Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: 5d czy 20d ?

Mieszany widok

roodie
    Guest

Domyślnie 5d czy 20d ?

Witam
    mam dylemat. aktualnie używam eos'a 30 z battery packiem i 28-105 3.5- 4.5. używałem w studio pożyczoną lustrzankę cyfrową i stwierdziłem że chyba czas przeżucić się na cyfrówkę. bużet mam max 8000pln. pierwszy mój pomysł był kupić za to 20d i parę stałek (nie chcę dużych cieżkich zoomów L). ale patrząc na ceny na allegro można zaleść 5d za 8500 - 8900pln. na pewno jest to lepszy aparat (porównywałem jakość), jedyna żecz która nie do końca mi pasuje to 3fps bo robię czasem zdjęcia rowerowe. aparat dobry, ALE nie starczy mi na żaden dobry obiektyw, będę musiał używać go z 28-105 co chyba mija się z celem, bo nie jest to nadzwyczajnie ostry obiektyw. i jeszcze jedno, robię spore powiększenia (25*30 i większe) - mam średni format, ale chciałem coś bardziej poręcznego - .
    Co byście mi poradzili?
    Dzięki za odpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ja bym bral 20D i dobre szkla, po co ci 5D jesli i tak nie przeskoczysz jakosci obiektywu... z czasem piatka stanieje i ja sobie dokupisz, posiadajac juz najlepsze szkla...

EDIT: co do odbitek to maks jaki zrobilem z 20D to: laserfoto 60x90
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 28-05-2006 o 11:09

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

ja bym brał 5d. ale 20d tez niezły. 3kl/s bym się nie bał, to i tak nie jest wolno. ja ostatnio zrobiłem odbitkę 40-50 z Tiff z 10d. wyszło świetnie a średniego formatu to ja do slajdów i czarno-białego negatywu już używam.
    Bierz 20d lub 30d a na pewno bedziesz zadowolony.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

soy
    Guest

Domyślnie

Mam 5D. Z racji tego, że jesteś analogowcem - w cyfrówkach pełnoklatkowych GO jest zbliżona do tej którą otrzymujesz na kliszy (to duży plus), to inna bajka niż w niepełnoklatkowych matrycach ;-) Kłaniają się jednak bardzo dobre optycznie szkła - wtedy dopiero zestaw pokazuje ząbki. Podpinanie szkieł z niższej połki raczej mija się z celem. Wiem, że masz "parcie" na aparat. Rozsądnie byłoby jednak inwestować w dobre szkła, pracować z nimi na analogu i czekać co rynek przyniesie. Kiedy pełna klatka będzie tańsza - kupić, a szkla już będziesz mieć ;-). Ja pdpinam do 5D na codzień 17-40/4L, 24-105/4L IS USM, Sigma 100-300/4 EX APO HSM. Nie jest to tani zestaw, a i tak będę sukcesywnie dokupował szkła, wymienial na inne itp.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soy
    Ja pdpinam do 5D na codzień 17-40/4L, 24-105/4L IS USM, Sigma 100-300/4 EX APO HSM. Nie jest to tani zestaw, a i tak będę sukcesywnie dokupował szkła, wymienial na inne itp.
    O, idealnie, bo wlasnie szukalem opinii nt. tej Sigmu 100-300/4 i 5D. Chce kupic niedlugo 5D a Sigme juz mam i sie zastanawiam czy nie bedzie jakiejs niespodzianki jak np. z Canon 28-135IS (telecentrycznosc czy jak to zwal)?

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Oczywiście zdjęcia robią szkła ale...
    5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia) .

Zdjęć twój obiektyw nie będzie robił gorszych niż teraz a chyba prościej kupić za jakiś czas jakieś szkło za 1500 niż body za 8k PLN...

Pozdrowienia
    MX

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maurycyj
    5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia) .

Zdjęć twój obiektyw nie będzie robił gorszych niż teraz a chyba prościej kupić za jakiś czas jakieś szkło za 1500 niż body za 8k PLN...

Pozdrowienia
    MX
    no ja mam inne podejscie lepiej sobie odlozyc 8K na procent niz teraz kupowac 5D i zostac z jednym przecietnym-slabym szklem, poza tym niektorym crop odpowiada, glownie tym ktorzy potrzebuja tele, dodatkowa zaleta cropa jest to ze "uzywa" tylko srodka obiektywu czyli jest mniej wymagajacy niz FF, a to czy na FF nie bedie gorzej to juz trzeba sprawdzic, bo generalnie cyfry sa bardziej wymagajce, a w szczegolnosci cyfrowe FF
    i ztym zakupem do konca zycia tez bym sie nie zgodzil ;-) szkla - tak, elektronika starzeje sie blyskawicznie ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    no ja mam inne podejscie lepiej sobie odlozyc 8K na procent niz teraz kupowac 5D i zostac z jednym przecietnym-slabym szklem, poza tym niektorym crop odpowiada, glownie tym ktorzy potrzebuja tele, dodatkowa zaleta cropa jest to ze "uzywa" tylko srodka obiektywu czyli jest mniej wymagajacy niz FF, a to czy na FF nie bedie gorzej to juz trzeba sprawdzic, bo generalnie cyfry sa bardziej wymagajce, a w szczegolnosci cyfrowe FF
    i ztym zakupem do konca zycia tez bym sie nie zgodzil ;-) szkla - tak, elektronika starzeje sie blyskawicznie ;-)
    Odłożyć _na_co_ ??

Przejście na FF oznacza przewartościowanie obiektywów co może się nie podobać a jak potrzebne "tele" to zawsze można sobie ze środka wyciąć te 8mpix.
    Elektronika faktycznie starzeje się błyskawicznie, ale 12 mpix to 12mpix.

Więcej FPS i brak wbudowanej lampy - no fakt.

Opis istniejącego obiektywu jest na http://www.photozone.de/8Reviews/len...3545/index.htm i faktycznie nie wygląda zbyt ciekawie.

Pozdrowienia
    maurycyj

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maurycyj
    5D to pełna klatka co oznacza że [chyba] z niego nie bardzo jest na co się upgrade'ować (czyli: aparat do tzw. końca życia).
    Jest się na co upgreadować. W zależności od upodobań kolejnośc będzie różna, ja tam widzę przynajmniej kilka rzeczy na które warto jeszcze poczekać w FF.

1. Większa rozdzielczość. Szkła do FF spokojnie dadzą 20-30mpix.
    2. Krótsza synchronizacja z błyskiem, wbudowana lampa
    3. Więcej fps. 3 to nie jest mało ale tak >=5 byłoby super.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli w perspektywie czasu będziesz miał lepsze szkła - to kupuj 5d. jak nie - to 20d i obiektywy.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów