Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 180

Wątek: Powrot do Polski ?

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Ja nie wracam. Musialabym trzeci raz zaczynac zycie od nowa, a na to juz nie mam sily. W Berlinie jest mi dobrze i moim dzieciom na pewno lepiej bedzie tutaj niz w Polsce. Poza tym rodzine i znajomych dosc czesto odwiedzam takze nie ma problemu.

p.s. w jakiej dzielnicy mieszkasz?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek
    Kraj pochodzenie ma znaczenie, gdyby ten zaklad przegral Bialorusin albo Polak maruda bez kapitalu to nie byloby allegro.
    sam sobie przeczysz wiadomo ze nawet maruda z izraela bedzie klepal biede ;-), ale to i tak pochodzenie nie ma znaczenia...

Ja optuje za Niemcami.
    a ja za ziomalami ;-)

Tam sa jakies perspektywy u nas ...
    jeszcze wieksze ... tylko ze jest trudniej zaczac, ale szanse powodzenia znacznie wieksze

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamila
    Ja nie wracam. Musialabym trzeci raz zaczynac zycie od nowa, a na to juz nie mam sily. W Berlinie jest mi dobrze i moim dzieciom na pewno lepiej bedzie tutaj niz w Polsce. Poza tym rodzine i znajomych dosc czesto odwiedzam takze nie ma problemu.
    fakt, z odwiedzinami to nie problem ... gorzej z praca dla mej 2-giej polowy (politolog nie ma szans na prace w czyms podobnym do ukonczonych studiow ... w sumie szuka czego badz i nic).

Reinickendorf a Ty ?
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony

Domyślnie

wow jak na 26 lat to calkiem niezle, wszytsko sam czy znajomosci, i spadek?

//po edycji
    kobieta .... to nie bylo pytania

Coś już napisał Awatar lemina
    Miasto
    Nie z Polski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    fakt, z odwiedzinami to nie problem ... gorzej z praca dla mej 2-giej polowy (politolog nie ma szans na prace w czyms podobnym do ukonczonych studiow ... w sumie szuka czego badz i nic).
    Widzisz i tutaj jest pies pogrzebany... Decyzja o przeprowadzce powinna należeć do całej rodziny, a nie tylko do Ciebie. Ważnym głosem w tej dyskusji powinno być zdanie Twojej żony. Czy ona chce zostać w Niemczech, czy chce wracać do kraju. Porozmawiaj z nią. Forumowicze n ie podejmą za Ciebie decyzji - może dadzą Tobie różne opcje, pokażą różne możliwości, ale decyzja i tak nalezy do Was.
    Z własnego doświadczenia mogę napisać, że jako żona na emigracji czasem żałuję, że się zgodziłam na wyjazd. Oczyewiście - poziom życia jest o wiele wyższy, niż byłby w Polsce, ale jednak tęsknota i brak pracy jest dobijająca.
    Podkreślę jeszcze raz - decyzja o powrocie do Polski należy do Ciebie i Twojej żony (przepraszam, ale dziecka nie liczę, bo dziecko szybko adaptuje się nowych warunków bardzo szybko, poza tym nie ma sensu pytać dziecka co by wolało, bo decyzja jest zbyt "ciężka" dla takiego malucha)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    sam sobie przeczysz wiadomo ze nawet maruda z izraela bedzie klepal biede ;-), ale to i tak pochodzenie nie ma znaczenia...

a ja za ziomalami ;-)

jeszcze wieksze ... tylko ze jest trudniej zaczac, ale szanse powodzenia znacznie wieksze
    Heh czyli jak to mowia ****, znowu dorobia sie nieliczni ze znajomosciami i plecami a mali przez to "trudniej zaczac" do niczego nie dojda poza kilkoma wyjatkami. Nie wiem gdzie widzisz te szanse powodzenia, bez kapitalu nic nie zdzialasz. Probowac warto, tylko nie w pl...

ibsen
    Guest

Domyślnie

Heh czyli jak to mowia ****, znowu dorobia sie nieliczni ze znajomosciami i plecami a mali przez to "trudniej zaczac" do niczego nie dojda poza kilkoma wyjatkami. Nie wiem gdzie widzisz te szanse powodzenia, bez kapitalu nic nie zdzialasz. Probowac warto, tylko nie w pl...
    Taaa... na szeroko pojętym zachodzie bez kapitału robisz kokosy na wjeździe, albo pniesz się utartym szlakiem sukcesu od pucybuta do milionera, który to sposób działa zawsze i bez pudła i to bez żadnych pleców... Emisiaczku, jak sobie wmówisz że jest źle, to będzie źle... Kwestia psychologiczna ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

AGO ja mieszkam na Tempelhof. Jak dlugo mieszkacie w Berlinie? I czy Twoja zona chce wracac?

Domyślnie

Sam ostatnio myslalem o wyjezdzie. Wlasciwie jak mialbym zmieniac to chyba na jakis lepszy klimat. Bo oprocz tego to co zmieni sie w moim zyciu? Wszystko co mam w sobie najgorszego, wszystkie obawy, leki, nawyki zabiore ze soba. A perspektywy? Jak moim dzieciom bedzie tutaj tak zle to same kiedys wyjada. Moze za bardzo tutaj wroslem i nie chce mi sie przenosic. To wytarty frazes, ale jednak pieniadze to nie wszystko.
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

AGO ja mieszkam na Tempelhof. Jak dlugo mieszkacie w Berlinie? I czy Twoja zona chce wracac?
    ponad 5 lat; hmmm zona to ona wpadla na cudowny pomysl powrotu ... a teraz juz nie chce wracac (a czasami chce jak to kobieta)

pozdrowka

chyba sie przeniose ale do stuttgartu albo münchen albo frankfurt/main
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów