Albo mówimy o różnych rzeczach albo się nie rozumiemy
Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
Podpinajac Tokine 12-24 i Sigme 12-24 pod APSC nie beda podobne. Bo Sigma "WIDZI" zdecydowanie wiekszy kąt obrazu... Jedynie matryca tego dodatkowego karta nie rejestruje.
Sigma widzi teoretycznie więcej, ale matryca tego nie rejestruje. Więc efekt będzie dokładnie taki sam jakbyś podpiął Tokinę 12-24. Nie mam takich obiektywów żeby zrobić test, ale poprosiłem tatę o zrobienie testu z dwoma Sigmami: 12-24 i 8-16, obie ustawione na 12 mm na Nikonie D90 (wiem że brzydka nazwa ale nie dał się przekonać ) Wynik praktycznie identyczny. W jednym obiektywie kąt widzenia jest ograniczony przez samą konstrukcję obiektywu, w drugim przez mniejszą matrycę. Skutek jest taki sam.
Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
Dlatego nie mozna pisac, ze matryca nie zmienia nic. Bo to nie bedzie precyzyjne i takie wzroce moga powodowac "kupilem 10-20 wiec mam obiektyw 10mm-trowy" Nie masz, nie tak do konca. Tam samo majac T12-24.
Jak dla mnie to w tym zdaniu mieszasz dwie rzeczy. Kupując 10-20 czy Tokinę 12-24 nie masz "prawdziwych" 10 czy 12 mm bo tak zostały zaprojektowane te obiektywy. "Prawdziwe" w sensie pełnej klatki. Ale podpinając Sigmę 12-24 pod korpus cropowy w praktyce też nie masz tych 12 mm. Co z tego że obiektyw widzi więcej, nic z tego nie masz.