Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 180

Wątek: Powrot do Polski ?

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Raff czy ty przypadkiem blizniakowo-romkowy nie jestes
    ... wyzyje sie na tej sluzbie zdrowia ...
    w DE szpitale na b wysokim poziomie i mila obsluga; place 10€ na kwartal jak musze isc do lekarza, pozatym dentysta, pediatra, ginekolog, itp za FREE (boli co ?). Jak moja zona rodzila to w pokoju okolo 20m2 z el. regulowanym lozkiem. Potem pokoj 2-osobowy z TV i osobna lazienka. Posilki do wyboru i smaczne a nie jakies g*wno z lopaty, soki ile wlezie. No i rachunek 2500€ pokrywa moje ubezpieczenie. W Krakowie tez tak masz ?
    To jest ta normalnosc zachodnia ... mnnie trzepie jak mam dac w lape lekarzowi za to, ze pracuje w miare normalnie
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Trzeba być szalonym żeby chcieć do tego syfu wracać (boli mnie pisanie tak o Polsce ale nie mogę się powstrzymać). Tylko ta cholerna, irracjonalna nostalgia niektórym nie daje spokoju. Jak chcesz AGO zaspokoić swoje przywiązanie do Polski to za dwa tygodnie idź na stadion i kibicuj Polakom na MŚ, a na codzień zapomnij o tym pięknym kraju nad Wisłą...
    dzieki za takie zdecydowane opinie, szczerze i na temat
    Wlasnie sie obawiam tej otaczajacej, powalonej i krzywej jak w filmie Bareji rzeczywistosci (niestety )
    Co do MS ... to po ostatnim meczu z kamerunem to chyba DE wole kibicowac (brazylia ponad wszystko ) bo PL chlopaki jak zwykle beda narzekac:
    - na trawe
    - na pogode
    - na pecha
    - na trenera
    - na innych
    - na amosfere ... i Bog wie co jeszcze ...
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Raff czy ty przypadkiem blizniakowo-romkowy nie jestes
    ... wyzyje sie na tej sluzbie zdrowia ...
    w DE szpitale na b wysokim poziomie i mila obsluga; place 10€ na kwartal jak musze isc do lekarza, pozatym dentysta, pediatra, ginekolog, itp za FREE (boli co ?). Jak moja zona rodzila to w pokoju okolo 20m2 z el. regulowanym lozkiem. Potem pokoj 2-osobowy z TV i osobna lazienka. Posilki do wyboru i smaczne a nie jakies g*wno z lopaty, soki ile wlezie. No i rachunek 2500€ pokrywa moje ubezpieczenie. W Krakowie tez tak masz ?
    To jest ta normalnosc zachodnia ... mnnie trzepie jak mam dac w lape lekarzowi za to, ze pracuje w miare normalnie
    Też mam ubezpieczenie prywatne (pewna brytyjska firma ubezpieczeniowa dotarła i do Krakowa). "Blizniakowo-romkowy" czyli, że co - faszysta Przywykłem już tu na forum do ignorancji. Nie kumasz o czym mówię, trudno. A normalność jest jedna. Nie zachodnia czy północna. Tak jak nie ma północników, a południki owszem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Niee, bo "tu" jest "gorzej" Podaj Ty mi takie informacje o "ichnich" dobrych czynach :razz: Może pojadę (?) Albo Ty wrócisz, jak ja podam (?) Jak można udowodnić, że komuś jest lepiej. Mnie jest dobrze tu, Tobie tam. Fullwypas

upbeat - słownik mi podaje - PODNIESIENIE RĘKI [MUZ.]. A w jakim znaczniu Ty używasz nie wiem. Bo ja nie "sfiatowy", Polaczek mały'm :eek:

http://dictionary.reference.com/search?q=upbeat

Ale widzisz, ja na serio pytam, zeby choc troche sie podbudowac
    opinia o pozytywach z Polski, kogo mam nie prosic, jak tak
    pozytywnie nastawionego patriote jak ty?
    Poki co wszystkie informacje naplywajace z kraju nad Wisla
    sa ...powiedzmy malo optymistyczne.

Miasto
    Berlin

Domyślnie

... ale ja mam wszystko w pakiecie ubezpieczenia obowiazkowego, prywatnego nie posiadam bo i po co

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Ale widzisz, ja na serio pytam, zeby choc troche sie podbudowac opinia o pozytywach z Polski, kogo mam nie prosic, jak tak
    pozytywnie nastawionego patriote jak ty?
    Poki co wszystkie informacje naplywajace z kraju nad Wisla
    sa ...powiedzmy malo optymistyczne.
    Powiem tak jak zawsze, szczerze. Ja tu sobie żyję spokojnie. Znam paru fajnych ludzi, niefajnych unikam. Robię zdjęcia na ślubach, w maju na komuniach, w zimie w przedszkolach i cieszę się życiem. Jeżdzę starym (1991) maluchem, ale może za rok kupię od rodziców Forda Fiestę. Moje narzeczone poszły w niepamięć, dzieci nie mam (aj jak mi ich brakuje). Jest taka jedna, w której się kocham. Mieszka tuż, tuż! Może się kiedyś odważę Cała ta polityka, wielki świat, wielkie pieniądze są mi dalekie. I Polska, Kraków, Nowy Prokocim (takie osiedle) to mój świat. No, jeszcze Skała, Ojców i okolice bo tam często focę. Czasem brakuje kasy (np. na Tamrona 17-50/2.8 ), a ludzie których focę przyjeżdzją super brykami. Ale cóż, uzbieram. A teraz pije piwo z Biedronki i też jest fajnie Nie wiem co napisać. Ja bym stąd nie wyjechał. Można szukać psychoanalitycznie moich lęków, "cudów na kiju" ale ja się cieszę, że tu gdzie spędziłem dziciństwo jestem cały czas. Nie muszę tu wracać (do miejsc mego dzieciństwa). Tutaj jestem. Jak komuś dobrze na zachodzie, niech zostanie. Ja kocham tych ludzi, tą ziemię. Polskę. Bez pietyzmu. Po prostu.

Miasto
    Berlin

Domyślnie

szanuje twoje zdanie, nie duzo wymagasz od tego swiata

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    szanuje twoje zdanie, nie duzo wymagasz od tego swiata
    Jedynie paru zasad i dobrych matryc w Canonach 8) Spokoju i szczęścia...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A ja uwielbiam szwajcarskie koleje :-D, gdzie praktycznie wszystkie możliwe przesiadki są skomunikowane poniżej 10 minut, rozkłady jazdy są proste jak drut (czy IC, czy regionalny, odjeżdża np. równo co godzinę), na tym samym bilecie wsiada się zarówno w podmiejski autobus jak i najbardziej wypasione InterCity, a internetowy rozkład jazdy na bieżąco informuje że jakiś tam pociąg jest właśnie opóźniony i w związku z tym przesiadka może być póżniej. I nad tym wszystkim - czytaj: jak uczynić życie obywatela/klienta łatwiejszym głowią się sztaby ludzi. Tak naprawdę, nie dla ściemy.

I tego (w szerszym kontekście, nie tylko pociągów) brakuje mi chyba w Polsce najbardziej - takiej, powiedziałbym wręcz, przyjemności z faktu płacenia podatków/składek/cokolwiek, gdy się widzi co się z nimi dzieje. Mniej więcej tego samego, o czym pisał AGO odnosząc się do medycyny.

A jeszcze co do kolei... raz na kilka lat zdarza się że coś w tym perfekcyjnym mechaniźmie się popsuje - fajnie jest wtedy poobserwować reakcje kolejarzy, którzy się miotają w panice, bo zupełnie nie są przygotowani na taką sytuację ;-)

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeden pragnie szczęścia w ogólnym rozumieniu, drugi dobrej komunikacji kolejowej. I ona mu to szczęście daje. Szczęśliwi zatem Ci, którzy szczęścia ogólnego szukają gdziekolwiek na świecie, a punktualnych pociągów w Szwajcarii. No chyba, że w Niemczech czy w Japonii. Ale nie jestem pewien.

Rozumiem Cię Muflon, ale chciałbym żeby tak było tutaj.

Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów