Hmmm... ja miale 420 do analoga i... w pewnym momencie, kiedy zacząłem używać wszelkiej maści dyfuzorów: stoffena na zmianę z Omnibounce, no to po prostu brakowało mocy. Lampa napierniczała na full, no i tochę czasu zajmowało zanim się naładowała. A czasem po prostu... nie wystarczała.
Jesli 430 ładuje się faktycznie szybciej- to jest wieeelki plus, którego nie sposób przecenić bo może akurat zpieprzy Ci sprzed nosa zdjęcie Twego życia, bo się lampa nie zdążyła naładować.
Zdecydowałem się na 580ex głównie z powodu zapasu mocy- daje mi to psychiczny komfort, że jak pieprznę lampą, to pieprznę i będzie git.
Jeśli masz kaskę, to weź tak dużą na jaką Cię stać- będziesz miał zapas mocy i szybkości i wolność w używaniu światła odbitego, tudzież dyfuzorów (a to baaardzo miła rzecz jest i ułatwia zycie).
Odpadnie kłopot z zastanawianiem się: "a może trzeba było..." no i lampa Stary to rzecz, której się raczej dłuuuugo nie wymienia, będziesz jej używał aż padniesz, to też weź pod uwagę. Obiektywy będziesz zmieniał, body też, a lampa pozostanie na stanowisku.