Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 180

Wątek: Powrot do Polski ?

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie Powrot do Polski ?

witam,

co sadzicie o przenosinach z niemiec do Polski. Mam watpliwosci bo na 300 000 wyjezdzajacych ja chce wracac
    Dodam, ze do Zielonej Gory ... praca ciekawa i dobrze platna.
    Mimo wszystko dla mojej coreczki (5 lat) w DE jest chyba lepsza perspektywa ... tak mysle.

Napiszcie cos jak sie mieszka w PL i ... czy warto ?

wiem, wiem sam powinienem wiedziec ale wypowiadajcie sie, czekam.
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

może za 4 lata będzie warto...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Coś już napisał Awatar Atris
    Miasto
    PL

Domyślnie

Witam ziomka z Zielonej Gory.
    Moje dziecinstwo spedzilem z "Zielonce".

Moim zdaniem warto rozwazyc przyszlosc dziecka i jesli to mialo by byc glowne kryterium to bym zostal w DE.
    Z dugiej strony w Zielonej Gorze tez sa dobre szkoly

A jak twoje dziecko chce? Czy dobrze sie czuje w Berlinie? CZy jedna woli jechac do Polski?
    galeria zdjęć na >>> aroundmyhead

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cóż, ja obieram kierunek przeciwny. Tzn. nie do Dojczlandii, ale w kazdym razie z Polski. Z tym że ja mam tu w perspektywie wolontariat i klepanie biedy, a na świecie biotechnologów raczej poszukują.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Miasto
    Berlin

Domyślnie

Zielona fajna jest (choc sie w niej nie wychowalem, ale kilka lat mieszkalem)...
    Moja cora od 3 lat chodzi do przedszkola w DE wiec mowi po niemiecku b. dobrze, z akcentem itp.
    Jesli chodzi o PL to na + sa socjalne kontakty (ludzie, kino, itp) na - to co dookola tzn rozwarstwienie spoleczne, praca za PLN no i sytuacja w polityce tez nie napawa optymizmem;

pozdrawiam
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    może za 4 lata będzie warto...
    Ja się boję pomyśleć co będzie u nas za 4 lata.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Nie warto!

ibsen
    Guest

Domyślnie

Czy warto wracać? A czy było warto wyjeżdżać? Ja siedziałem jakiś czas u rodziny w USA, czas jakiś u ciotki we Frankreichu no i oczywiście w Faterlandzie u onkla też chwilkę zabawiłem, i wiesz co? Ja jestem nieuleczalnie chory na Polskę... na ten bajzel, niedorzeczności i wolnoamerykankę. Nie potrafię dłużej niż 3 miesiące żyć w innych warunkach. Mam masę znajomych którzy stukają się w głowę gdy im wychwalam zalety Jedynie Słusznej Ojczyzny, pakują manatki i osiedlają się, ostatnimi czasy najczęściej, w Irlandii, ale znam również paru Amerykanów kilku Belgów i przynajmniej jednego Argentyńczyka, którzy zgodnym chórem wychwalają Polskę, jej piękne krajobrazy, wspaniałą przyrodę, miłych ludzi, świetną kuchnię, nieograniczone możliwości i piękne kobiety... przede wszystkim piękne kobiety .
    Nie wiem czy dla dobra dziecka lepiej będzie pozostać w poukładanych, czystych i już troszkę mniej, ale jednak ciągle euro-socjalistycznych Niemczech (w perspektywie mając to że zacznie słuchać badziewia pokroju Tokyo Hotel a przyszły zięć będzie się nazywał Jupp, lub nie daj boże jakiś Mutlu...) czy wrócić do Polski, gdzie za niewielkie pieniądze dasz jej świetne wykształcenie, za przyzwoitą cenę wyleczysz sobie zęby itp ale pracę twoja pociecha znajdzie po trzech latach poszukiwań, jako akwizytorka odkurzaczy... .
    Warto/niewarto... Jak dla mnie, warto!

Miasto
    Berlin

Domyślnie

ibsen: chyba w sedno uderzyles - mnie tez ciagnie do tego kraju dziwnych obyczajow bo sie tam wychowalem. Co do ziecia to tfu, tfu mam nadzieje, ze choc bialy bedzie (no coz nie bylem rasista do puki tu nie zamieszkalem, a nie ma WIEKSZYCH rasistow nad murzynow) ... muza, moda S Y F zostaje jeszcze sido w stylu AGRO co tez nie za dobrze wrozy.

praca, a przedewszystkim zatrudnienie po niej to niestety totolotek w PL i to mnie zraza.

aha Panowie delikatnie prosze: formum PiS moderowane moze byc albo co gorsza WSZECH-moderowane

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ibsen
    w perspektywie mając to że zacznie słuchać badziewia pokroju Tokyo Hotel
    A to polskie nastolatki sluchaja teraz masowo Deep Purple? W sumie dawno nie czytalem Bravo... Jak tak to ja wychowywac dzieci tez wroce do kraju ;-)

A co do dentysty... oj prawda, prawda, az zeby bola Tyle ze za ulamek pensji mozesz sobie poleciec tania linia na takie np. Wegry i wyleczyc zeby, zaliczajac przy okazji krotki urlop i zwiedzanie Budapesztu

Tak naprawde, zakladajac ze "i tu i tam" mowa jest o jakiejs w miare normalnej, dobrze (jak na lokalne warunki) platnej pracy, to nie da sie w 100% powiedziec... ktos moze byc np. bardzo przywiazany do rodziny i miec latami "emigracyjnego dola", a ktos inny (jak ja) po kilku miesiacach czuje sie na nowym jak ryba w wodzie.... Ja, siedzac "tam" i w sumie nie narzekajac, poki co wracac nie mam ochoty.

Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów