Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 180

Wątek: Powrot do Polski ?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

AGO skoro tak dobrze ci w DE to dlaczego zastanawiasz sie nad powrotem do PL? Tak w PL jest SYF i bedzie jeszcze dlugo, o co sie konkretnie nie za pytasz to jest gorzej niez w DE, czy inncyh krajach EU... ale sa inne rzeczy ktorych nie znajdziesz w DE, jesli ci "tego" nie brakuje w DE to sie nie zastnawiaj, znam wielu ludzi ktorzy wracali i byli strasznie rozczarowani polska, po roku dwoch znow wyjezdzali...

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

tez rozwazam reaktywacje czyli powrot do DE po przeprowadzce do PL.
    Ojej marusze chyba straszliwie ale ludziska chwycili i kazdy cos wylewa wiec je chyba OK.
    Moze tak przedruk z postow do Marcinkiewicza wyslac ? jakby spelnil czesc post-ulatow to PiS forever no i Andrew i Romek
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Forever SLD i inne lewackie nasienie Forever UPR! A tak na prawdę forever Metallica i Megadeth. Albo T. Love. Nieprawda. Jeszcze lepiej - Bóg!

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

T. Love, Myslowitz i inni podobni
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak już to Myslovitz! Zawsze akcenty źle rozkładam. Mniejsze wartości się "najprzód pchajom"!!!

A właśnie słucham "Who want to live forever" Queen. Przepiękna piosenka z pięknego filmu. O miłości. I z Bondem
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 31-05-2006 o 21:35

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Ojej marusze chyba straszliwie
    No tak trochę ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    A moglbys podac na zachete jakakolwiek pozytywna informacje
    z Polski? Cokolwiek, ze ktos komus pomogl, ze zbudowano jakis
    ladny budynek gdzies i komus jest lepiej, dowolny zakres, byle
    informacja byla upbeat.
    Jedna z ostatnich dni z polityki: zrezygnowano z projektu przymusowego przedszkola dla dzieci. Mały krok do normalności.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

AGO, nie wiem, czy interesuje Cię zdanie kogoś, kto dopiero w tym roku dostanie do ręki dowód osobisty - ale po przeczytaniu całego wątku dochodzę do wniosku, że ja na Twoim miejscu nie wróciłbym na pewno.

Dlaczego? Piszesz o doskonałej opiece lekarskiej finansowanej z państwowych pieniędzy. W Polsce tego nie uświadczysz. Nie tak dawno (ś.p.) siostra mojego dziadka była w szpitalu... prawie 80-letnia kobieta. Od jakiegoś czasu bardzo chorowała, kilka ostatnich miesięcy swego życia spędziła w szpitalach. Gdy Ją odwiedzaliśmy miałem okazję poznać szpitale od środka. Ewidentnie widać na każdym kroku brak środków - a to zbyt wysokie łóżko dla osoby w takim stanie (bo na oddziale mało łóżek, lub tylko takie), a to łóżka w stanie wręcz nagannym, rozklekotane krzesła, chodziki, 20-letnie wózki inwalidzkie nadające się tylko na złomowisko... spękane ściany, cieknące krany, brak odpowiednich warunków sanitarnych (w jaki sposób osoba w takim wieku ma wejść do wanny - dla nas "pikuś", co za problem podnieść nogę na te 50 cm - dla osoby starszej to duży problem) ... wymieniać można bez końca. I naprawdę nie były to szpitale w przysłowiowej Koziej Wólce - wręcz przeciwnie, duże szpitale w dużych miastach.

Na pewno nie można było powiedzieć złego słowa na temat pracy lekarzy, pielęgniarek, personelu ... ale widać było, jak brakowało im odpowiedniego sprzętu, by ta praca była dla nich łatwiejsza/sprawniejsza.

Nie twierdzę, że taka osoba w innym kraju/szpitalu żyła by dłużej - może i nie. Ale szpitale, które widziałem, zwyczajnie odstraszały.

To tylko temat Opieki Zdrowotnej - a gdzie szkolnictwo, praca, przyjemności... wydaje mi się, że można by wymieniać bez końca. Nie jestem bardzo wymagający, sam też pewnie nie wyjadę... ale wydaje mi się, że w Twojej obecnej sytuacji, gdy masz do Rodziny stosunkowo blisko, masz dobrze płatną pracę i jako-tako dobrze Ci się tam siedzi... ja bym nie wracał.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Jedna z ostatnich dni z polityki: zrezygnowano z projektu przymusowego przedszkola dla dzieci. Mały krok do normalności.
    Jeszcze nieobowiązkowa szkoła "elementarna" i parę innych. Kto komu każe się uczyć. Albo leczyć? Ja wiem, że "brzmi" to ironicznie, ale to pragmatyzm jeno!

Michale-Czubo. W mentalu wielu krajów tzw. Zach. EU. siostra Twojego dziadka (stryjenka?) nie powinna dożyć 80-tki. Eutanazja, nieopłacalność utrzymywania przy życiu takich "staruchów". Dwie strony medalu.
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 31-05-2006 o 23:47

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Chwilowo w Polsce obowiązek szkolny jest całkiem z sensem ograniczony: dzieci mogą do szkoły nie chodzić, byle raz na jakiś czas (półrocze?) zdawały egzamin w szkole.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów