
Jest to również pochodna tego, że Canon EF 50mm f/1.2L USM ma jedynie 8 listków przysłony a najnowsze konstrukcje mają ich 12 (np: Canon RF 50mm f/1.2L USM ma już 10 listków przysłony). Liczba i kształt listków przysłony wpływa tylko i aż na kształt rozproszenia każdego “punktu” będącego poza głębią ostrości. Najmocniej to widać na jasnych punkach będących na ciemnym tle. Do tego dochodzi jeszcze kwestia dyfrakcji czyli załamywania się światła na krawędziach listków.
Ostatnio edytowane przez candar ; 09-09-2024 o 09:06
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Ten bokeh jest z d...
Masełko to jest na poprzednich, z 200/2.8
Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 09-09-2024 o 09:05
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Co do bokehu - czy przypadkiem przy portrecie w kasku użyto trybu migawki EFCS (czyli pierwszą elektroniczną) ?
Bywa, że EFCS ma niekorzystny wpływ na bokeh.
R3 + RF85LDS
Nie patrzyłem i za bardzo nie myślałem o niczym innym.
Pełna zgoda, choć wg moich obserwacji znaczenie ma również samo tło i odległość od niego. Oczywiście w tym przypadku, gdyby użyć 85 (nawet 1.8) czy 135/2, 200/2.8 to nerwowe tło nie miałby znaczenia, bo by się pięknię rozmyło.
Racja!
Wszystkie były w trybie EFCS - nie pomyślałem o tej kwestii, spróbuję powtórzyć w pełnej mechanicznej, choć wydaje mi się, że chyba to nie spowoduje dramatycznej zmiany, szczególnie na tym na wodą.
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 09-09-2024 o 09:40
W kasku 1/500, nad wodą 1/400.