Ale to tylko przy jpg w puszcze będzie problemem bo przy profilach w programach graficznych RAW zostanie skorygowany w komputerze i chyba problemu nie będzie.
Ale to tylko przy jpg w puszcze będzie problemem bo przy profilach w programach graficznych RAW zostanie skorygowany w komputerze i chyba problemu nie będzie.
Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II
Przetestowałem swój egzemplarz 85mm f/1.4 DG DN na swojej ściance "cegieł" by "sprawdzić" jak ma się to do części testów dotyczących ostrości
https://sonyalpha.blog/2020/08/23/si...1-4-dg-dn-art/
których podsumowanie testów na A7R4 (61Mpix) autor przedstawił jako
Patrząc na swoje zdjęcia/wyniki jedynie mam wątpliwości czy na F1.4 uznałbym że w środku kadru ostrość jest wybitna, trochę odstaje od pozostałych tak nazwanych.
Ciekawym jest że "na cegłach" jest bardzo mała (o ile jest) różnica obrazu pomiędzy środkiem kadru a narożnikiem (przy outstanding) przy moim A7R3 (42 Mpix)
jp
PS
U autora, obiektyw w pełni pokrywa/wykorzystuje rozdzielczość matrycy :
- outstanding : 61Mix
- excellent : 42 Mpix
- very good : 24 Mpix
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 03-09-2020 o 08:33
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
oczywistym jest że korekty robione w aparacie są rozwiązaniem gorszym (i tańszym) niż dobrze skorygowana optyka w obiektywie na dzień dobry - promocja takiego rozwiązania jako zalety przekracza już nawet ogólny poziom influencerski na internetach - ale może ludzie uwierzą we wszystko co czytają, może.
W LR co prawda nie ma profilu jeszcze, ale prawie idealnie działa wbudowana korekta dystorsji ustawiona manualnie na -9. No tyle tylko, że obraz na środku kadru jest w widoczny sposób rozciągany, co jak rozumiem wpływa na ostrość obrazu właśnie w centrum kadru. A szkoda, bo natywnie jest rewelacyjna.
O obiektywach wiem prawie wszystko
A ziemia jest płaska i ludzie pierwotni polowali na dinozaury?
Zastanów się chwilkę nad tym co napisałeś patrząc na porównanie wielkości skorygowanej Sigmy A 35 mm f/1.4 DG HSM oraz nowej Sigmy ART 85mm F1.4 DG DN i bądź łaskaw przeanalizować ze zrozumieniem to, co napisałem wcześniej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413663
Nikt Ci nie zabrania kupować skorygowanej Sigmy A 35 mm f/1.4 DG HSM - to Twój wybór.
BTW- opis i test znajomego kolegi: http://sigma-foto.pl/inspiracja/wybi...0RcLI8lAre8VHs Polecam test i uwagi! Znam Adama i wiem, że ma bardzo duże wymagania do jakości obiektywów, których używa. Test robił na matrycy 62 mpx wymagającej doskonałej optyki.
Ostatnio edytowane przez candar ; 03-09-2020 o 09:16
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Nie ma i nie będzie żadnego problemu w żadnym formacie, ani w "puszce", ani w programach graficznych. Cofnij się do mojego postu, gdzie zapodałem moje zdjęcia z Sigmy Art 85 1.4 DG DN wywołane przez C1, który czyta profile RAW i JPG z aparatu https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413645
Ostatnio edytowane przez candar ; 03-09-2020 o 09:25
jeszcze raz napiszę - obiektyw pozbawiony korekcji wad optycznych na poziomie optyki (czyli tych soczewek co je wsadzili lub nie wsadzili do środka) jest rozwiązaniem ułomnym, jest mniejszy i lżejszy z oczywistych powodów brakuje mu kilku soczewek w środku jak dotąd takie rozwiązania były stosowane w sprzęcie budżetowym - z oczywistych powodów mniej szkła, tanie szkło, czasem plastik - taniej, wydawało się że sigma zmieniła swoją filozofię wprowadzając serię art ale najwyraźniej następuje odwrót do tego co było przed serią art.
to proste fakty i żadna analiza ani influencerskie opowieści o dinozaurach i płaskiej ziemi i czytaniu ze zrozumieniem tych faktów nie zmienią - ale jeśli chcemy zejść na ten poziom dyskusji to ja jestem otwarty (pytanie co na to moderatorzy) też lubię pisać o dinozaurach i czytaniu ze zrozumieniem
tak na marginesie - czy na obrazku porównującym trzy obiektywy (nowa sigma stara sigma i sony) w obiektywach stara sigma i sony zastosowano programową korekcję CA jeśli nie to takie porównanie nie ma sensu bo w nowej zastosowano.
--- Kolejny post ---
a ten LR koryguje tego rawa czy nie koryguje? bo jak nie koryguje to najwyraźniej jest problem
też używam C1 gdyby ktoś pytał
Ostatnio edytowane przez mirror ; 03-09-2020 o 09:50
Na razie nie ma profilu, więc w LR można skorygować manualnie. Z tego co widzę na "cegłach" nawet równo wychodzi.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Te bzdury o braku soczewek , tanim szkle i plastiku w nowej Sigmie Art 85mm F1.4 DG DN, które piszesz wyżej to na poczekaniu wymyślasz ? Aż zęby bolą, gdy to się czyta...
Dla porównania, może coś zaświta...
stara Sigma A 85 mm f/1.4 DG HSM
14 soczewek ustawionych w 12 grupach. Zastosowano dwie soczewki z niskodyspersyjnego szkła SLD oraz jeden element asferyczny.
i
nowa Sigma Art 85mm F1.4 DG DN Metalowa obudowa, uszczelki w środku i przy bagnecie. Pięć soczewek z niskodyspersyjnego szkła SLD oraz jeden element asferyczny.
Konstrukcja obiektywu: 15 soczewek w 11 grupach (5 SLD i 1 asferyczna)
Zacytuję Ciebie: "to proste fakty", tak więc proszę - zastanów się dwa razy i sprawdź zanim cokolwiek więcej równie głupiego (jak wyżej) napiszesz.
Odpowiem pytaniem na pytanie. W przypadku premier innych nowych obiektywów i aparatów LR ma już wcześniej zaktualizowaną bazę profili? Nie ma? Pytanie było z gatunku retorycznych.
BTW - W C1 sprawdzałem i są profile pod nową Sigmę https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413645
Ostatnio edytowane przez candar ; 03-09-2020 o 10:08