Wszystko co jest mechaniczne, ruchome ma ograniczoną żywotność, i ma prawo się zepsuć, stąd moje pytanie.
Wszystko co jest mechaniczne, ruchome ma ograniczoną żywotność, i ma prawo się zepsuć, stąd moje pytanie.
Na razie sa migawki mechaniczne, bo sama migawka elekteroniczna ma swoje ograniczenia i nie zawsze sie ja da użyć. Ale w większości da się. Więc mechaniczne robią w bezlustrach małe przebiegi.
Biorąc pod uwagę, że mechaniczne migawki mają podawane przebiegi (zalezy od modelu) do 500.000 zdjęć (a bywa, że padaja po ponad 1 mln) to ja bym się migawką nie martwił za bardzo, szczególne jesli będziesz robił większość na elektronicznej. Ile lat potrzebujesz na zrobienie miliona zdjęć? Sprzęt sie zestarzeje szybciej moralnie niż padnie.
Wiem, można mieć pecha, no ale jest też gwarancja.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-07-2020 o 01:10
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Tylko, że zdecydowana większość 40-letnich aparatów ma dużo mniejszy przebieg (liczbę wykonanych zdjęć), niż przeciętny aparat cyfrowy po kilku latach użytkowania. Im więcej zdjęć, tym szybsze zużycie części mechanicznych.
A czy współczesne aparaty wytrzymają 10 lat? A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.
Największym ograniczeniem żywotności elektroniki są starzejące się akumulatory, ale przy współczesnej technologii 10 lat pracy nie jest żadnym wyzwaniem (wspomnianym wyżej 40D ciągle mogę zrobić grubo ponad 1000 zdjęć na oryginalnym akumulatorze i cały czas dostępne są zamienniki). Problematyczne bywają też kondensatory, ale raczej te słabej jakości, które padają dość szybko. Przyzwoite są niemal nieśmiertelne.
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl