Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: 5d czy 20d ?

soy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roodie
    następną kasę będę mieć za pół - jeden rok, więc napewno odpada scenariusz że 5d i za jakiś czas dobre szkło. ewentualnie mogę kupić sobie 50 f1.8, co by pozwalało mi względnie normalnie fotografować, ale słyszałem że ten obiektyw robi straszne żeczy z kolorami u cyfrówek.
    co do kolejmości kupowania, to np 5d w ciągu ostatnich paru miesięcy staniało z 10k do ok 8k, a ceny obiektywów się nie zmieniły praktycznie. chciałem dokonać zakupu na raz licząc na jakieś zniżki itp
    Parcie (przymus, natręctwo itp.) na body to trudna do opanowania sprawa ;-)
    Dobre zdjęcie jest Dobrym zdjęciem z trzech powodów (kolejność nie przypadkowa) - fotograf, szkła, a na końcu body. Jesli masz czym robić zdjęcia to body powinieneś kupić później. Chyba, że masz zlecenia, musisz szybko dostarczać zdjęcia, czy zajawki przez net itp. Wtedy cyfra sprawdza się lepiej niż analog ( szybciej zdjęcia lądują u zleceniodawcy), zaczyna zarabiać na siebie zaraz po pierwszym naciśnięciu spustu. Jeśli tak nie jest, nie ma się do czego spieszyć, naprawdę. Jak już musisz to kup z drugiej ręki coś przechodzonego w dobrym stanie. Masz trochę pieniędzy, gospodaruj nimi mądrze.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    jac: ja myślałem w kontekscie jakości fotografowania, nie pieniążków.
    a ja w dwoch kontekstach ;-) chyba 20d z dowolna stalka bedzie lepsze niz 5d z 28-105 ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soy
    Ja pdpinam do 5D na codzień 17-40/4L, 24-105/4L IS USM, Sigma 100-300/4 EX APO HSM. Nie jest to tani zestaw, a i tak będę sukcesywnie dokupował szkła, wymienial na inne itp.
    O, idealnie, bo wlasnie szukalem opinii nt. tej Sigmu 100-300/4 i 5D. Chce kupic niedlugo 5D a Sigme juz mam i sie zastanawiam czy nie bedzie jakiejs niespodzianki jak np. z Canon 28-135IS (telecentrycznosc czy jak to zwal)?

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Oczywiście zdjęcia robią szkła ale...
    5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia) .

Zdjęć twój obiektyw nie będzie robił gorszych niż teraz a chyba prościej kupić za jakiś czas jakieś szkło za 1500 niż body za 8k PLN...

Pozdrowienia
    MX

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maurycyj
    5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia) .

Zdjęć twój obiektyw nie będzie robił gorszych niż teraz a chyba prościej kupić za jakiś czas jakieś szkło za 1500 niż body za 8k PLN...

Pozdrowienia
    MX
    no ja mam inne podejscie lepiej sobie odlozyc 8K na procent niz teraz kupowac 5D i zostac z jednym przecietnym-slabym szklem, poza tym niektorym crop odpowiada, glownie tym ktorzy potrzebuja tele, dodatkowa zaleta cropa jest to ze "uzywa" tylko srodka obiektywu czyli jest mniej wymagajacy niz FF, a to czy na FF nie bedie gorzej to juz trzeba sprawdzic, bo generalnie cyfry sa bardziej wymagajce, a w szczegolnosci cyfrowe FF
    i ztym zakupem do konca zycia tez bym sie nie zgodzil ;-) szkla - tak, elektronika starzeje sie blyskawicznie ;-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia).
    Jest się na co upgreadować. W zależności od upodobań kolejnośc będzie różna, ja tam widzę przynajmniej kilka rzeczy na które warto jeszcze poczekać w FF.

1. Większa rozdzielczość. Szkła do FF spokojnie dadzą 20-30mpix.
    2. Krótsza synchronizacja z błyskiem, wbudowana lampa
    3. Więcej fps. 3 to nie jest mało ale tak >=5 byłoby super.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    no ja mam inne podejscie lepiej sobie odlozyc 8K na procent niz teraz kupowac 5D i zostac z jednym przecietnym-slabym szklem, poza tym niektorym crop odpowiada, glownie tym ktorzy potrzebuja tele, dodatkowa zaleta cropa jest to ze "uzywa" tylko srodka obiektywu czyli jest mniej wymagajacy niz FF, a to czy na FF nie bedie gorzej to juz trzeba sprawdzic, bo generalnie cyfry sa bardziej wymagajce, a w szczegolnosci cyfrowe FF
    i ztym zakupem do konca zycia tez bym sie nie zgodzil ;-) szkla - tak, elektronika starzeje sie blyskawicznie ;-)
    Odłożyć _na_co_ ??

Przejście na FF oznacza przewartościowanie obiektywów co może się nie podobać a jak potrzebne "tele" to zawsze można sobie ze środka wyciąć te 8mpix.
    Elektronika faktycznie starzeje się błyskawicznie, ale 12 mpix to 12mpix.

Więcej FPS i brak wbudowanej lampy - no fakt.

Opis istniejącego obiektywu jest na http://www.photozone.de/8Reviews/len...3545/index.htm i faktycznie nie wygląda zbyt ciekawie.

Pozdrowienia
    maurycyj

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Odłożyć _na_co_ ??
    jeden odlozy drugi przechula... piszac to mam na mysli ze nie kupujac teraz 5d a robiac to za rok zyska sie pewnie kolo 3k, inna sprwa ze teraz sie wyda ta kase co sie ma na 20 i troche szkiel (ale za to jakich), wiec za roku znowy 5k jest potrzebne..

to tylko moj punkt widzenia, ja bym bral slabsze body i lepsze szkla nie na odwrot, w mysl zasady ze lancuch jest tak silny jak jego najslabsze ogniwo

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem jaki jest AF w 20D ale jeśli robisz zdjęcia rowerowe co jak rozumiem oznacza ruch i śledzący AF to na pewno wybrałbym to co ma lepszy AF. W 10D był po prostu beznadziejny. Dopiero w 1V i 1dmkIIn przekonałem się że AF może być faktycznie perfekcyjny.
    Wiem że zbyt wiele nie pomogłem bo niestety nie miałem do czynienia z aparatami o które pytasz ale myślę że w Twoim przypadku warto wziąć pod uwagę body z lepszym AF. A które to jest to już pewnie znajdziesz w innym wątku. Podobno w 5D jest lepszy. Jeśli tak jest to nie przejmowałbym się szybkością klatek/sek. Bo co z tego że walniesz więcej klatek jak i tak będą nieostre?

Coś już napisał

Domyślnie

Przejście na FF oznacza przewartościowanie obiektywów co może się nie podobać a jak potrzebne "tele" to zawsze można sobie ze środka wyciąć te 8mpix.
    Jak można z 12mPix wyciąć 8 i mieć efekt cropa 1,6
    Tabliczka mnożenia była dosyć dawno, ale jak nie liczę - wychodzi 4,68
    To chyba troszkę za mało jak na dzisiejsze czasy :wink:

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów