Powiem tak. Wyjechalem do UK ponad 2lata temu. Mialem ostatnio szanse powrotu (nana i "lubiana" firma i niezla placa). Jednak jestem ciagle w Londynie. Moim zdaniem nie odpowiemy Ci na ot pytanie. Zrobisz oc bedziesz uwazal za sluszne. Zadaj sobie pytanie co sie stanie jak "stracisz" prace. Zawsze mozesz wrocic jak mniemam, pytanie pozostaje czy wartko zostawic wszystko. Tak jak my mielismy (z zona) podobny dylemat. Przyzwyczilismy sie, jest nam dobrze, mamy niesamowita ekipe znajomych, "plenerow do focenia w pip" heheh, szanse na rowoj, nie mamy dzieci (jeszcze) ale jakby byly to zle by nie mialy, zarobki niespolmierne do wydatkow (idac do sklepu i wydajac np 40jednostek pieniazkow [Ł lub PL lub E] zakupy staja sie czms posrednim miedzy niebem a ziemia - idz w PL do miesnego z 40 a w niemczech lub w UK z 40, w plecak nie zmiescisz (przesadzam) jesli przeliczysz zarobki/wydatki to Tu i Tam to wynik jest niewspolmierny. Nie wiemjak z polityka socjalna (wiem z prasy i innych zrodel - sam mam rodzine w DE z zony strony) - nie wie jak w twoim przypadku. Musicie (tak jak my) siasc i zrobic sobie liste za i przeciw. Niewazne od tego jaki wyjdzie wynik tej listy (wiez mi ciezko nam bylo przejsc przez ten sam dylemat) siadzcie i pomyslcie czego wam bedzie brakowac i czy zostanie to zrekompensowane w PL. Wiem ze za godziwa prace w PL mozna niezle zyc. Ja miealem kuszaca propozycje poniewaz zaoferowali mi po przeliczeniu 3000Ł miesiecznie w PL. Pozawala ot na godne zycie. Jednak Warszaa nie jest taka tania. Poza tym jak mniemam skoro rozwazas o wyjezdzie to musi to byc 3prog podatkowy - w PL potracaja 40% w Niemczech bedzie mniej jak mniemam. Czyli jesli np. zaoferowali ci 16.000 PLN i jest to np. taka sama kwota jaka zarabiasz w niemczech, w PL bedzies zmial mniej poniewaz Prog podatkowy jest inny. Jest jeszcze wiel za i przeciw. Pozatym CZY chcesz/cie wrocic. Do rodziny nie jest tak daleko. tanie linie lotnicze, autokary. Nie powiem Ci wroc - zostan poniewaz to TWOJA/WASZA decyzja, powiem gleboko sie zastanow. Zycze swiadomego wyboru.