Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 180

Wątek: Powrot do Polski ?

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Wracać do Polski? Odpowiem przewrotnie - nie wyjeżdżać!
    A w UEeee też przyjdzie pora na krachy ubezpieczeniowe i inne. No my (Polska) niestety też wpisaliśmy się w ten "niewiadomopocoikomu" bajzel.
    Juz wyjechalem (i nie zaluje) ...
    Powiem tak, bajzel to jest na wschodzie europy i zachod calkiem dobrze sobie radzil poki nie rozstrzelnil granic.
    Co do UE to Raff mozesz tylko podziekowac, jakby nie ona to np. moglbys sobie kolanami zeby wybic jakbys wpadl w kolejna big-dziure na ulicy swym krajowym produktem. Nic za darmo (rynek zbytu, tania sila robocza) ale mimo wszystko UE to dobrodziejstwo ... nawet Roman G do tego doszedl wiec nie zanizaj poziomu
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Co do UE to Raff mozesz tylko podziekowac, jakby nie ona to np. moglbys sobie kolanami zeby wybic jakbys wpadl w kolejna big-dziure na ulicy swym krajowym produktem.
    Jeżdżę 126p i wpadam w big dziury. O to chodzi?

Nic za darmo (rynek zbytu, tania sila robocza) ale mimo wszystko UE to dobrodziejstwo ... nawet Roman G do tego doszedl wiec nie zanizaj poziomu
    Pożyjemy, zobaczymy! Wszak ten się śmieje, kto się śmieje ostatni Widzę, że wierzysz w to co mówią politycy. Na prawdę nie warto. To taka gra medialna jedynie. Niestety.

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

chodzi o to, ze narzekasz na UE za ich pieniadze sa remontowane i budowane drogi w kraju! Jakby kradli mniej to i wiecej pieniedzy z UE mozna by pocoagac.

a co do zycia i smiania ... to chyba jak narazie lepiej wychodze na tym, ze siedze poza krajem 8)
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

AGO, nie wracaj do polski, po co sie bedziesz meczyl?.. tak jak napisal gietrzy w #7 poscie....

nie warto!

wcale ci nie zalezy na powrocie do polski tylko na zarabianiu pienidzy ;-) wiec decyzje podejmuj w oparciu o ilosc zer na rachunku a nie w oparciu o polozenie geograficzne czy inne wzgledy ;-)...
    Pozniej bedziesz sie gryzl ze gdzies tam mogles zarabiac lepiej... po co ci to ? zgodnie z sumieniem i do przodu

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

chodzi o to, ze narzekasz na UE za ich pieniadze sa remontowane i budowane drogi w kraju! Jakby kradli mniej to i wiecej pieniedzy z UE mozna by pocoagac.
    Jakoś nie zauważyłem. W Krakowie dziury w drogach jak były tak są. A UE to organizacja charytatywna - wspiera biedne kraje???? Ja nie potrzebuję wsparcia i cudownych regulacji co do "krzywizny ogórka" A kto jakby: kradł mniej? Wszak to jedna UNIA!!!!!

a co do zycia i smiania ... to chyba jak narazie lepiej wychodze na tym, ze siedze poza krajem 8)
    Finansowo może. Ale co poza tym (??) AGO - zostań. Jak pisał Jac, mamy różne priorytety. "Tam" jest "lepiej"...

Śmieje się ten... znaczy w "przybliżeniu" - liczy się racja ostateczna. Nie przeliczysz tego na kasę. Jak śmiertelnie zachorujesz żadna kasa nie pomoże. Umrzeć też musisz. No ja, że niby też muszę, żeby nie było Różne są wartości...
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 31-05-2006 o 18:31

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Powiem tak. Wyjechalem do UK ponad 2lata temu. Mialem ostatnio szanse powrotu (nana i "lubiana" firma i niezla placa). Jednak jestem ciagle w Londynie. Moim zdaniem nie odpowiemy Ci na ot pytanie. Zrobisz oc bedziesz uwazal za sluszne. Zadaj sobie pytanie co sie stanie jak "stracisz" prace. Zawsze mozesz wrocic jak mniemam, pytanie pozostaje czy wartko zostawic wszystko. Tak jak my mielismy (z zona) podobny dylemat. Przyzwyczilismy sie, jest nam dobrze, mamy niesamowita ekipe znajomych, "plenerow do focenia w pip" heheh, szanse na rowoj, nie mamy dzieci (jeszcze) ale jakby byly to zle by nie mialy, zarobki niespolmierne do wydatkow (idac do sklepu i wydajac np 40jednostek pieniazkow [Ł lub PL lub E] zakupy staja sie czms posrednim miedzy niebem a ziemia - idz w PL do miesnego z 40 a w niemczech lub w UK z 40, w plecak nie zmiescisz (przesadzam) jesli przeliczysz zarobki/wydatki to Tu i Tam to wynik jest niewspolmierny. Nie wiemjak z polityka socjalna (wiem z prasy i innych zrodel - sam mam rodzine w DE z zony strony) - nie wie jak w twoim przypadku. Musicie (tak jak my) siasc i zrobic sobie liste za i przeciw. Niewazne od tego jaki wyjdzie wynik tej listy (wiez mi ciezko nam bylo przejsc przez ten sam dylemat) siadzcie i pomyslcie czego wam bedzie brakowac i czy zostanie to zrekompensowane w PL. Wiem ze za godziwa prace w PL mozna niezle zyc. Ja miealem kuszaca propozycje poniewaz zaoferowali mi po przeliczeniu 3000Ł miesiecznie w PL. Pozawala ot na godne zycie. Jednak Warszaa nie jest taka tania. Poza tym jak mniemam skoro rozwazas o wyjezdzie to musi to byc 3prog podatkowy - w PL potracaja 40% w Niemczech bedzie mniej jak mniemam. Czyli jesli np. zaoferowali ci 16.000 PLN i jest to np. taka sama kwota jaka zarabiasz w niemczech, w PL bedzies zmial mniej poniewaz Prog podatkowy jest inny. Jest jeszcze wiel za i przeciw. Pozatym CZY chcesz/cie wrocic. Do rodziny nie jest tak daleko. tanie linie lotnicze, autokary. Nie powiem Ci wroc - zostan poniewaz to TWOJA/WASZA decyzja, powiem gleboko sie zastanow. Zycze swiadomego wyboru.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    "Tam" jest "lepiej"...
    A moglbys podac na zachete jakakolwiek pozytywna informacje
    z Polski? Cokolwiek, ze ktos komus pomogl, ze zbudowano jakis
    ladny budynek gdzies i komus jest lepiej, dowolny zakres, byle
    informacja byla upbeat.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    informacja byla upbeat.
    Niee, bo "tu" jest "gorzej" Podaj Ty mi takie informacje o "ichnich" dobrych czynach :razz: Może pojadę (?) Albo Ty wrócisz, jak ja podam (?) Jak można udowodnić, że komuś jest lepiej. Mnie jest dobrze tu, Tobie tam. Fullwypas

upbeat - słownik mi podaje - PODNIESIENIE RĘKI [MUZ.]. A w jakim znaczniu Ty używasz nie wiem. Bo ja nie "sfiatowy", Polaczek mały'm :eek:
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 31-05-2006 o 18:35

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    informacja byla upbeat.
    Właśnie rozszerza się protest służby zdrowia, zaraz się pewnie zacznie strajk generalny. Oni też już mają dosyć zarabiania po 1500zł za harówkę poprzedzoną kilkunastoma latami nauki zakończonej doktoratem i specjalizacją.
    Widziałeś w TV jaki ostatnio studenci medycyny nieśli transparent? "Kto was będzie leczyć? We speak english"

Trzeba być szalonym żeby chcieć do tego syfu wracać (boli mnie pisanie tak o Polsce ale nie mogę się powstrzymać). Tylko ta cholerna, irracjonalna nostalgia niektórym nie daje spokoju. Jak chcesz AGO zaspokoić swoje przywiązanie do Polski to za dwa tygodnie idź na stadion i kibicuj Polakom na MŚ, a na codzień zapomnij o tym pięknym kraju nad Wisłą...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Weź nie chrzań o socjalistycznej "Służbie Zdrowia"! Kto komu każe być lekarzem?! Ja mam strajkowac bo mało zarabiam jako fotograf!? Mogę się bardziej starać, albo zmienić zawód! Jak chcą (lekarze) niech jadą do UE, USA! Przyjmą ich z otwartymi ramionami??!!!! Socjalistyczny syf jest i tyle! Głodne kawałki o specjalizacjach i doktoratach. Jak szewc zarabia dużo, a chcesz mieć kasy jak lodu - idź na szewca, nie na lekarza! Twój wybór. Ot co!

PS Za większość usług medycznych płacę (oficjalnie lub do kieszeni). A jak oddadzą podatki to i na szpital będę miał. Nie będę miał to nie wyzdrowieję! Mój ból i moich bliskich

Często-gęsto w dzisiejszej służbie zdrowia "lekarze" mają pacjenta w dupie jak nie dasz, bo bidulki mało zarabiają. Na szczęście nie wszyscy. A jakoś prywatny sektor medyczny daje radę. Korzysta też często z zaplecza "państwowego" (tego nie pochwalam). Ale sam prywatny spokojnie dałby radę.

Jak to fajnie by było bez marmurów i ignorancji pazernych matołków/cwaniaczków z ZUSu
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 31-05-2006 o 19:12

Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów