Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
Ale mam poważną (i długą, z góry przepraszam za przynudzanie) uwagę do zdjęć ptaków.

Bardzo, bardzo mi się nie podoba fotografowanie ptaków na gnieździe.
Żeby złapać w kadrze jaskółki (ok. karmiące na gnieździe to nie jest wyzwanie) to parę razy fleszem po oczach dostały, nie?

Zakładam, że zachowałeś jakąś staranność - i ptakom tragedia się nie stała.
Akurat dymówkom to pewnie nie zaszkodziło - ludzi się nie boją.

Ale zawsze się przy takich zdjęciach zastawiam ile ptaków nie wyprowadziło młodych, bo Artysta tak długo siedział przy gnieździe, że kot/kuna/pies znalazł gniazdo po zapachu*/ptaki się przestraszyły i porzuciły młode/inne*.

Ważne. Uwaga nie jest do bezpośrednio do Ciebie.
Ale IMO takich zdjęć nie powinno się zamieszczać, żeby nie zachęcać "mniej starannych".
Pozdr.
PM
No nie idzie sie nie zgodzic prawde powiedziawszy.

Nie jestem blisko zwiazany z fotografia przyrody (co zreszta widac po zdjeciach i fakcie ze rzadko ten typ zamieszczam) ale staralem sie zachowac tak zeby zdjecie nie wplynelo w zaden sposob na zycie tych ptakow.

Jaskolki mieszkaly w oborze w ktorej przyzyczajone były do wlaczania i wylaczania stosunkowo silnego swiatla i obecnosci ludzi.

Drugie gniazdo zostalo zalozone bezposrednio nad wejsciem do budynku w ktorym mieszkalem ... pstryknalem kilka zdjec teleobiektywem bez lampy.

Ten maluch (szpak chyba) ktorego sfocilem to czysty przypadek ... znalazem go w czasie polowan z obiektywem makro.

Tlumacze sie nieco ale jest z czego. Mysle ze nie przyczynilem sie do pogorszenia zycia moich modeli chociaz faktycznie patrzac na zdjecia moze zaistniec pewna watpliwosc co do tego faktu.

Dziekuje za pozytywna ocene pozostalych zdjec i pozdrawiam