Cytat Zamieszczone przez roodie
następną kasę będę mieć za pół - jeden rok, więc napewno odpada scenariusz że 5d i za jakiś czas dobre szkło. ewentualnie mogę kupić sobie 50 f1.8, co by pozwalało mi względnie normalnie fotografować, ale słyszałem że ten obiektyw robi straszne żeczy z kolorami u cyfrówek.
co do kolejmości kupowania, to np 5d w ciągu ostatnich paru miesięcy staniało z 10k do ok 8k, a ceny obiektywów się nie zmieniły praktycznie. chciałem dokonać zakupu na raz licząc na jakieś zniżki itp
Parcie (przymus, natręctwo itp.) na body to trudna do opanowania sprawa ;-)
Dobre zdjęcie jest Dobrym zdjęciem z trzech powodów (kolejność nie przypadkowa) - fotograf, szkła, a na końcu body. Jesli masz czym robić zdjęcia to body powinieneś kupić później. Chyba, że masz zlecenia, musisz szybko dostarczać zdjęcia, czy zajawki przez net itp. Wtedy cyfra sprawdza się lepiej niż analog ( szybciej zdjęcia lądują u zleceniodawcy), zaczyna zarabiać na siebie zaraz po pierwszym naciśnięciu spustu. Jeśli tak nie jest, nie ma się do czego spieszyć, naprawdę. Jak już musisz to kup z drugiej ręki coś przechodzonego w dobrym stanie. Masz trochę pieniędzy, gospodaruj nimi mądrze.