Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 180

Wątek: Powrot do Polski ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi
    Poczekaj jeszcze trochę już niedługo reformy wybiją wiedzę z głowy kolejnych pokoleń. Z pokolenia na pokolenia uczy się coraz mniej. Inna sprawa to to, iż ta edukacja guzik w Polsce znaczy.
    Wlasnie tego sie obawiam. Kiesdys myslalem ze sie nauczylem tylu ******* niepotrzebnych............................. do czasu wyjazdu od UK, teraz zaluje ze sie nie przykladalem bardziej. My wiemy wszystko (mowie o 30kach wzwyz) a anglicy nic. Np. Studia, kolega ukonczyl IT & Sience - po 3 godziny dziennie sie studiuje, widzielam jego ksiazke od matematyki - i sie chwalil czego oni tam nie robia - zobaczylem i przez 20min zaliczalem glebe ze smiechu taki poziom. Osoba z PL ukonczywaszy liceum o profilu ma-fiz wie chyba 5 razy wiecej niz nauczyciel. Na dzien dzisiejszy doceniam "socjalistyczny, pamieciowo-idiotyczny" system nauczania i sie ciesze. Niestety nie wiem jak jest teraz z gimnazjami ............ Ale Anglicy do piet nam nie dorastaja.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikczemnik
    Końcem czerwca wyjeżdżam do GB.Jadę w ciemno. Jak nic nie znajdę w GB to wrócę jak syn marnotrawny:-)
    Sprobowac warto - jak nie masz nic do stracenia - wal smialo. Podstawa to dobre CV, doswiadczenie w PL i odwaga - reszta sama przyjdzie z czasem. Tylko 1 na poczatku trzeba zanizyc ambizje do min. poniewaz nie odrazu udaj e sie znalezc prace w zawodzie (ciezko jest z referencjami, ktore sie licza). Jaki masz zawod, jeli IT to mozesz sie powolac na mnie - wystawie Ci swietne referencje (1 gosciowi poznanmemu przez neta wystawilem - potem w robocie potrzebowali developera i napisalem do niego - powiedzialem ze moj brat sypial (byl) z jego sioatra - bylo interview i pracuje). Jelis inna branza to niestety nic nie wiem (sam 1wsze 2 miesiace pracowalem na budowie). Jesli masz leb na karku to dasz rade

Coś już napisał Awatar lemina
    Miasto
    Nie z Polski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Gdy kobieta ma dobra prace itp. to inna sprawa zalezna od sytuacji materialnej rodziny ... zawsze nianke mozna najac
    I naprawdę sądzisz, że niańka wychowa Ci dziecko tak jakby rodzice sobie tego życzyli?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

ta nieposyłajcie dzieci do szkół i róbcie z nich społecznych "idiotów" pod własnym troskliwym okiem rodzicielskim

Miasto
    Nie z Polski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    ta nieposyłajcie dzieci do szkół i róbcie z nich społecznych "idiotów" pod własnym troskliwym okiem rodzicielskim
    Przesadzasz. Czasem takie nieposyłanie może okazać isę zdrowsze nież posyłanie. Nie twierdzę, że zawsze, ale w niektórych przypadkach jak najbardziej.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

oczywiście przesadam jak zwyke tak naprawde w realu jestem o wiele bardziej powściągliwy ale to urok internetu..... w/g mnie inteligencja spoleczna jaka nabywamy miedzy innymi w szkole jest jednym z 3 podstawowych filarów sukcesu w życiu dorosłym .... jest jeszcze inteligencja emocjonalna (tą właśnie nabywamy w rodzinie) i inteligencja w potocznym rozumieniu przy czym większości ludzi wydaje się najważniejsza a tak nie jest .... a tak naprawdę lekceważenie każdego z tych 3 filarów czyni człowieka dysfunkcyjnym w wielu wymiarach ...

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemina
    I naprawdę sądzisz, że niańka wychowa Ci dziecko tak jakby rodzice sobie tego życzyli?
    nie wiem jak wychowa bo to zalezy od nianki i od matki - generalnie lepiej jak na poczatku matka jest z dzieckiem , buduje przywiazanie, wartosci i zaufanie.
    Ale i tak uwazam, ze najlepiej mieszac tzn przedszkole + dom.
    Slyszalem kiedys od Pani przypadkowo spotkanej na Saentis w Szwajcarii, ze przedszkola sa tam od 4-5 lat. Jak to prawda to wielki kanal bo niby jak sie ma jezyka nauczyc jak pochodzi z imigranckiej rodziny ?!?
    Moa coreczka od 2-go roku chodzi do przedszkola, teraz ma niecale 5 lat i wymiata po niemiecku z akcentem ... jak ja jej zazdroszcze
    Szkola, przedszkole sa potrzebne bo rodzice moga zakrzywiac rzeczywistosc 'dbajac' o dzieci ... a i najlepiej jak to jest konserwatywne wychowanie!
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Miasto
    Nie z Polski

Domyślnie

nie wiem jak wychowa bo to zalezy od nianki i od matki
    A gdzie jest ojciec? Na wakacjach?
    Ale i tak uwazam, ze najlepiej mieszac tzn przedszkole + dom.
    Zgadzam się z tym. Jednakże p odkreślę jeszcze raz - wychowanie nie może być zepchnięte całkowicie na instytucję przedszkola/szkoły.
    Slyszalem kiedys od Pani przypadkowo spotkanej na Saentis w Szwajcarii, ze przedszkola sa tam od 4-5 lat. Jak to prawda to wielki kanal bo niby jak sie ma jezyka nauczyc jak pochodzi z imigranckiej rodziny ?!?
    To masz jakieś trefne informacje. Jeśli jest miejsce w przedszkolu, to dziecko mozna oddać od ukończenia 3-6 miesięcy (to jest żłobek oczywiście). Przedszkole (jeśli jest miejsce) jest całodzienne lub tylko na kilka godzin kilka dni w tygodniu (mozna np dziecko oddać tylko na przedpołudnia).
    Do szkoły mozna posłać dziecko jak skończy 4 lata.
    Nie będę opisywała całego systemu szkolnictwa, ale na pewno nie ma możliwości, aby dziecko się nie nauczyło języka. Jak ma problem, to są wyznaczane dodatkowe lekcje, brak oceny z języka przez pewien czas itp (wszystklo zależy od kantonu i od konkretnej sytuacji).
    Moa coreczka od 2-go roku chodzi do przedszkola, teraz ma niecale 5 lat i wymiata po niemiecku z akcentem ... jak ja jej zazdroszcze
    Akcentu zazdrościsz? Nie masz większych zmartwień?
    Szkola, przedszkole sa potrzebne bo rodzice moga zakrzywiac rzeczywistosc 'dbajac' o dzieci ... a i najlepiej jak to jest konserwatywne wychowanie!
    Tego fragmentu nie do końca zrozumiałam... Poproszę o wyjaśnienie...

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

to chyba jakis dziwny kanton byl lub jakas nieprawdziwa informacja.

Co do konserwatyzmu to na zachodzie jest moda na luzne szkoly ... co nie zawsze jest dobre dla dziecka.
    Ostatnio edytowane przez AGO ; 02-06-2006 o 08:40
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja mam nadzieje, że moje dzieci nie nabiorą w szkole tego, co trafnie zostało nazwane inteligencją społeczną. Mam nadzieję za to, że będą inteligentne.

Ich prawo! Za to szkoła może zakrzywiac w tysiącach innych spraw. Decyzja powinna oczywiście należec do rodziców.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów