witan, szukam obiektywu --tak ok. 30-100 czy coś koło tegoi cennik do 450 zł--mogą być używane tylko nie wime jakie są dobre optycznie-- zależy mi na jakości zdjęć może być bez AF, tylko żeby zdjęcia były jakościowo extra-do krajobrazów przeważnie.
witan, szukam obiektywu --tak ok. 30-100 czy coś koło tegoi cennik do 450 zł--mogą być używane tylko nie wime jakie są dobre optycznie-- zależy mi na jakości zdjęć może być bez AF, tylko żeby zdjęcia były jakościowo extra-do krajobrazów przeważnie.
Hmm ja za te pieniądze kupił bym bez zastanowienia Sonnara 135/3.5 ... ale skoro piszesz o krajobrazach, to może po prostu 50'tke 1.8 ?![]()
też nad tym myślałem ale raczej zależałoby mi na zoomie-- i takim żeby zdjęcia były jakościowo lepsze od KITa
Pytasz o obiektyw do krajobrazu - czyli musi być szeroko, a nie wiadomo jaki masz aparat: analog, cyfrowy z cropem, FF. To bardzo ważne bo do analoga to wystarczy szkło od 24mm, ale już do cropa to raczej coś od 17mm.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Do 400-500 zł nie znajdziesz lepszego jakościowego obiektywu od Kita, poza tym Kit jest idealny do krajobrozów, bo kto będzie robił cropy 100% na takich zdjęciach?
pozdrawian=m
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
mam canona 300D chcę do krajobrazu ale też taki zoomiasty(bardziej uniwersalny) by się przydał. zobaczę jeżeli nie znajdę żadnego konkretnego zooma to pewnie jakisz szeroki kąt-- a co byście szerokiego polecili żeby jakość była na wypasie![]()
Ef10-22, Ef17-40
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
Tia, do 450 zł jak znalazłZamieszczone przez snow
biore 2
aha - i pierwszy ef-S
no miala być "jakość na wypasie" :wink:
A jak nie jakość na wypasie.... to trudno coś wybrać, pozostaje m42 :-) Chociaż tam chyba takie szerokie obiektywy to też drogie, plus ~40zł przejściówka. Bo żeby był AF to można w tych pieniądzach zapomniećNie lepiej było kompakta kupić?
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
Dobre:-D :-D :-D , to i może ja się załapę.Zamieszczone przez Michal-Czuba
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...